✴️❇️ یک قدم به تحریم نفتی نزدیک‌تر شدیم …. ✍️ رامین فروزنده

✴️❇️ یک قدم به تحریم نفتی نزدیک تر شدیم...
✍️ رامین فروزنده

🔸قول مشهوری درباره اوپک وجود دارد مبنی بر اینکه قدرت کشورها به اندازه ظرفیت تولیدشان است.

👈 در نشست اخیر اوپک، اگرچه ایران بهترین نتیجه ممکن را گرفت، عملا یک گام به تحریم نزدیک‌تر شد. اما قدرت ایران در مقابله عربستان و روسیه در بازار نفت چقدر است؟ ظرفیت تولید نفت ایران تقریبا چهار میلیون بشکه در روز است و صادرات نفت قدری بیش از دو میلیون بشکه در روز. روسیه و عربستان روی‌هم‌رفته بیش از ۲۰میلیون بشکه نفت تولید می‌کنند.

ذخایر نفت روسیه حدود نصف ایران است، ولی این کشور ۲/۵ برابر ایران نفت تولید می‌کند. عربستان سعودی قدری بیش از ۱/۵برابر ایران ذخیره دارد، ولی ۲/۵برابر ایران نفت تولید می‌کند. این ارقام نشان می‌دهد ایران نتوانسته به اندازه عربستان یا روسیه از ذخایر خود تولید کند و در نتیجه، بازی را در عرصه جهانی به این رقبا واگذار کرده است.

متاسفانه در دیدگاه‌های ناآشنا به ادبیات روز اقتصاد نفت و سیاستگذاری انرژی (مدافع پارادایم کهنه نفت)، تولید ناکافی از ذخایر تحت عنوان «تولید صیانتی» توجیه می‌شود.

درحالیکه رشد اقتصادی ایران پایین و نرخ بیکاری بالاست و کشورمان بسیار بیش از رقبای منطقه‌ای به تولید از ذخایر نفتی نیاز دارد، عملا این ذخایر بلااستفاده در زیر زمین پنهان شده‌اند.

در نگاه‌های ناآشنا به ادبیات روز (متعلق به پارادایم کهنه) حتی همین پنهان کردن ذخایر نفتی کافی نیست و با توسعه و صادرات گاز نیز تحت عنوان «لزوم تزریق گاز به مخازن» مخالفت می‌شود.

الفاظی که واجد صورت علمی هستند، برای پنهان کردن ذخایر نفتی و گازی زیر زمین مورد استفاده قرار می‌گیرند تا این ذخایر به تولید نرسند و در یک روز مبادا با قیمت گران‌تری آن را بفروشند، غافل از اینکه شاید چنان روزی هرگز فر نرسد.

نتیجه آنکه ضمن محرومیت کشور از این منابع خدادادی و انبوه مشکلات اقتصادی، جایگاه ایران در بازی انرژی جهان نیز تنزل پیدا کرده است.

بد نیست بدانیم ذخایر اثبات‌شده نفت آمریکا کمتر از یک‌چهارم ایران است، ولی این کشور با محیط کسب‌وکار مبتنی بر بازار آزاد و بکارگیری توان بخش خصوصی، اکنون روزانه ۱۱ میلیون بشکه نفت تولید می‌کند، یعنی حدود ۲/۷برابر ایران. این تولید عمدتا از مخازن غیرمتعارف صورت می‌گیرد که ممکن است در تعریف متداول ذخایر اثبات‌شده قرار نگیرند.

یک دهه قبل تولید نفت آمریکا کمتر از نصف رقم فعلی بود و این کشور توانست طی ده سال به اندازه یک‌ونیم برابر کل ظرفیت تولید نفت ایران، تولید خود را «افزایش دهد». با درنظر گرفتن اینکه عربستان، آمریکا و روسیه روی‌هم‌رفته حدود یک‌سوم نفت دنیا را تولید می‌کنند، عجیب نیست که این کشورها بتوانند نتیجه توافق اوپک را در راستای منافع خود و خلاف منافع ایران رقم بزنند، ولی ایران در مسیر حذف از بازار نفت قرار گیرد.

قاعده بازی نفت، افزایش ظرفیت تولید است و این کار برای ایران با استفاده از قراردادهای جذاب مشارکت در تولید و امتیازی به سادگی امکانپذیر است.

#نفت #نفت_ایران #تحریم_نفتی_ایران
✅ سیاست شناسی
@politicology