☸️✴️ متحدان استراتژیک ما. ✍️ فرشاد مومنی

☸️✴️ متحدان استراتژیک ما
✍️ فرشاد مومنی

👈در طی سالهای جنگ و دفاع مقدس که متحدان استراتژیک حکومت، فرودستان و تولیدکنندگان بودند، ما توانستیم بسیار باعزت جنگ را اداره بکنیم.

در سال 1387 مرکز تحقیقات جنگ سپاه پاسداران که شاید اسمی با همین مضمون دارد، کتابی منتشر کرده است به نام «اقتصاد ایران در دوران جنگ تحمیلی».

من صمیمانه همه ی مسئولان کشور را توصیه میکنم موظف شوند یک دور این کتاب را با دقت بخوانند. ده ها شاخص دارد که عظمت کارنامه ی اقتصاد ایران را تحت شرایط جنگی در مقایسه با معیارهای متعدد نشان میدهد. من یکی از آن را برایتان انتخاب میکنم که همه ما بتوانیم افتخار کنیم به اینکه اگر ذخیره ی دانایی موجود در کشور جدی گرفته بشود، برون رفت از این شرایط دشوار نیست. انشاالله که مسئولینمان هم این را متوجه بشوند.

آن یک آماری که میخواهم به شما بگویم این است که در این کتاب میگوید که درسال شروع جنگ، جمعیت عراق نزدیک به یک سوم ایران بود که اگر شما آواره های پناهنده های عراقی و افغانی را هم به جمعیت آن روز ایران اضافه کنید دقیقا می شود یک به سه. درحالی که جمعیت عراق یک سوم ایران بود، درآمد نفتی عراق در آن زمان تقریبا سه برابر ایران بوده و ذخائر ارزی عراق هم در شروع جنگ تقریبا هفت برابر ذخائر ارزی ایران بود.

درسال پایانی جنگ در یک همچنین مناسبات به شدت نابرابر از همه نظر که من یک گوشه ی کوچکی از نابرابری های آن را گفتم، وقتی که جنگ تمام شد، ذخیره ارزی عراق صفر شده درصورتی که ذخیره ی ارزی ایران همان مقداری بود که در ابتدای جنگ بوده و در این فاصله، عراق 82 میلیارد دلار بدهی خارجی ایجاد کرده بود و ذخیره ارزی اش صفر شده بود با آن دو تا قید که جمعیت اش نزدیک به یک سوم ودرآمدش نزدیک به سه برابر ما بوده، درصورتی که ایران بدهی خارجی اش تقریبا صفر(این تقریبا را که می گویم به تفاوت در تعریف بدهی خارجی بلندمدت وکوتاه مدت برمی گردد که حالا آن هم یک بحثهای فنی دارد که باید در جای خودش توضیح داده بشود.

ما تقریبا با بدهی خارجی صفر و بدون تغییر محسوس در ذخایر ارزی مان توانستیم جنگ را اداره کنیم. از منظر اقتصاد سیاسی اگر از من پرسیده بشود که چرا ما توانستیم این کار را بکنیم، پاسخ اش این است که متحدان استراتژیک حکومت جمهوری اسلامی در آن دوره، فرودستان وتولیدکنندگان بودند دولت هم وغم خودش را روی منافع آنها می گذاشت و بنابراین به ازای هریک واحدی که به آنها توجه می کرد، ده واحد تولیدکننده ها و عامه مردم برای حکومت، مایه می گذاشتند و شما می بینید که بیش از نود درصد بار انسانی اداره ی جنگ، در کل دوره ی جنگ بر عهده ی نیروهای داوطلب بود.

#متحدان_استزاتژیک
✅ #سیاست_شناسی
@politicology