✳️☸️ نیروهای مسلح، ابزار سیاست خارجی اند و نه ارباب آن …. ✍️عباس ترابی

✳️☸️ نیروهای مسلح، ابزار سیاست خارجی اند و نه ارباب آن...
✍️عباس ترابی

◀️کارل فون کلاوزویتس، اندیشمند نظامی و از ارتشیان پروس، در کتابش «پیرامون جنگ» می نویسد: «جنگ دنباله دیپلماسی است اما با ابزارهای دیگر. جنگ نباید بعنوان یک متغیر مستقل در نظر گرفته شود؛ بلکه همواره باید بعنوان یک ابزار سیاسی و متغیر وابسته در عرصه سیاست خارجی هدف توجه واقع شود.»

بنابراین، متغیر مستقل در عرصه سیاست، همانا دیپلماسی است و اگر دیپلماسی از راه مذاکره نتیجه ندهد؛ قطع یقین فقط و فقط با اشاره و اجازه سیاستمداران، ادامه مسیر از راه جنگ ادامه پیدا خواهد کرد. اما عکس این قضیه به هیچ وجه منطقی و صادق نیست. یعنی، متغیر مستقل جنگ نیست؛ بطوریکه اگر از راه برخورد نظامی به هدف نرسیم به ناچار از راه مذاکره و دیپلماسی مسیر را ادامه دهیم.

لازم به ذکر است که در تمامی کشورهایی که حکومت های مدنی (غیرنظامی) دارند؛ عناصر نظامی تحت امر سیاستمداران هستند و با اعلام اطاعت از مواضع دولتها، وحدت رهبری در حکومت را به منصه ظهور می رسانند و در باب مسائل سیاسی به سهولت و آشکارا سخن نمی گویند. چرا که، ورود عناصر نظامی به مسائل سیاسی باعث ایجاد یک فضای تنش آلود هم در سپهر سیاست داخلی و هم در سپهر سیاست خارجی آن کشور می شود و زمینه را برای درگیری نظامی مهیا می سازد.

هانس جی مورگنتا، نظریه پرداز واقع گرایی کلاسیک، نیز در ارزشمندترین اثر خویش یعنی کتاب «سیاست میان ملتها: تلاش برای قدرت و صلح»٬ معتقد است نیروهای مسلح ابزار سیاست خارجی هستند و نه ارباب آن. لذا باید متوجه بود که سپردن زمام سیاست خارجی در دستان نظامی ها، ما را از رسیدن به مصالحه و توافق برای همیشه دور خواهد ساخت.

بدیهی است که، نظامیان به سبب اشتغال دائم به امورات جنگی، در مواجهه با مسائل، اولین گزینه پیشنهادی شان درگیری و ورود به فاز نظامی است. و شروع درگیری خودبخود موجبات افزایش حیثیت و جایگاه نظامیان در طول جنگ خواهد شد. طوری که، افزایش بودجه و توان نظامی اولویت اساسی کشور می گردد و با اقبال جامعه به این گروه و انتخاب نظامیان بعنوان سیاستمداران در قوای مجریه، مقننه و قضائیه تمامی امکانات و توان و استعداد کشور در خدمت جاه طلبی های نظامیان در می آید و در نتیجه اوضاع جامعه مدنی و ملت رو به اضمحلال و تباهی می گذارد.

#دخالت_نظامی_ها_در_سیاست_خارجی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology