✴️⬅️بازی ترکیه و ایران در پرونده سوریه. ✍🏻صادق ملکی

✴️⬅️بازی ترکیه و ایران در پرونده سوریه
✍🏻صادق ملکی

✅معادلات و تحولاتی چون نزدیک شدن به تاریخ بازگشت تحریم ها و هیاهوی ناشی از قتل خاشقجی سبب شد افکار عمومی مردم ایران کمتر به برخی تحولات توجه کنند. در حالی که ترکیه مرکز رسانه ای اخبار مربوط به قتل خاشقجی بوده و توانسته است به خوبی از آن در جهت تامین منافع خود سود جوید. در این کشور همسایه دو تحول عمده دیگر صورت گرفت که یکی برگزاری اجلاس چهار جانبه سوریه با شرکت روسیه، فرانسه، آلمان و ترکیه و دیگری افتتاح فرودگاه استانبول که بزگترین فرودگاه جهان است. قبل از ورود به هر تحلیلی مجموعه این تحولات نشان از ظهور دولتی مقتدر و کارآمد در ترکیه دارد که اذعان به آن باید عامل تعمق چند وجهی در سیاست گذاری و سیاست ورزی ایران باشد.
مذاکرات صلح آستانه روندی بود که به ابتکار مسکو با مشارکت ترکیه و همراهی ایران شکل گرفت.

✅ نحوه شکل گیری مذاکرات آستانه خود بیانگر جایگاه تعریف شده تهران در این روند بود. موفقیت اردوغان در پی ملاقات با پوتین آن هم پس از اجلاس تهران در توقف عملیات ادلب شکستی برای تهران و پیروزی برای ترکیه در پرونده سوریه بود. این روند با عدم دعوت از تهران در اجلاس چهارجانبه استانبول در خصوص سوریه کامل شد.

✅شاید سیاست ما در سوریه بدون آنکه خود معترف به آن شویم، تغییر کرده است. شاید هم تغییرمان داده اند و اعتراف به تن دادن بالاجبار به تغییر تلخ باشد. آنچه مشخص است ما در سوریه شدیدا در سایه روسیه تعریف شده و حرکت می کنیم و این برای ایرانی که هزینه های سنگین بابت حضور در سوریه داده یک تراژدی است. این سخن به معنای تائید سیاست های بکار گرفته شده در خصوص سوریه از جانب تهران نیست بلکه برای اشاره به داده ها و خروجی حاصله از هزینه هاست.

✅در حالی که آنکارا میگ روسی را ساقط کرده و تهران با تابوشکنی و... پایگاه نوژه را در اختیار مسکو قرار داد امروز باید پرسید ما در کجای تحولات سوریه قرار داشته و ترکیه در کجای آن قرار دارد. فارغ از آن، قیاس روابط مسکو با تهران و آنکارا نیز خود به تحلیلی فراتر از موضوع نوشتار نیاز دارد. کسانی که اعتقاد دارند ترکیه در سوریه شکست خورده و ایران پیروز شده، امروز شاید بتوانند با نگاه بازتری تحولات میدانی سوریه را درک کنند.

✅ ترکیه در سیاست سلبی خود و در قیاس با گذشته ای که ایران در همه سوریه حضور داشت، نه تنها شکست نخورده بلکه در برخی از بخش ها و با تغییر معادلات، دمشق را از عامل تهدید رژیم صهیونیستی و جبهه مقدم مقاومت خارج کرده و به رژیمی که به بقا، آن هم در حومه دمشق و ... می اندیشد تبدیل کرده است. توجه داشته باشیم و در خود این آمادگی را ایجاد کنیم که آخر پیشنهاد راه حل سیاسی و قانون اساسی مد نظر برای سوریه نیز تن دادن به حکومت اکثریت اهل تسنن دارای کینه از ایران خواهد بود، هر چند که تعریفی نیز برای اقلیت علوی پیش بینی شود.

✅ سیاست شناسی
@politicology