✳️✴️ سیاست محبت محور را کنار بگذاریم و واقع بین باشیم..) بخش دوم. پایان). ✍️ قدیر گلکاریان (۱)

✳️✴️ سیاست محبت محور را کنار بگذاریم و واقع بین باشیم.
)بخش دوم. پایان)
✍️ قدیر گلکاریان (1)

👈 با خلاصه ای از آنچه که بیان شد به نظر میرسد که استراتژی ترامپ در رابطه با اعلام نظرش در خصوص برجام روشنتر شده است. او در شرایط کنونی و پس از حصول اطمینان از همکاریهای رهبران سه کشور اروپایی و اظهارات مقامات روسی خود را برنده این حادثه می بیند و از دو منظر تهدید و تردید می خواهد استفاده کند. تبلیغات شدید و شبیه بازی نتانیاهو هم مکمل و چاشنی این قضیه است. از سویی دیگر فضایی را در چند هفته گذشته ایجاد کرده که تردیدهایی را در میان مقامات سیاسی کشورهای مختلف نسبت به همکاری و همیاری با ایران موجب گردیده است.
🔺به نظر میرسد ترامپ موفق به مجاب کردن طرفهای اروپایی شده و میخواهد به واسطه آنها به اصطلاح ایرادهای برجام را رفع کند و از این رو رهبران اروپایی مدام از حمایتشان از برجام ولی در کنار آن لزوم مذاکره در خصوص ساخت موشکهای بالستیک و دخالت ایران در مسایل کشورهای خاورمیانه سخن به میان می آورند. گمان میرود ترامپ اکنون به نقطه ای رسیده است که باور دارد دیگر دوستان اروپایی مجبور به انتخاب میان آمریکا و ایران نیستند که در صورت عدم همکاری با آمریکا بستر انزجار اجباری و به نهایت مذاکره باخت- باخت فراهم شود. چرا که اتحادیه اروپا برای تثبیت منافع خود نیازمند پایبندی به قوانین فراآتلانتیک می باشد که بازبینی آن در 1993 و 2007 محقق شده است. از سویی ترامپ وارد قماری شده است که با کره شمالی دارد و اکنون عقب نشینیهای ممتد رهبر کره شمالیباعث شده است که ترامپ به موقعیت بس عظیم از اعتماد به نفس سیاسی برسد. پس در هفته آینده چه خواهد شد؟
به نظر میرسد ترامپ به علت مذاکراتش با کره شمالی حداقل برای مدتی کوتاه در برجام باقی خواهد ماند تا واکنشهای اجتماعی- سیاسی ایران را ارزیابی کرده و در عین حال فرصتی برای زمینه سازی جهت انجام مذاکرات مجدد با ایران را به کمک متحدان اروپایی فراهم کند. در چنین حالتی مسئولین ما باید چه بینشی داشته باشند؟
🔺در پاسخ به این سئوال نهایی و نتیجه گیری باید بگویم که حالا کشور در شرایطی قرار دارد که استراتژی منطقه ای ضد ایرانی بر پایه تضعیف کشور استوار است. یعنی باید امنیت ملی را با توسعه اقتصادی یکجا تلقی کنیم تا بتوانیم با آن بینش مسایل را ارزیابی کنیم. برای درک این موضوع کافیست به کنفرانس امنیتی مونیخ که چند ماه پیش برگزار شد، توجه شود. چرخشهای جدید در قبال ایران نشان داد که همکاری نظامی و دیپلماتیک میان اسرائیل و عربستان و حتی میان روسیه و اسرائیل باعث شده است که انرژی اصلی تقابل با ایران از ناحیه خود منطقه باشد و آمریکا تنها چتر عملیاتی این تقابل خواهد بود. ما در شرایط کنونی بجای درک اصل مسئله، داریم قربانی روابط بین الملل میشویم و به جای اتخاذ تدبیر، درخواست می کنیم که با ما مهربان باشید و به ما احترام بگذارید. یعنی به جای فهم اقتصادی در تثبیت امنیت ملی و چیدمان سرفصلهای لازم دیپلماتیک برای مذاکرات- که اجتناب ناپذیر است- هنوز داریم از ادبیات عدالت محور، مهر محور بحث می کنیم و می خواهیم با قدرتهای منطقه ای و فرا منطقه ای لابیگری کنیم. تنها درک واقعیات و دوری از احساسات و تعصبات میتواند راهگشا باشد.

🔸 (1) استاد دانشگاه در قبرس و کارشناس حوزه خاورمیانه و قفقاز

#سیاست_خارجی #برجام #تحریم_ها
✅ #سیاست_شناسی
@politicology