✴️✳️ ایران در میان دو راهی انتخاب و تصمیم!. (بخش نخست). ✍️ قدیر گلکاریان

✴️✳️ ایران در میان دو راهی انتخاب و تصمیم!
(بخش نخست)
✍️ قدیر گلکاریان

👈سرانجام آنطوری که در هفته های گذشته پیش بینی کرده بودیم(البته با توجه به فاکتورهای موجود نه بر اساس پیشگویی) سرانجام دونالد ترامپ از توافق هسته ای خارج شد و ضمن طرح مسایلی از قبیل حاضر بودن به مذاکرات مجدد با ایران و حتی توصیه به اینکه مبادا ایران اقدام اشتباهی مرتکب بشود، مسیری دوگانه هم برای ایران و هم برای سایر طرفهای درگیر با برجام گذاشت. با اینکه برخی از کشورها مانند اسرائیل، عربستان، امارات و بحرین از این تصمیم گیری اظهار خرسندی کرده و آن را بخردانه و بجا تلقی نمودند ولی در عوض، علاوه از جبهه دمکراتها در ایالات متحده که اقدام ترامپ را "خظایی بزرگ" قلمداد کردند، برخی از طرفهای درگیر با موضوع برجام مدعی شدند که با جدیت در حفظ برجام و اجرای مفاد آن تلاش خواهند کرد و حتی علیرغم تهدید آمریکا به تحریمهای جدید و بازگشت تحریمهای گذشته آمریکا علیه ایران و برحذر داشتن اتحادیه اروپا از سرمایه گذاری و یا ادامه همکاری اقتصادی- تجاری با ایران، سران فرانسه، انگلیس، آلمان به همراه خانم فدریکا موگرینی با صدور بیانیه ای از ایران خواستند که خویشتنداری خود را حفظ کند و به اجرای تعهدات طبق مفاد برجام از جمله همکاری با بازرسان آژانس ادامه دهد.
🔺حال بگذریم از اینکه که چنین رخداد سیاسی چه تأثیری در اقتصاد جهانی از جمله حاملهای انرژی و همچنین بازار بورس طلا و فلزات نهاد و در داخل کشور نیز چه تأثیرات روانی و جدی گذاشت. مهم آن است که به نظر میرسد چنین تصمیم پیش از موعد ترامپ، توانسته است بار دیگر جرگه سرمایه گذاران خارجی در ایران را دچار تشتت خاطر کند. به طوری که شرکتهای نفتی انی ایتالیا به همراه توتال فرانسه اعلام کرده اند که قراردادهای جدیدی به امضاء نرسانده و روز جمعه ژاپن نیز از عدم خرید نفت از ایران و جایگزین کردن منشاء دیگری برای تأمین نیازهای خود سخن به میان آورد. این در حالی است که پتر آلتمایر، وزیر اقتصاد آلمان روز جمعه اعلام کرد که این کشور به لحاظ حقوقی نمی‌تواند به شرکت‌های آلمانی فعال در ایران در صورت اعمال تحریم‌های جدید کمک کند.
🔺چین و روسیه که در نوع خود از طرفهای درگیر در برجام هستند، ضمن اظهار نظر در عقلانی نبودن رفتار ترامپ، رفتار معناداری از خود نشان داده اند. به نظر میرسد که در این بحبوحه که خود از ماهها قبل از جدی بودن رفتار ترامپ خبر داشته اند، چندان جدی عمل نکرده و منفعلانه برخورد می کنند. البته رفتار پوتین را در قضیه مناقشات پیش آمده در جولان سوریه و متهم کردن ایران به پا درازی توسط اسرائیل و همچنین عدم تمایل ارسال موشکهای اس- 300 به سوریه را باید به این انفعال رفتاری افزود که در جای دیگر به آن خواهیم پرداخت.
با تمام این اوصاف اکنون وضعیت را چگونه باید مدیریت کرد؟ به راستی ایران در برابر دو راهی انتخاب قرار گرفته است یا اینکه میشود راهکار دیگری را برگزید تا از گردنه دشوار به سلامت عبور کرد؟
🔺اگر شرایط موجود دیدگاهی و استراتژیکی در ایران را در نظر بگیریم دو نوع دیدگاه وجود دارد. نخست اینکه سریعاً پارلمان ایران تصمیم لازم را بگیرد و مذاکرات و رایزنیها با کشورهای اروپایی که از تصمیم ترامپ ناخشنود هستند به مرحله انجام برسد که در این راستا مجلس مقرر کرده که نهایتاً تا یکماه نظر قطعی خود را به عنوان جایگاه تصمیم گیری ملی ارائه دهد. در این میان وزیر خارجه کشورمان هم قرار است در 25 اردیبهشت با وزرای خارجه انگلیس، آلمان و فرانسه دیدار و گفتگو کند. دیدگاه دوم که ریشه در نگاه نو محافظه کارانه دارد و بخش عمده ای از استراتژیستهای نظامی بر آن تأکید می کنند، اینکه برجام را ملغی نموده و از پیمان منع تولید سلاحهای هسته ای موسوم به ان.پی.تی هم خارج شویم.
🔺در اینجا نمیخواهم فراتر از هر کسی و به عنوان نظریه پرداز ارائه خط مشی دهم. بلکه ارزیابی را به اسلوب منطق گرایی مردم واگذار می کنم. از همین حالا مشخص است که در صورت مذاکره با طرفهای اروپایی سه موضوع 1) محدود کردن تولید موشکهای دفاعی، 2) عدم مداخله در خاورمیانه که بنده به آن مداخله نمی گویم بلکه تعیین زیرساختهای هژمونیک راهبردی نام می گذارم، 3) رعایت حقوق بشر و آزادیهای مدنی در ایران مطرح خواهد شد. اگر ایران توانایی بازپس دادن توجیهات لازم در این سه محور را داشته باشد، یقیناً هیچ مشکلی پیش نیامده و همانگونه که ترامپ قلدرانه و یکجانبه اقدام به عقب کشیدن از برجام کرد، با انزوای خود و فشارهای داخلی آمریکا مجبور به مذاکره مجدد خواهد شد که به نظر میرسد با این تصور روز جمعه ادعا کرد که راه مذاکره با ایران به نحوی که هر دو طرف از نتیجه آن خرسند خواهند بود، باز است.

#برجام #مذاکره #تحریم
✅ #سیاست_شناسی
@politicology