✅دیپلماسی چندجانبه چیست؟

✅دیپلماسی چندجانبه چیست ؟

🔸دیپلماسی چند جانبه محصول فرآیند خاصی از دیپلماسی است که علی‌رغم اشتراکات فراوان با دیپلماسی دو جانبه، در نحوه شکل‌گیری، فرآیند تصمیم‌گیری، محیط کار، آیین تشریفات، تأثیرپذیری مستقیم از قدرت و محصول نهایی، تفاوت‌های بارزی با دیپلماسی دو جانبه دارد.

🔸این نوع از دیپلماسی عمدتاً برای پاسخگویی به چالش‌های فرامرزی و بین‌المللی ایجاد شده؛‌ چرا که هیچ دولتی به تنهایی قادر به پاسخگویی به همه مشکلات و استفاده از تمام فرصت‌ها نیست.

🔸دیپلمات ها در این نوع از دیپلماسی، زمان اندکی برای تصمیم‌گیری و تولید موضع فوری در تعاملات بین‌المللی دارند و این واقعیت، نوعی توانایی فکری، تحلیلی و عملیاتی را در دیپلماسی چند جانبه اقتضا می‌کند. علاوه براین در این نوع از دیپلماسی امکان رعایت تشریفات متداول در دیپلماسی دو جانبه کمتر بوده و در برخی موارد کاملاً منتفی می‌گردد؛ زیرا هدف تشریفات، تسهیل کار دیپلمات است و تأکید بیش از حد بر آن، مانع کار دیپلمات چند جانبه می‌شود.

🔸هم‌چنین در دیپلماسی چند جانبه، ارتباط به صورت تصادفی در برخوردها یا حین موضع‌گیری در محیط‌های مشترک برقرار می‌شود و به همین دلیل امکان ارتباط میان نمایندگان در این نوع از دیپلماسی افزایش می‌یابد و البته به همان میزان، ‌موقعیت‌ها، فرصت‌ها و چالش‌های آنها نیز بیشتر می‌شود. با این وصف، محیط‌های گوناگونی همچون کنفرانس‌ها، جلسات نهادهای بین‌المللی شامل جلسات بسیار رسمی همچون جلسات سران و وزراء و نیز جلسات کارشناسی، مذاکرات غیر رسمی و هماهنگی‌های محفلی خارج از جلسات و به طور کلی نهادهای چند جانبه و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، محیط کار دیپلماسی چند جانبه محسوب می‌شوند./ آرشیو منابع سیاسی

@politicology