⚛️✴️ مغالطه از راه مظلوم‌نمایی

⚛️✴️ مغالطه از راه مظلوم‌نمایی

👈این مغالطه را زیاد دیده‌ایم که ما برای اینکه خودمان را از خطایی تبرئه کنیم شروع می‌کنیم به توجیه از راه مظلوم‌نمایی. مثلا در دادگاه، وکیل مدافع می‌گوید: چطور باور می‌کنید که متهم من دست به دزدی زده باشد در حالی که تا الان آزارش به مورچه‌ای هم نرسیده است! تا الان یک بار هم سر زنش داد نزده است! یا متهم من پدر و مادرش را در بچگی از دست داده است! در این مغالطه، شخص مغالطه‌کننده وضعی را فراهم می‌کند که اصلا ربطی به دزدی ندارد و با این کار می‌خواهد دزدی متهمش را توجیه کند. ولی از اینکه کسی با زنش خوب رفتار کرده باشد یا بدون پدر و مادر بزرگ شده است، نمی‌شود دزدی‌نکردن او را نتیجه گرفت. خصوصا اگر فردی که محاکمه می‌شود، فرد ذی نفوذی باشد، این روش باعث می‌شود در طرفدارانش اثر بگذارد و به دنبال آن مردم بر مراجع و مسئولین فشار بیاورند. دزد عادی اگر دزدی کند، هیچ تأثیری بر مردم ندارد، ولی اگر دزد، نماینده‌ی حزب یا جناحی باشد یا چهره‌ی معروفی باشد و او را محاکمه کنند، اگر بتواند به مغالطه‌ی مظلوم‌نمایی متوسل شود، می‌تواند بر گروهی از مردم تأثیر بگذارد و مردم نیز بر قوه قضاییه فشار وارد کنند.

⬅️⬅️از این رو، وقتی مسئولین می‌خواهند محاکمه شوند، هم خودشان و هم وکیل مدافعانشان، خیلی از این مغالطه استفاده می‌کنند، مثلا وقتی می‌خواهند مسئولی را به جرم اختلاس، رشوه، دزدی یا... محاکمه کنند، می‌گویند: شما این مرد باتقوا را ببینید، با اینکه ۳۰ سال است مسئولیت سیاسی دارد، اما هنوز در خانه‌ی اجاره‌ای زندگی می‌کند! یا وقتی که او را دستگیر کردند فقط ۱۰۰ هزار تومان پول در حسابش بوده است!

🔺در کتاب‌های فلسفی نیز از این مغالطه برای اثبات مدعیات فلسفی استفاده شده است. مثلا اینکه سقراط سم شوکران نوشید، درست است و یکی از مفاخر سقراط است، اما گاهی برای اینکه اثبات کنند مطلبی درست است، با ذکر این وضع تراژیک می‌خواهند اثبات کنند معتقدات سقراط درست بوده است. مثلا استدلالی که سیسرو در هنگام اعدام خود کرده است این است که می‌گفت وضع من مانند وضع سقراط است. ببینید ما در چه وضعی از دنیا می رویم، در حالی از دنیا می‌رویم که بچه‌هایمان پابرهنه هستند. (چون هم سقراط و هم سیسرون بچه‌هایشان را پا برهنه به دادگاه آوردند). یعنی اینقدر وضعمان فقيرانه است! ما اگر می‌خواستیم از راه عقایدمان به جایی برسیم، الان وضع زن و بچه‌هایمان این طور نبود. این عقاید ما عین حقیقت بوده است و هیچ چیز دیگری مدّنظر نبوده است. ما اگر حرف‌هایمان حقّ نبود به این وضع بد دچار نمی‌شدیم!

🔺باید توجه داشت که این مظلوم‌نمایی‌ها هیچ ربطی به مدعای فرد ندارند و فردی که مرتکب این مغالطه می‌شود، می‌خواهد دلسوزی و ترحّم دیگران را برانگیزد تا حرف‌هایش را بپذیرند و خودش را توجیه کند.

✍️مصطفی ملکیان، درسگفتار تفکر نقادانه
#مغالطه #مظلوم_نمایی #مغالطه_از_راه_مظلوم_نمایی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology