❇️☸ قانون داریم تا قانون!. ✍ رضا میرزایی

❇️☸ قانون داریم تا قانون!
✍ رضا میرزایی

⬅️ وقتی صحبت از قانون می شود، معمولا احساس خوبی درک می شود. یک احساس حمایت کننده و پشتوانه ای قابل اعتماد و امنیت آور، که نظم اجتماعی را تضمین خواهد کرد. در سطوح درک بالاتر قانونمندی و احترام به قانون پی ریزی جامعه مدنی و توسعه پایدار محسوب می شود. به بیان دیگر حضور قانون کارکردهایی موثر و تضمین کننده دارد. موضوع قانون وقتی حساسیت پیدا می نماید که ببینیم چگونه (کجاها؟) وضع شده است.در اصل آن مقطع بخصوص چه ویژگی هایی داشته است.

🔸صرف نظر از عوامل تاثیر گذار در مقطع قانون نویسی و سایر مراحل آن ، ماهیت قانون به نظر، بایستی نیروهای نهفته ای داشته باشد! که محدود کننده راه های دستیابی و ترجمه، و مصادره به نفع قشر خاص، فرد خاص ،و ... باشد ، و فراتر آنکه حتی از مقابله با حالت های خاص پشتیبانی کند! مثلا شاید اقلیتی خواست اکثریتی را بنا بر اصول قانونی! به روزهای بد و بدتر دچار سازد (که کار غیر قانونی هم محسوب نمی شود!) به بیان واضح تر اگر در چارچوب های آن، فردی یا قشری خواست ،حتی، بهره برداری نماید، امکان این بهره برداری با یک تبصره یا بند قانونی دیگر توان و قابلیت مقابله گری یا حداقل مذاکره یا رفراندم! یابد.( در ونزوئلا حرکت گوایدو در مقابل مادورو نمونه ای از این قابلیت است. در امریکا نیز بر علیه ترامپ از چنین قابلیتی استفاده می شود).

🔸این که ما این روز ها از قانون دم می زنیم ، و آن را لازمه حرکت های موثر و وضعیت های ایده آل می دانیم نیازمند به توجه به کارکرد قانون نیز می باشد. به عنوان نمونه اگر یک نفر از جمعیت ما (مثل یک فرد بازنشسته) نخواهد که سهم خود را از منافع ملی و ثروت ملی . وقت و انرژی وخیلی چیزهای دیگر را در راه های خاص یا تشخیص داده دیگران (هر چند بر صلاح تشخیص داده باشند!) با تشخیص خود (که صلاح نیست!) هدر بدهد! ، چگونه قانون از وی حمایت می نماید. اینجاست که ماهیت و هویت قانون به لحاظ کارکرد مورد توجه قرار گرفته، و چالش آور می شود.

🔸هر چند برخی معتقدند قانون ما مشکلی ندارد ، و اجرا مشکل دارد ، و برخی در مقابل معتقدند ما نیاز به اصلاح قانون داریم، و اشکال اجرا به اصل آن باز می گردد، اما با اینحال باید حواسمان باشد که دفعه بعد! قبل از قانون نویسی و وضع قانون بیشتر فکر کنیم. البته این پیشنهاد هم قابل ارائه است که از همین الان هم می توانیم آن را به جریان پژوهش یا گفتمان های شفاف تر و تخصصی هدایت نمائیم و نتایجی کارآمدتر بگیریم. اینجا این سوال مطرح می شود که آیا قانون فعلی ما اجازه چنین کاری را به ما می دهد؟ احتمالا می توان پیش بینی کرد که اگر چنین امکانی نباشد «روزهای بد!» را احتمالا خواهیم دید!

🔺شاید اینجا دیگر بتوان گفت ما قانون داریم ،تا قانون!
کافی است از چند کشور بپرسیم ، یا دقت نمائیم که در چه کشورهایی چه اشخاصی در چه سطحی؟ ، می توانند مطابق قانون ، چه افرادی در چه سطوح یا مسئولیت هایی را به پای میز قانون بکشاند!
ما چقدر با این وضعیت فاصله داریم!؟.....

#قانون #حکومت_قانون
✅ #سیاست_شناسی
@politicology