‍ ❇️✴️ کناره گیری هوشمندانه از قدرت (۱). ✍ احمد وخشیته

‍ ❇️✴️ کناره گیری هوشمندانه از قدرت (1)
✍ احمد وخشیته

⬅️ نقل است نویسنده‌ای در کارت تبریکی به‌مناسبت تولد یوری آندروپف، از فساد نشات گرفته از قدرت نوشته بود که با این سروده دبیر‌کل وقت اتحاد جماهیر شوروی روبه‌رو شد: «قدرت باعث فساد انسان‌ها می‌شود و سال‌هاست اندیشمندان این جمله را تکرار می‌کنند؛‌ بی‌آن‌که بدانند این مردمان‌اند که قدرت را به فساد می‌کشانند.»

⬅️ شاید در مواجهه با همین ویژگی مردم در حکومت‌های ایدئولوژی‌محور یا توتالیتر است که رهبران آن‌ها در سال‌های پس از رسیدن به تاج‌و‌تخت چنان شیفته قدرت می‌شوند که نقطه عطف حیات سیاسی خود را فهم نمی‌کنند؛ تا جایی‌که یا در پایان حیاتشان با آشوب و اعتراض مردمی مواجه می‌شوند یا با مرگشان، بحران جانشینی در آینه هرج‌و‌مرج در جامعه یا حتی کودتا رقم می‌خورد. اما در میانه‌ این روند همیشگی، گاهی رهبران در سال‌های پایانی عمر خویش به‌صورت ظاهری هوشمندانه از قدرت کناره‌گیری می‌کنند تا هم از اتهاماتی که به فساد حکومتشان اشاره دارد بگریزند و از سوی دیگر، به دنبال احیای نام و رسمی از خود برای نسل‌های آینده‌اند.

🔸با این مقدمه، به نظر می‌رسد کناره‌گیری نور‌سلطان نظربایف از مقام ریاست جمهوری کشوری که تمام سال‌های استقلالش را فقط با او به یاد دارد، غافلگیر‌کننده نباشد.

🔹نورسلطان نظربایف، رییس‌ جمهوری قزاقستان، اواخر اسفندماه، پس از ۳۰ سال از مقام خود کناره‌گیری کرد.

🔹نظربایف در استقلال قزاقستان نقش به‌سزایی داشته است و نمی‌توان از فرایند استقلال این کشور سخن گفت و نامی از او به زبان نیاورد.

🔹یکی از مهم‌ترین دلایل استعفای نظربایف در سن ۷۸ سالگی را شاید باید حفظ میراثش به‌عنوان نخستین رییس‌ جمهوری و انتخاب فرد مورد‌نظرش در سمت رییس‌جمهوری قزاقستان دانست.

🔹با چنین هدفی، اگر او تصمیمش را به‌یک‌باره اعلام نمی‌کرد،‌ ممکن بود نتواند به نتیجه مطلوب خود دست یابد یا در صورت تحقق، با شرایط دشواری روبه‌رو شود، چرا که در آرایش جدید قدرت مجال لابی‌گری و چانه‌زنی روسیه و آمریکا فراهم می‌شد.

#نورسلطان_نظربایف #قزاقستان #کناره_گیری_از_قدرت

✅ #سیاست_شناسی
@politicology