⚛️❇️ چگونه روم باستان از یک آریستوکراسی به یک کلپتوکراسی (حکومت دزدان) تبدیل شد؟. ✍️ عباس ترابی

⚛️❇️ چگونه روم باستان از یک آریستوکراسی به یک کلپتوکراسی (حکومت دزدان) تبدیل شد؟
✍️ عباس ترابی

◀️تا پیش از جنگهای فنیقی-که به جنگهای پونیک در تاریخ اروپا شناخته می شود و در طول یک دوره زمانی یکصد و هجده ساله از ۲۶۴ تا ۱۴۶ پیش از میلاد، سه بار میان جمهوری روم و امپراتوری کارتاژ روی داد-جمهوری روم دارای یک اقتصاد شکوفا و خودکفا بود که بر کشاورزان ثروتمند، مستقل و صاحب زمین تکیه داشت که به جهت پیشرفت منظم تکنولوژی در کشاورزی بسیار راضی بودند.

روم در آن عصر، به سبب رعایت حقوق رعیت، دارای یک حکومت منتخب و دموکراتیک بود که به معنای واقعی کلمه نماینده مردم خویش بود. حتی واژه «وتو» در اصل ریشه در همین دوران شکوفایی روم دارد و ابزاری بود که توسط افراد معمولی در برابر حکومت برای حفاظت از حقوق خودشان بکار می رفت.

اما زمانی که روم وارد سلسله جنگهای بسیار طولانی و متعدد با کارتاژ، یونان، اسپانیا، خاورمیانه،بریتانیاو گال (که شامل سرزمینهای فرانسه امروزی، بلژیک، لوکزامبورگ و بخشهایی از هلند، سوئیس و آلمان می شود) گردید؛ این حکومت نه تنها از یک جمهوری به سمت مبدل شدن به یک هژمون و امپراطوری سوق داده شد، بلکه از یک اقتصاد خود-شکوفا به یک «اقتصاد دزدسالار» نیز مبدل شد. لازم به ذکر است، این جنگ‌ها در ابتدا جنبه دفاعی داشت اما رفته رفته حالت تهاجمی به خود گرفتند و روم در صدد کشورگشایی و فتح سرزمینهای بیشتر برآمد.

با تغییر ماهیت استراتژی جمهوری روم از دفاعی به تهاجمی، که تنها به فتح سرزمینهای بیشتر فکر می کرد؛ اقتصاد خود-شکوفای آن نیز به یک اقتصاد غارتگر و دزدسالار مبدل شد. اصطلاحی که در آن عصر از آن با عنوان Raubwirtschaft نام می بردند. این اصطلاح، اشاره به اقتصادی دارد که در آن بجای تولید محصولات جدید، حاکمان تنها به فکر دزدیدن و غارت منابع سرزمینهای تازه تصرف کرده خویش بودند.

اما، تحول نوع حکومت از جمهوری به یک حکومت دارای هژمون، تنها به تغییر استراتژی اقتصادی آن ختم نشد و شیوه حکمرانی نیز از دموکراسی به کلپتوکراسی تغییر یافت. ذکر این نکته ضروری است که در کلپتوکراسی، بجای مردم سالاری، دزدسالاری و غارت منابع و مردم تنها دغدغه حاکمان است. آرنولد توین بی، مورخ و فیلسوف تاریخ، معتقد است که با ظهور امپراطوری روم، شیوه حکمرانی آن نیز به کلپتوکراسی تغییر یافت.

تا زمانی که ماشین جنگی روم به فتح سرزمینهای جدید مشغول بود؛ استراتژی اقتصادی غارتگری چندان خصیصه ویرانگری خود را ظاهر نمی کرد. اما زمانی که، این نیروی نظامی از پیشروی و فتح سرزمینهای جدید بازماند؛ استراتژی «اقتصاد غارت محور» اما به حیات خویش ادامه داد و همین استراتژی بود که سرانجام ژولیوس سزار را به وسوسه اعلام امپراطوری و انقراض جمهوری انداخت.

با پایان یافتن دور پیروزی در جنگها، حکومت، این بار مجبور شد بجای غارت سرزمینهای تازه تصرف شده، به غارت کشاورزان و شهرنشینان خود با اعمال مالیاتهای گزاف بپردازد. این شیوه مالیات گیری دزدسالارانه و غارتگرانه تمامی کشاورزان و شهرنشینان را به خاک سیاه نشاند. خصوصا، کشاورزان که زمانی مرفه، مستقل و صاحب زمین بودند؛ به قدری استثمار شدند که به اعانه بگیران دولت مبدل شدند.

#کلپتوکراسی #آریستوکراسی #دزدسالاری
✅ #سیاست_شناسی
@politicology