🌐 صندوق توسعه ملی؛ چرا؟ چگونه و برای چه که؟ (۳)

🌐 صندوق توسعه ملی؛ چرا؟ چگونه و برای چه که؟ (3)

👈 مدیریت درآمدهای نفتی پس از انقلاب

🔺در اقتصاد ایران پس از انقلاب، براي اولين بار بين سال‌هاي 1379 تا 1383 در ماده 60 قانون برنامه سوم توسعه پيش‌بيني شد که دولت مکلف است فقط آن اندازه که در جدول برنامه در هر سال برايش درآمد ارزي تعيين شده به مصرف درآمدهاي ارزي بپردازد. به اين ترتيب مقرر شد که اضافه درآمد در حسابي به نام «حساب ذخيره ارزي» واريز شود. استفاده از این منابع نيز به دو منظور ممکن بود: تثبيت اقتصادی و حذف نوسانات درآمدي دولت ناشی از تغییرات قیمت نفت.

🔺بر این اساس دولت موکلف بود تمامی درآمدهای ارزی مازاد بر رقم مورد نیاز در بودجه را به این حساب واریز نماید. همچنین در زمان کسری دولت می‌‌توانست با اجازه مجلس تا 50 درصد از منابع حساب ذخیره ارزی را جهت تأمین کسری استفاده نماید و مابقی را می‌‌بایست بخش خصوصي براي سرمايه‌گذاري و براي تحقق اهداف برنامه به صورت تسهيلات از طريق سيستم بانکي وام دهد. همچنین این حساب قرار بود به عنوان یک ابزار تثبیتی در اقتصاد ایران عمل نماید.

🔺عملکرد «حساب ذخيره ارزي» از زمان شکل‌گيري آن در سال 1379 تا فروردين 1387 (که در اردبيهشت 1387 هيأت امناي حساب منحل شد و در واقع حساب کارایي خود را از دست داد) چندان با اصول شکل‌گيري و ضوابط اجرایي آن سازگار نبوده است.

🔺به دنبال نگراني‌هاي ايجاد شده در خصوص عدم کارآيي حساب ذخيره ارزي در تخصيص منابع و سرمايه‌ها و ضرورت بازنگري در ساختار آن، به موجب سياست‌‌هاي کلي برنامه پنجم ابلاغ شده توسط مقام معظم رهبري، حساب ذخيره ارزي با «صندوق توسعه ملي» جايگزين شد و کليه منابع و تعهدات حساب ذخيره ارزي، از ابتداي برنامه پنجم توسعه به «صندوق توسعه ملي» انتقال یافت.

#صندوق_توسعه_ملی #توسعه #حساب_ذخیره_ارزی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology