❇️☸️ چهره دو گانه اتحادیه اروپا در حل مسایل بین المللی. ✍️قدیر گلکاریان (بخش دوم- پایان)

❇️☸️ چهره دو گانه اتحادیه اروپا در حل مسایل بین المللی
✍️قدیر گلکاریان (بخش دوم- پایان)

👈 به عقیده کارشناسان ایتالیایی، پروژه تاناپ به وسیله کنسرسیومی توسعه خواهد یافت که در یکسو شرکت سوکار آذربایجان و شرکت گاز بوتاش ترکیه و در سوی دیگر بریتیش پترولیوم انگلیس قرار دارد و سعی می کنند که سالانه 31 میلیارد متر مکعب گاز را به ترکیه و سایر مشتریان اروپایی برسانند. ترکیه در چنین شرایطی، هم به دلیل موقعیت ترانزیتی صاحب قدرت استراتژیکی خواهد بود و هم اینکه میدان رقابت اقتصادی جای خود را به رقابت سیاسی خواهد داد. بدین ترتیب اتحادیه اروپا در حل مسایل مربوط به قفقاز و مدیترانه شرقی نیازمند رایزنهای جدی و سازشکارانه با ترکیه و جمهوری آذربایجان خواهد شد. حالا بگذریم از اینکه انگلیس در موضوع برگزیت از اتحادیه اروپا خارج شد و مقتدرانه با اتحادیه برخورد خواهد کرد.
🔺این در حالی است که پیشتر مارکوس سفکوویچ، معاون انرژی اتحادیه اروپا در ماه فوریه اعلام داشته بود که پروژه تاناپ می تواند در امنیت انرژی قاره اروپا نقش راهبردی داشته باشد. همه ما انتظار داریم که بهره مناسب را از بازار انرژی منطقه خزر حاصل کنیم و نقش پل را باید بازی کرد.
🔺اما باید گفت که در شرایط کنونی که هنوز مسیر لوله گذاری 105 کیلومتری در منطقه آدریاتیک آغاز نشده است، سرجیو کوستا، وزیر محیط زیست ایتالیا این پروژه را بیهوده تلقی می کند و لزوم بررسی مجدد این پروژه را طلب کرده است. ناگفته پیداست که بدون کسب موافقت ایتالیا انجام بخش "تاپ" این پروژه مقدور نخواهد بود و مهمترین ایستگاههای پروژه در سواحل دریایی این کشور قرار خواهند گرفت. کارشناسان بر این باورند که ایتالیا شاید با اقناع سایر کشورهای اروپایی حاضر به ادامه کار شود، اما به نظر میرسد که ایتالیا سخنگوی اتحادیه اروپا شده است و در ورای این اعتراض اهداف دیگری نهفته است. اتحادیه اروپا در شرایطی که تمایلی به ایجاد بحران در مناطق همجوار خود ندارد و شاید بیش از هر قدرت سیاسی مایل به حل بحرانهای موجود در قفقاز، خاورمیانه و مدیترانه شرقی است؛ اما از سویی به جدیت نگران تحولات موجود در ساختار نظام سیاسی ترکیه است. در این بین نباید فشارهای جمهوری قبرس را هم نادیده گرفت. همچنین نقش کلیدی روسیه در تغییر روشهای تاکتیکی در مبارزه دیپلماسی نیز مزید بر نگرانی قاره اروپاست. از همه مهمتر فعالیت شرکتهای ائنی ایتالیا، توتال فرانسه، اکسون موبیل آمریکا و ... در پارسلهای مختلف منابع انرژی جنوب مدیترانه و اهداف مشترک قبرس، یونان، اسرائیل و مصر به انتقال گاز و نفت از طریق ترکیه به اروپا مزید بر فشار دیگر بر ترکیه است که سرانجام آنکارا به نحوی در همکاریهای دو جانبه و چند جانبه همسو و هم سلک با کشورهای یاد شده باشد.
🔺نزدیکی ترکیه به روسیه، موفقیت احتمالی اردوغان در انتخابات 24 ژوئن، رویکرد سیاسی- راهبردی ترکیه در قبال ناتو و کشورهای اروپا و داشتن قدرت مشت آهنین در به کرسی نشاندن حرف خود در حل مسأله مهم قبرس از جمله نگرانیهایی است که اتحادیه اروپا نمیتواند از آن چشم بپوشد. از این رو شاید بعد از انتخابات ترکیه خیلی از صفحات تاریخ دیپلماسی متفاوت شود.
نتیجه آنکه اتحادیه اروپا از یکسو به منطقه قفقاز توجه دارد و توسعه در آن را طالب است، از سوی دیگر ضمانتهای رفتاری و اخلاقی لازم را نیز در همکاریهای منطقه ای در سر لوحه دستور کار خود قرار می دهد. این خود تابلوی روشنی است در درک روابط اتحادیه اروپا با ایران.

#ترکیه #اروپا
✅ #سیاست_شناسی
@politicology