❇️✴️ تلاش‌های ناکام در برقراری رابطه میان ایران و آمریکا (۱)

❇️✴️ تلاش های ناکام در برقراری رابطه میان ایران و آمریکا (1)

👈 حتی اگر تاثیر خروج آمریکا از توافق هسته ای بر آینده این توافق هنوز کاملا مشخص نباشد، به نظر می رسد تاکنون یک موضوع مشخص شده: اینکه برای هفتمین بار، نتیجه تلاش برای رسیدن تهران و واشنگتن به توافقات درازمدت، به شکست انجامیده است.
🔸توضیح آنکه از سال ۱۳۵۸ به بعد، دولتمردانی در تهران و واشنگتن حداقل ۶ بار کوشیده بودند برای رسیدن به توافقاتی درازمدت مذاکره کنند که هر بار، تلاش آنها به دلیل انواعی از "خرابکاری"به هم خورده بود.

1️⃣ سورپریز اکتبر
👈در پاییز ۱۳۵۹، مسیری طولانی از گفتگوهای پشت پرده میان تهران و واشنگتن برای آزادی دیپلمات های گروگان آمریکایی در ایران، دو طرف را به توافقی برای حل بحران نزدیک کرد. در جریان این گفتگوها، که مرحله نهایی آن در الجزایر انجام شد، دو کشور به توافق رسیدند که در ازای آزادی گروگان ها در ماه اکتبر (آبان)، واشنگتن دارایی های مسدود شده ایران در ایالات متحده را آزاد کند و به تهران تجهیزات نظامی آمریکایی تحویل بدهد.

🔺این توافق در شرایطی به دست آمد که مشخص بود آزادی گروگان ها در مهلت تعیین شده، به افزایش شدید وجهه جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا و پیروزیش در انتخابات آبان ۱۳۵۹ منجر می شود. اما ایران، قبل از نهایی کردن توافق پیش بینی شده، گفتگوها را متوقف کرد و حتی جلسه مجلس برای تصمیم گیری در مورد آزادی گروگان ها، که تنها چهار روز پیش از انتخابات آمریکا برگزار شد، با آبستراکسیون بی سابقه جمعی از نمایندگان بی نتیجه ماند.

🔺بعدها مشخص شد که دلیل بی علاقه شدن جمهوری اسلامی به آزادی گروگان ها در موعد مقرر، مذاکرات محرمانه نمایندگانی از حزب جمهوری خواه آمریکا با مقام های ایرانی با هدفی مشخص بوده است: اینکه ایران، گروگان ها را قبل از انتخابات آمریکا آزاد "نکند" تا کارتر رقابت را به رقیب جمهوری خواه خود (رونالد ریگان) واگذار کند. مذاکره کنندگان حزب جمهوری خواه، در عوض به ایرانی ها قول داده بودند که در صورت آزاد شدن گروگان ها بعد از انتخابات، تجهیزات نظامی بیشتری را به ایران بفروشند.

🔺با خودداری تهران از آزادی گروگان ها پیش از روز رای گیری، کارتر در انتخابات شکست سختی خورد و جمهوری اسلامی، دیپلمات ها را تنها ۵ دقیقه بعد از مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید ایالات متحده آزاد کرد. هرچند بعد از روی کار آمدن رونالد ریگان روابط دو کشور بهبود نیافت.

⭕️⭕️ در پست های جداگانه هر یک از این تلاش ها توضیح داده خواهد شد...

#روابط_ایران_و_آمریکا #تلاش_های_هفتگانه
✅ #سیاست_شناسی
@politicology