✅ ماهیت سیاست آمریکا در قبال ایران چیست؟.. ✍️ فراز چمنی

✅ ماهیت سیاست آمریکا در قبال ایران چیست؟

✍️ فراز چمنی
تجربه اخیر در روابط آمریکا و کره شمالی نشان می دهد که آمریکایی ها بیشتر به موضوع برقراری روابط اهمیت می دهند تا تضعیف یک کشور. به عبارتی آمریکا در پی افزایش دوستان ولو قدرتمندی است که بتواند نظام بین الملل را از هرج و مرج ناشی از چند قطبی شدن به سوی یک صلح و ثبات جهانی برای تحقق بهتر منافع سوق دهد. به عبارتی می شود گفت که ترامپ نیز چون اوباما همان دکترین" تعامل" را دارد اما با این تفاوت که تعامل در ابتدا از یک ستیز آغاز می شود چیزی که سال ها پیش آکسل هانت نظریه پرداز سیاسی آن را در قالب دیدگاه " ستیز برای شناسایی یکدیگر" بیان کرده بود. به عبارتی تمام اختلافات و جدال اولیه آمریکای تحت زمامداری ترامپ رسیدن به یک توافقی است که طرفین با درک جایگاه و دستاوردهای یکدیگر صلح و امنیت مورد نیاز را حتی با منطق " برد- برد" تامین نمایند. اگر به ماجرای دعوا و سپس مذاکره آمریکا و کره شمالی بنگرید متوجه خواهید شد که موضوع تمرکز آمریکا بر توان نظامی و اتمی کره کاهش یافته و بیشتر جنبه های صلح و همکاری و توسعه اقتصادی پر رنگ می شود. این همان چیزی است که امروز پس از گذشت ۱/۵ سال پس از زمامداری ترامپ می تواند دکترین وی نام گیرد، یعنی چیزی شبیه این عنوان: " صلح برای منافع اقتصادی".

به همین ترتیب حل اختلافات تجاری با اروپا برای ایجاد توازن و امنیت در برابر تهدیدهای بالقوه روسیه و حتی دستیابی به توافق با روسیه در سوریه می تواند توجیه شود.
موضوع ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. آمریکا، ستبز با ایران را در قالب تحریم ها آغاز کرده است و در پی آن است که به توافق مشابهی چون کره شمالی، با ایران هم برسد. اگر چنین احتمالی را بدهیم، در تصور آمریکایی ها تعامل با ایران و عادی سازی روابط با ایران پیروزی بزرگی برایشان خواهد بود که چه بسا حاضر شوند از هر گونه خواسته یا توقع از ایران تا حد زیادی صرفنظر کنند و شاید با مهارت دیپلماسی طرف ایرانی امتیازات بزرگی را هم بدهند. البته به نظر می رسد که آمریکایی ها نه در پی توافق چند جانبه نظیر برجام، بلکه در انتظار رویکرد ایران به مذاکره مستقیم، شفاف و دو جانبه هستند. آنچه مسلم است موضع آمریکا در مذاکرات چندجانبه "سخت" و در مذاکرات دوجانبه " نرم" خواهد بود.

🔹مجله مطالعات آمریکا
✅سیاست شناسی
@politicology