✴️❇️بازیابی فرصتها در شانگهای در میان گردباد تحولات سیاسی. ✍️ قدیر گلکاریان (بخش دوم- پایان)

✴️❇️بازیابی فرصتها در شانگهای در میان گردباد تحولات سیاسی
✍️ قدیر گلکاریان (بخش دوم- پایان)

👈شرایط کنونی رقابت میان دو کشور به سمت درگیریهای بلندمدت میرود که هزینه های زیادی را برای قاره آسیا و به ویژه غرب آسیا به همراه داشته باشد. از این رو استفاده از چنین حساسیت رگ سیاسی برای کشورمان امری مهم تلقی میشود که در بیان افق آینده برای رهبران چین از سوی دستگاه دیپلماسی وظیفه اساسی است.
از زاویه دیگر اتحادیه اروپا در حمایت از اجرای توافق هسته ای، قانون مسدود سازی تحریمهای آمریکا را بروز رسانی کرد و کمیسیون اروپا به عنوان بازوی اجرایی قرار است وارد کارزار با تهدیدهای اقتصادی- تجاری آمریکا علیه ایران شود. کمیسیون اروپا چهارشنبه هفته پیش دستورالعملهای لازم را برای سرمایه گذاری شرکتهای بزرگ و کوچک و حتی بانکهای اروپایی در ایران صادر کرد که اگر شورا و پارلمان اروپا به آن اعتراضی نداشته باشند تا دو ماه دیگر (10 مرداد) قابل اجراست. این تاریخ دقیقاً مصادف است با بازگشت موج نخست تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران.
این تصمیم در شرایطی اتفاق می افتد که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز پنجشنبه با بیان اینکه گروه "جی 7" می تواند با شش عضو (بدون آمریکا) به کارش در اجلاس کانادا ادامه دهد. این یعنی انزوای سیاسی و تجاری آمریکا در اتحادیه اروپا. ناگفته پیداست که 6 کشور از گروه هفت در نوع خود بازار عظیمی نسبت به آمریکا دارند و گرچه ترامپ به ظاهر اهمیت چندانی به تصمیمات اتحادیه اروپا نمیدهد و حتی معاون وزیر خزانه داری هم در پاسخ به خواسته وزرای خارجه اروپا مبنی بر مستثنی کردن شرکتهای اروپایی از تحریمها اظهار داشت که سلایق ویژه ای در برابر اقدامات علیه ایران نداریم، اما یقین است که اتحادیه اروپا برای خنثی کردن اقدامات یک جانبه و غیر قانونی آمریکا علیه اروپا و وارد شدن به جنگ تجاری دوستان سنتی خود را از دست خواهد داد. از سوی دیگر وقتی مکرون ناخرسندی خود از ترامپ را درباره عملکردش نسبت به برجام اعلام میکند و به صراحت می گوید: "اگر با توافق رئیس جمهور قبلی مشکل دارید، جلوی حفظ آن توسط دیگران قرار نگیرید و ایران را به سمت خروج سوق ندهید." نشانگر آن است که فرصت استثنایی دیگر برای ایران باز شده است.
نتیجه اینکه دو جبهه قدرتمند چین و اتحادیه اروپا در شرایط کنونی در برابر تک تازی و یک جانبه گرایی آمریکا قرار گرفته است. ایران می بایستی بدون اینکه بهانه ای به دست سایرین بدهد که در مظان اتهام قرار گیرد و به عنوان مخل برجام شناخته شود باید در موازات سیاستهای چند جانبه گرایی با چین و اتحادیه اروپا که به منافع سیاسی- اقتصادی و امنیتی می اندیشند، بازی جدید خود را ایفاء نماید. نکته آخری که باید بگویم اینکه، دولت و مسئولان در این برهه شایسته است شفاف و با رشادت سیاسی همه موارد را با ملت در میان بگذارند و یقین بدانند که مردم ایران تحمل و درک حقایق را دارند. و گرنه کتمان حقایق و بعد با بیان اینکه به اجبار شرایط پذیرفته شد و یا بر اساس منافع ملی جام زهر دیگری خورده شد، نه تنها توفیقی نخواهد داشت که صف قدرتمند دولت- ملت را از هم خواهد گسست.

#نشست_شانگهای #سازمان_همکاری_شانگهای
#اقتصاد_ایران
✅ #سیاست_شناسی

@politicology