✳️ دوست و دشمن‌مان را بشناسیم.. مهرداد عمادی، مشاور سابق اتحادیه اروپا در گفت و گو با تجارت فردا:

✳️ دوست و دشمن‌مان را بشناسیم

مهرداد عمادی، مشاور سابق اتحادیه اروپا در گفت و گو با تجارت فردا:

🔺 من دوست و آشنای آقای روحانی یا آقای ظریف نیستم که بخواهم از آنها تعریف و تمجید کنم -و آنها هم نیازی به تعریف و تمجید من ندارند- اما بدون هرگونه بزرگ‌نمایی می‌گویم: برجام به اندازه‌ای جو را نسبت به ایران عوض کرد که بسیاری از ایران به عنوان «آخرین فرصت بزرگ در اقتصاد جهان» یاد می‌کردند. می‌گفتند نه‌تنها یک کشور با منابع طبیعی عظیم در آستانه پیوستن به اقتصاد جهانی قرار گرفته، بلکه می‌خواهد به سمت سازندگی اقتصاد خود حرکت کند و به دلیل وجود نیروی انسانی جوان و تحصیل‌کرده -که بهترین کیفیت را در منطقه دارد- می‌تواند تخته پرشی برای یک بازار 400میلیونی باشد.

🔺 رسیدن به این نقطه اگرچه حاصل تحولات یک سال و چند ماه حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید است، ولی نمی‌توان همه مسوولیت آن را به عهده آمریکایی‌ها انداخت. مقداری از آن هم تقصیر خود ماست که نتوانستیم از فرصت‌هایمان بهره‌برداری کنیم. ما می‌توانستیم هزینه تصمیمات اخیر آقای ترامپ را بسیار بالا ببریم، اما این کار را انجام ندادیم. اگر جو مثبت یک سال و چند ماه قبل، امروز وجود ندارد و نوعی نگرانی هم در جامعه اروپایی و هم در آمریکای شمالی نسبت به ایران وجود دارد، به دلیل ماه‌ها کوشش بدون توقف ریاض و تل‌آویو و سفرهای مقامات سعودی و اسرائیلی به مسکو، پاریس و لندن است.

🔺 در مورد روسیه می‌خواهم یک هشدار بدهم. شاید کسانی که در شورای عالی امنیت ملی حضور دارند، با این حرف مخالف باشند، اما به نظر من تکیه کردن به روسیه در حوزه سیاست خارجی و حتی در پروژه‌های نفت و گاز بسیار اشتباه است. برای اینکه تصور نشود من روس‌ستیز هستم، جالب است بدانید یکی از اجداد دو نسل قبل من اهل روسیه بود و بعدها به ایران مهاجرت کرد. واقعیت این است که روس‌ها در ارتباط با ایران به دنبال منافع خود هستند و به دو دلیل رفتن زیر خیمه روس‌ها کار درستی نیست. اولین دلیل تجربه گذشته ما با روسیه است.

🔺 آمریکا مهم‌ترین بازیگر غربی برجام بود، اما تنها بازیگر آن نبود. برجام تایید سازمان ملل متحد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اتحادیه اروپا و سه کشور عمده اروپایی را دارد. بنابراین حتی در غیاب آمریکا، ارزش حقوقی و درازمدت آن برای تامین منافع ملی ایران بسیار زیاد است. به نظر من هر صدایی که خواستار پاره کردن برجام باشد، درک درستی از منافع ملی ایران ندارد. حتی با وجود خروج آمریکا از برجام، ماندن ایران در این توافق بین‌المللی یک چیز را برای دنیا توضیح می‌دهد؛ اینکه ایران نسبت به دیگران پایبندی طولانی‌تری به توافقات بین‌المللی داشته است. این کار اعتبار دیپلماتیک ایران را بالا خواهد برد.

#منافع_ملی #دوست_و_دشمن
✅ #سیاست_شناسی
@politicology