✅ اگر دولت و بزرگان کشور ابتکار عمل داشته باشند، در شرایط شرایط فعلی ایران نیز میتوان زمینه افزایش تولید و جهش صادرات در حوزه اقتص

✅ اگر دولت و بزرگان کشور ابتکار عمل داشته باشند، در شرایط شرایط فعلی ایران نیز میتوان زمینه افزایش تولید و جهش صادرات در حوزه اقتصاد را فراهم کرد.
✍ مجید بهمن زاده، حقوقدان و کارشناس ارشد علوم سیاسی

🔶مقارن با نخست وزیری تانسو چیللر در ترکیه و گسترش تنشهای ارضی و نظامی این کشور با یونان در خصوص جزایر قبرس از یکسو و استقرار حزب چپ سوسیالیت با نخست وزیری بلنت اجویت در ترکیه و تلاش این کشور برای نزدیکی روسیه از سوی دیکر ، ارزش لیر ترکیه در بازارهای داخلی و جهانی بیش از ۱۰۰٪ سقوط کرد و مردم این کشور در شرایطی سختی قرار گرفتند.
لذا بانکهای خصوصی در ترکیه یکی پس از دیگری،اعلام ورشکستگی کردند، تا جایی که تعدادی زیادی از سرمایه گذاران این بانکها، اقدام به تجمع و خودسوزی در برابر بانکها و نهادهای اقتصادی کردند و دولت موجود در جریان برگزاری انتخابات زود، هنگام سقوط کرد.
🔺اما مجموعه مدیریت های اجرایی پیروز در انتخابات دوران پر التهاب اقتصادی و بی سابقه در ترکیه(دوران نخست وزیری مسعود ییلماز وآقای دولت باغچه لی و نجم الدین اربکان ) ، ضمن ظرفیت سنجی امکانات موجود، اقدامات بجایی را در دستور کار قراردادند.

1⃣در گام نخست،
تنشهای داخلی ترکیه با اجازه تاسیس حزب به کردهای معارض ، به سمت آرامش حرکت کرد و مهمترین تشکیلات مخالف و مسلح ترکیه ( پ، ک، ک) سلاح های خود را در آن دوران زمین گذاشتند و وارد مبارزات قانونی سیاسی و تشکیلاتی در چهارچوب قانون اساسی این کشور شدند.

2⃣در گام دوم،
دولت های پس از بحران ترکیه، مباحث تنش زا در حوزه دیپلماسی و روابط بین الملل، نظیر حق مالکیت بر برخی جزایر قبرس را مسکوت گذاشتند، ادعایی که اروپا و غرب را به جهت قرابت تاریخی و دینی با یونان، در برابر ترکیه قرار داده بود.
3⃣در گام سوم،
توجه ویژه دولتمردان ترکیه، به بخش کشاورزی قرار گرفت، زیرا با با سقوط ارزش لیر در برابر دلار و ارزهای اروپایی، تقاضای منطقه ای و جهانی برای محصولات کشاورزی ارزان قیمت ترکیه دو چندان شد.( همان تقاضایی که در ماههای اخیر از سوی کشورهای همسایه برای محصولاتی نظیر گوجه، سیب زمینی، خرما و زعفران در ایران شکل گرفت.)
4⃣گام چهارم،
تقویت نهاده های دامی و هدایت محصولات تولیدی کشاورزی ترکیه به صنایع فرآوری بود که با آخرین استاندارهای بهداشتی جهانی تولید، بسته بندی و به بازارهای منطقه ای و بین المللی عرض شد

🔶در چنین شرایطی، عقلای کشور ترکیه توانستند تا با عرضه محصولات کشاورزی، دامی، لبنی و بهداشتی خود به کشورهای متعدد، چرخ فروخفته صنعت ترکیه را مجددا به گردش در آورند و از عایدات این مسیر، صنایع حمل نقل هوایی و زمینی خود را بازی کرده و زیرساخت های گردشگری ترکیه را احیا کنند.
🔶لذا به نظر می رسد که باتوجه به حرکت جامعه جهانی به سمت استفاده از انرژی های نو و غیر فسیلی، ظرفیت فوق العاده گردشگری در ایران، و توان بالقوه ایران در تولید نهاده های کشاورزی ودامی، بویژه در حوزه خشکبار و میوه های گرمسیری و کشمش و زعفران، الگوی اقتصادی استفاده شده در ترکیه که حاصل عزم جدی بزرگان این کشور و هدایت کمیسیون توسعه بانک جهانی در طول دو دهه گذشته بود، در ایران هم قابل اجرا باشد.

#صادرات #اقتصاد_ایران #منافع_ملی
✅سیاست شناسی
@politicology