✳️☸ آخوند خراسانی و حکومت. ✍ سیدعبدالمجید الهامی

✳️☸ آخوند خراسانی و حکومت
✍ سیدعبدالمجید الهامی

◀️ نظر آخوند ملا کاظم خراسانی مرجع بزرگ واعلم شیعه واز رهبران نهضت مشروطه دررابطه با نسبت آخوندها و سیاست درسی که برای تمام دوران قابل درس آموزی و یک دکترین کامل و نظریه شیعه در باره رابطه نهاد دین با نهاد حکومت است. البته اخوندیسم حکومتی نخواست و نمی خواهد آنرا بپذیرد‌ در اینجا فرازی از نظرات و آموزه های ایشان بیان می شود تا نسبت موجود مشخص بشود آخوند کجای این منظومه قرار می گیرد.

«درخصوص امور سیاسی و حکومتی محال است بهتراز سیاست‌پیشگان غیر روحانی و حتا غیرمتدینان عمل کنیم. نمی‌توانیم بگوییم چون ما آدم‌های مومن و خوبی هستیم و در مبارزه با فلان حاکم موفق بوده‌ایم، پس در امور مملکت هم موفق خواهیم شد. این‌ها دو مقوله‌ی جدا از هم است.»

چنانچه اگر من بگویم «چون فلانی آدم صالح و با تقوایی است و در جهاد فی سبیل‌الله پیش‌قدم بوده، پس می‌تواند بدون تحصیل علوم دینی مرجع تقلید یا مفتی شود.»

⭐️ «باید پذیرفت که هر حوزه و صحنه‌ای نیاز به علم خاص خودش را دارد و اگر ما فاقد آن علم بودیم و درعین حال سرپرست و عهده‌دار آن صحنه شدیم، همانقدر خطا کرده‌ایم که بدون تسلط بر فقه و اصول بخواهیم مفتی یا مرجع تقلید شویم.»

پیامبر اکرم(ص) فرمود: «هرکه بدون علم به کاری برخیزد، پیش‌از آنکه آن را به صلاح آورد به فساد می‌کشاند».

یا امیرالمومنین(ع) فرمود: «هیچ حرکتی نیست مگر تو در آن نیازمند دانش و معرفت باشی».

یا امام صادق(ع) فرمود: «کسی که بدون بصیرت به کار برخیزد مانند کسی است که در راهی جز آنچه به مقصد می‌رسد گام بردارد و هرچه بر سرعت خود بیافزاید، جز دور شدن از مقصد نتیجه‌ای نمی‌گیرد».

⭐️ «پس با این تعاریف و برحسب حکم روشن عقل می‌توان فهمید که به‌دست گرفتن سکان سیاست همانقدر نیاز به آگاهی از دانش سیاست و تجربه سیاسی دارد که منصب مرجعیت نیاز به اجتهاد و اعلمیت در فقه و اصول دارد.»

🔺«انسان خوب و مومن اگر بدون اطلاع از رموز مدیریت بخواهد مدیریت کند، نه فقط کارها به‌سامان نمی‌آید و اوضاع روبه راه نمی‌شود و حتا بدتر می‌شود، بلکه خودش هم خراب شده و در نتیجه مردم به شخص او و همه مومنان و مهم‌تر از آن نسبت به اصل دین بدبین می‌شوند.»

بخشی‌ از گفت‌وگوی آخوند خراسانی پیشوای انقلاب مشروطه با میرزای نایینی شاگرد خود درباره‌ی حکومت فقها
از کتاب "دیدگاه های آخوند خراسانی و شاگردانش (جلد اول)

ایشان مرجع اعلم علما وصاحب الکفایه یکی از منابع آموزشی اصلی وبنیادی حوزه شیعه است واز نظر سواد واعلمیت به نظر قاطع علما هنوز جانشینی در حوزه برای ایشان پیدا نشده است.

حال با این توضیح ایشان در این باره بیشتر درک وسواد دارد یا تمامی آخوندهای که بعد از وی پای در جایگاه سیاست گذاشتند. این افراد در پیشگاه شخصیت علمی وسیاسی ایشان همانند شبنمی در مقابل دریاست.

بنابرین در نظرات آخوند بزرگوار نمی توان شآیبه در آن پیدا کرد که آخوند در امور سیاسی یا روزانه یا حسبیه اطلاع نداشته یا وارد نبودند پس سواد این کار ندارد.نه ایشان رهبر با کفایتی بود،که پنجه در پنجه شاه انگلستان در انداخت.

ایشان نهضت با عظمتی همانند مشروطه را درایران راهبری نمود واگر منورالفکر ها یک مقدار از نخوت خود کوتاه آمده بودند و به نظرات ایشان و شاگردش میرزا نائینی گوش فرا می دادند و پیروی می نمودند سرنوشت مشروطه آنگونه که پیش رفت نمی شد. البته استعمار هم به کمک مستبدین وهرج ومرج طلبها آمد وبا ایجاد مرگ مشکوک ایشان، به آنان مدد رساند.

نتیجه آیا این آقایان که در راس هرم قدرت چهل ساله است حکومت می کنند و مناصب و مدیریت کشور در کف و ید با کفایت آنهاست، یکبار هم شده این توصیه استاد استادهای خود را نصب العین نما یند. جنابان رؤس جمهوری ولایی با تمام شما از راس تا ذیل هستم برای رضای خلق خدا هم شده از حکومت کردن دست بکشید و امور را به اهل آن واگذارید.

اقا بپذیرید شما در حکومت کردن هنری ندارید پس بهترین عمل شما در این لحظه استعفا، و کناره گیری است. اگر رضایت خدا را بخواهید و عاقبت بخیر شوید، نگذارید سرنوشت کلیسا در اینجا اتفاق بیفتد که آن موقع حتی جام شوکران هم محلی از اعراب ندارد.

✅ سیاست شناسی
@politicology