☸️❇️ تحلیلی بر تجاوزهای ایرانشهر. ✍️ داریوش مبارکی

☸️❇️ تحلیلی بر تجاوزهای ایرانشهر
✍️ داریوش مبارکی

👈گفته می‌شود در ایرانشهر، به تعدادی از زنان تجاوز شده است. در این میان، آن چه بیش از همه درباره اَش سخن گفته شد، ناموس است. ناموس چیست؟ سمیه رستم پور از منظر جامعه شناختی، این موضوع را واکاوی کرده است. مطابق پژوهش او، ناموس بیش از همه چیز به زنانگی افراد مٶنث جامعه اشاره دارد، آن گاه که در خدمت نظم پدرسالار قرار می‌گیرد. این زنانه گی، در تقابل با مردانگی، که سهم اصلی قدرت از آنِ اوست، تعریف می‌شود. ناموس، کنش زنان براساس جنسیتشان را تقویت می‌کند و راه را برای غیرجنسیتی کردن زندگی زنان دشوار می‌کند. ناموس شکلی از نظام سلطه است. همان چیزی که بوردیو با عنوان سلطه‌ی مردانه از آن یاد می‌کند. در این نظام، زن مشروعیت لازم را ندارد و به همین دلیل در موقعیت فرودستی قرار می‌گیرد و به میانجی همین، خشونت‌های زیادی بر او اِعمال می‌شود.
🔺ناموس شکلی از نظام مبادله نیز هست: زنان مایملک جمعی مردان مذکر خانواده و اجتماع و همچنین موضوع مبادله محسوب می‌شوند و هر گونه سرکشی و تعدّی آن‌ها از عرف و سنت‌های پدرسالارانه‌ی موجود، مجازات هایی برایشان در پی خواهد داشت ضمن این که در این نظام، "آبرو و شرف مردانگی" که "عفت و پاکدامنی زنان" حافظ و حامل آن است، بخشی اساسی از موضوع مبادله به شمار می‌رود.
🔺در حادثه اخیر، مولوی طیب، از این موضوع سخن گفت. بحث‌های مولوی طیب که از نگاهی درون دینی بودند، چند محور داشتند و چند گروه را مورد خطاب قرار داد: جامعه‌ی مسلمان و مردم ایران شهر که برای آن‌ها از "مسأله‌ی ناموس" و "غیرت اسلامی" سخن گفت. گروه دیگر متجاوزین بودند که آن‌ها را "بی دینان" و"اوباش ها" خطاب نمود. گروه دیگر پدر خانواده بود که در نظام مردسالار ما، نه دختر، بلکه او بیش ترین ضربه را خورده است. مولوی به نقل از پدر خانواده می‌گوید: "ای کاش زمین دهان باز می‌کرد و من و بچّه‌ها و خانواده را می‌بلعید و این ننگ به دامان ما نمی‌افتاد". در تمام بحث، از زنانی که این گونه مورد تجاوز قرار گرفته اَند، سخنی به میان نیامد. بحث نشد که این زنان اکنون چه روزهای سختی را سپری می‌کنند و بسیاری از مسائل مرتبط با زنانی که به آن‌ها تجاوز شده است.

🔻 در نظام قبیله ای، گناه یک شخص به کل تعمیم داده می‌شود. بنابراین، در بلوچستان که نظام قبیله‌ای هنوز نیز پایرجاست، بسیاری از طوایف نگران اَند که مبادا متجاوزین از طایفه‌ی آن‌ها باشد. البته این نگرانی، در بافت سنّتی قابل درک است، امّا بکوشیم این داستان را رنگ و بوی طایفه‌ای ندهیم. افرادی که مرتکب چنین جنایتی شده اَند باید مجازات شوند و نه گروه و یا طایفه‌ای دیگر. در واقع، برای این قضیه، به جای دامن زدن به طایفه محوری، انسانیت را محور قرار دهیم و این گونه در کنار زنانی باشیم که اکنون در شرایطی سخت و بغرنج قرار دارند.

🔻این جریان، باعث می‌شود بسیاری از خانواده ها، همین آزادی حداقلی‌ای که برای زنان وجود دارد را به بهانه‌ی نا امنی از زنان بگیرند و از ترس ناموس و آبرو، آن‌ها را به پستوی خانه گسیل دهند. همه‌ی ما بکوشیم چنین نگاه هایی را از ذهن پدران و مادران خویش، دور نگاه داریم. این امر زمانی محقق خواهد شد که مردان برای امنیت زنان قدم بردارند و پا به پای زنان، در جهت احقاق حقوق آنان، همراه باشند.

🔻بسیاری از خانواده‌ها برای حفظ آبرو از شکایت اجتناب می‌کنند. سکوت خانواده‌ها در برابر چنین جنایتی، منجر به استمرار وضع موجود و استمرا چنین حوادثی خواهد شد.

🔻ضروری است فرزندان خویش را از کودکی درباره‌ی چنین خطرات و مسائلی آگاه کنیم. متأسفانه صدا و سیمای ما، به جای آگاهی بخشی، در حال پاک کردن صورت مسأله است. در مواردی نیز که تجاوز رخ می‌دهد، سعی می‌کند نامی از تجاوز به میان نیاورد. برای نمونه، در سریال رهایم نکن که در ماه رمضان پخش می‌شد، زمانی که به فرناز تجاوز شد، هیچ گاه نامی از تجاوز به میان نیامد و بیننده از نگرانی و حالات فرناز می‌توانست به این موضوع پی ببرد.

#ارسالی_مخاطبان
#ایرانشهر #تجاوز #ناموس
✅ #سیاست_شناسی
@politicology