❎فاصله دولت رانتیرنفتی تا تعمیق دموکراسی (بخش نخست)

❎فاصله دولت رانتیرنفتی تا تعمیق دموکراسی (بخش نخست)

👈نفت را از قدیم الایام کالای سیاسی دانسته اند ، کالایی که تاثیر گذاری و تاثیر پذیری آن دردامنه سیاست داخلی و خارجی با محوریت ژئوپولیتیکی و ژئواکونومیکی واضح و مبرهن است. البته برخی معتقدند اگر سرزمین ما نفت و گاز هم نداشت،بازهم بدلیل قرار گرفتن در هارتلند انرژی ازاهمیت ژئوپولیتیکی آن، آنقدرها هم کاسته نمی شد.

🔺در دیدگاهی دیگر بسیاری نیز آنرا (نفت) نوعی دردسر! و یکی ازموانع روشن شدن موتور توسعه (شاید بیشتر اقتصادی) درکشورهای درحال توسعه ازجمله ایران دانسته اند ، هرچند این اصل وجود دارد که ثروت منابع طبیعی ازجمله نفت، نقش بسزایی درتوسعه کشورها دارد‌. کشورهای صنعتی و همچنین تولید کننده نفت پس از تجربه شوک های نفتی همواره در کاستن وابستگی شان به نفت (به عنوان منبع انرژی و منبع درآمد) کوشیده اند، اما به نظر می رسد نفت و گاز همچنان به عنوان تامین کننده نهایی انرژی نقش اساسی در سیاست گذاری هر دو گروه کشور بازی می کند.

🔺گویا وابستگی اقتصادی به این کالای سیاسی (نفت) همچنان مطرح است.یکی از مهمترین وابستگی های مرتبط در حوزه نفت مربوط به کشورهای تولید کننده نفت ، بویژه دولت های رانتیر نفتی است.شاید بتوان گفت نفت در این کشورها علاوه براینکه یک منبع قدرت اقتصادی و سیاسی مهم محسوب می شود، نقش خاصی نیز درفرازو فرود دمکراسی به عنوان یکی ازشاخص های حکومت داری خوب داشته است که البته اینجا (در ایران) بیشتر جنبه تعمیق دمکراسی مد نظر می باشد. ✍️ رضا میرزایی

#دولت_رانتیر #نفت #درآمد_نفتی #دموکراسی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology