☸✳️ ارتباط با ظالبان بر پایه کدام مصلحت؟. ✍ محسن زینلی پور

☸✳️ ارتباط با ظالبان بر پایه کدام مصلحت؟
✍ محسن زینلی پور

◀️بیست و ششم مهرماه سال 96 گروه تروریستی طالبان مولوی نیک محمد را به عنوان نماینده ی این گروه در تهران معرفی کرد.
خبری که از منابع خبری در پاکستان و از جانب مقامات عالی طالبان منتشر شد و در رسانه های گوناگون بین المللی از جمله بی بی سی بازتاب یافت اما کوچکترین واکنشی در تکذیب یا تایید آن از سوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی صورت نگرفت.
اما دهم آبان ماه یعنی به فاصله ی کمتر از بیست روز پس از رویداد اول، و در اظهاراتی بی سابقه، ملاذبیح الله یکی از رهبران طالبان، از توسعه ی مناسبات و روابط این گروه با تهران خبر داد. این بار سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی این ادعا را تکذیب کرده و این ادعای طالبان رادروغی آشکار، بی ربط و نادرست خواند.
🔰درباره ارتباط ایران با طالبان باید به چند نکته توجه داشت:
🔸اول: نقش تعیین کننده ی آمریکا در شکل گیری این گروه تروریستی و تبدیل شدن همین گروه به تهدیدی علیه منافع آمریکا، بدیهی می سازد که این گروه به لحاظ ماهیت تروریستی و ایدئولوژی حاکم بر آن، به سرعت، قابلیت تبدیل شدن به تهدید جدی علیه حامیان سابق خود را دارد. چاقویی است که دسته ی خود را نیز می برد.
🔸دوم: استفاده از طالبان برای سد نفوذ داعش در منطقه و یا حتی ایجاد درگیری و تضعیف آن، اشتباه استراتژیک بزرگی است و در واقع پناه بردن به افعی، از دست مار خواهد بود. از آنجا که این امر مستلزم حمایت های گوناگون از طالبان و قدرت گرفتن بیشتر این گروه در منطقه و پذیرفتن تبعات ناگوار آن است، نمیتوان آن را دفع افسد به فاسد دانست.
🔸سوم: قدرت یافتن مضاعف در روابط با دولت افغانستان و نیز یافتن اهرمی برای فشار یا نفوذ بیشتر بر دولت این کشور نیز هدفی است که هرگز به قیمت برقراری روابط با طالبان و ننگ حمایت از این گروه تروریستی که خون هزاران بیگناه را ریخته و میریزد نمی ارزد و با توجه به ماهیت ضدامنیتی این گروه و تعارض ایدئولوژیک آن با جمهوری اسلامی، سود منطقی از این معامله به دست نخواهد آمد.
🔸چهارم: رویارویی با آمریکا و لطمه زدن به منافع آن در منطقه هم از جمله ی اهدافی است که از راه برقراری رابطه با طالبان و حمایت از این گروه، اگر هم تا حد نسبی محقق شود، بهای گزافی را بر جیب منافع ملی ما تحمیل خواهد کرد.
🔸پنجم: برقراری ثبات سیاسی در افغانستان و حفظ تمامیت ارضی این همسایه ی کم اقبال، در میان مدت و دراز مدت، می تواند بسیار بیشتر از آنچه ذکر شد، هم راستا با منافع ملی ایران باشد.

✅ سیاست شناسی
@politicology