‍ ☸️کنترل رسانه‌ها و دموکراسی نظاره‌گر. ✍️ رضا میرزایی

‍ ☸️کنترل رسانه ها و دموکراسی نظاره گر
✍️ رضا میرزایی

👈کتاب "کنترل رسانه ها" از نوام چامسکی است که در باب نقش مهم رسانه ها در تعیین و کنترل افکار «توده مردم» سخن می گوید. آورام نوام چامسکی یک فیلسوف آنارشیست ، روشنفکر، نظریه پرداز آمریکایی و البته پدر زبان شناس مدرن می باشد. نظریهٔ معروف وی دستور زایشی-گشتاری است که در دههٔ ۶۰ میلادی انقلابی در زبان‌شناسی معاصر ایجاد کرد که البته امروزه دررباتیک(+ترجمه ماشینی) نیز مورد توجه و استفاده قرار گرفته است. در زمان جنگ ویتنام بود که وی به عنوان منتقد اجتماعی سیاست خارجی آمریکا به شهرت رسید. با آنکه یهودی تبار و پرورش یافته سرزمین امریکاست ، با اینحال از سر سخت ترین منتقدان سیاست خارجی ایالات متحده وهمچنین اسرائیل است.
🔺 نکته جالب آنکه وی توانسته دهها کتاب و مقاله که بسیاری از وجوه آن ها انتقاد آمیز شدید نیز محسوب می شوند، را منتشر نماید و البته مورد عتاب یا هدف برای به سکوت و انزوا کشاندن قرار نگرفته است، گویا سیاسیون امریکا به خوبی می دانند این به چالش کشیدن ها همه فرصت تلقی می شود! البته تجربه نشان داده است در بسیاری از کشورها تحمل منتقدان تحصیلکرده و روشنفکر در سطوح ابتدایی خود قرار دارد.البته شاید هم حق با آنهاست چرا که در کشور هایی که ساده ترین تعهدات من جمله مبارزه با فقر، نابرابری ، بیکاری، قانون مداری، توسعه پایدار و... هنوز خوب مدیریت نشده و حتی به نتیجه مشخصی نرسیده است، این روشنگری ها می تواند سرچشمه شورش های اجتماعی باشد، بویژه آنکه آن جامعه به روش های خاص (سنتی شاید هم غیر روشنفکرانه) بیشتر خو گرفته اند و از راهکارهای ممکن وقانونی خیلی مطلع نیستند(هر چند در برخی از این کشورها مضافا قانون تبصره پذیر و شخصی ساز نیز شده است.)
🔺چامسکی در این کتاب به نکات مهمی در ایالات متحده می پردازد.وی هر چند به نقش رسانه ها در کنترل افکار عمومی (افکاری که اندیشیدن در آن نبایستی جایگاهی داشته باشد) می پردازد ، به دو برداشت از دموکراسی می پردازد و تاکید می نماید توده مردم امریکا باید این سوال را از خود داشته باشند که می خواهند با کدام برداشت از دموکراسی در واقعیت روبرو باشند و زندگی کنند؟ اولین برداشت حالتی است که آحاد جامعه اسباب و امکانات لازم را در تعیین سرنوشت خود داشته و با رسانه های آزاد به اطلاعات آزاد دسترسی داشته باشند و برداشت دوم حاکی از حالتی است که نه تنها در واقعیت نمی توانند سرنوشت خود را تعیین نمایند (احتمالا یک انتخابات صوری و تحریک شده) ، بلکه کلیه رسانه ها بایستی در انحصار حاکمان باشد!
🔺هر چند این روزها تکنولوژی این مسدود کردن دسترسی به اطلاعات آزاد را شکسته است ، اما موضوع مهمی که کمتر به آن توجه می شود، اطلاعات جایگزین در ذهن فعال شده و چراجو است. شاید این تصور وجود دارد که رسانه های انحصاری با بمباران تبلیغاتی اذهان و شگرد هایی چون انحراف تاریخ ، ترساندن و ... بالاخره موفق خواهند شد!؟ ، اما بدور از ذهن نیست که نقش رسانه ها در چنین فرایندی بر اساس مولفه های جدید نیاز به بازنگری دارد.

#کنترل_رسانه_ها #نوام_چامسکی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology