‍ ✳️◀️ دیدگاه‌های آخوند خراسانی درباره نسبت روحانیون و سیاست. ✍🏻اکبر ثبوت

‍ ✳️◀️ دیدگاه‌های آخوند خراسانی درباره نسبت روحانیون و سیاست
✍🏻اکبر ثبوت

✅ «درخصوص امور سیاسی و حکومتی محال است بهتراز سیاست‌پیشگان غیر روحانی و حتا غیرمتدینان عمل کنیم. نمی‌توانیم بگوییم چون ما آدم‌های مومن و خوبی هستیم و در مبارزه با فلان حاکم موفق بوده‌ایم، پس در امور مملکت هم موفق خواهیم شد. این‌ها دو مقوله‌ی جدا از هم است.
چنانچه اگر من بگویم ـ چون فلانی آدم صالح و با تقوایی است و در جهاد فی سبیل‌الله پیش‌قدم بوده، پس می‌تواند بدون تحصیل علوم دینی مرجع تقلید یا مفتی شود.

✅باید پذیرفت که هر حوزه و صحنه‌ای نیاز به علم خاص خودش را دارد و اگر ما فاقد آن علم بودیم و درعین حال سرپرست و عهده‌دار آن صحنه شدیم، همانقدر خطا کرده‌ایم که بدون تسلط بر فقه و اصول بخواهیم مفتی یا مرجع تقلید شویم.
پیامبر اکرم(ص) فرمود: «هرکه بدون علم به کاری برخیزد، پیش‌از آنکه آن را به صلاح آورد به فساد می‌کشاند».
یا امیرالمومنین(ع) فرمود: «هیچ حرکتی نیست مگر تو در آن نیازمند دانش و معرفت باشی».
یا امام صادق(ع) فرمود: «کسی که بدون بصیرت به کار برخیزد مانند کسی است که در راهی جز آنچه به مقصد می‌رسد گام بردارد و هرچه بر سرعت خود بیافزاید، جز دور شدن از مقصد نتیجه‌ای نمی‌گیرد».

✅پس با این تعاریف و برحسب حکم روشن عقل می‌توان فهمید که به‌دست گرفتن سکان سیاست همانقدر نیاز به آگاهی از دانش سیاست و تجربه سیاسی دارد که منصب مرجعیت نیاز به اجتهاد و اعلمیت در فقه و اصول دارد.
انسان خوب و مومن اگر بدون اطلاع از رموز مدیریت بخواهد مدیریت کند، نه فقط کارها به‌سامان نمی‌آید و اوضاع روبه راه نمی‌شود و حتا بدتر می‌شود، بلکه خودش هم خراب شده و در نتیجه مردم به شخص او و همه مومنان و مهم‌تر از آن نسبت به اصل دین بدبین می‌شوند.

🔰بخشی‌ از گفت‌وگوی آخوند خراسانی پیشوای انقلاب مشروطه با میرزای نایینی شاگرد خود درباره‌ی حکومت فقها
از کتاب "دیدگاه های آخوند خراسانی و شاگردانش (جلد اول)

✅ #سیاست_شناسی
@politicology