⚛️✳️ آیا دموکراسی و ایدئولوژی با یکدیگر سازگارند؟. ✍️ بهمن ارجمند

⚛️✳️ آیا دموکراسی و ایدئولوژی با یکدیگر سازگارند؟
✍️ بهمن ارجمند

👈 دموکراسی به عنوان شکلی از اداره ی جامعه که تصمیمات در آن از طریق مردم و نمایندگان مردم ( اعضای پارلمان و دولت) انجام می گیرد با هیچ نوع محتوای ایدئولوژیک، سازگار نیست.

🔺ایدئولوژی به عنوان یکسری جهان بینی و احکام ازلی و ابدی که در اصالت ذاتی آنها نباید هیچ خدشه ای وارد شود، نمی تواند با دموکراسی سازگار باشد.

شاید عده ای اعلام کنند که مگر دموکراسی، حکومت مردم نیست ؟ اگر خود مردم یک جامعه بخواهند در ذیل آن ایدئولوژی و احکام ازلی و ابدی زندگی کنند ، این عین دموکراسی است.
در پاسخ می توان گفت: درست است که دموکراسی، حاکمیت مردم است اما مردم ، یک جمعیت ثابتی نیستند. جمعیت هایی جدید بنا به شرایط جدید ، اکثریت جدیدی پدید می آورند که ممکن است تقاضای جدیدی داشته باشند. این در حالی است که ایدئولوژی به عنوان احکام ازلی و ابدی ، راه را بر انتقال تقاضاهای جدید اکثریت جدید می بندد. چرا که در یک نظم ایدئولوژیک، این احکام ازلی و ابدی هستند که اصالت دارند و نه رای و نظر اکثریت جدیدی از مردم.

🔺 وقتی یک ایدئولوژی به عنوان احکام ازلی و ابدی از طریق اکثریت یک جامعه در یک دوره به بهانه ی حاکمیت خود در قوانین اساسی گنجانده میشود ، عملا اراده و حاکمیت مردمی که در آینده می آیند ، نفی میگردد. ماهیت ایدئولوژیک قانون اساسی در یک نظم به ظاهر دموکراتیک ، نقض غرض اصلی دموکراسی است. اکثریتی از مردم از طریق گنجاندن احکام یک ایدئولوژی در قانون اساسی عملا به اکثریت های آینده استبداد می ورزند و مطالبات آنها را به شیوه ی قانونی سرکوب می کنند. به همین دلیل برخلاف تصور عامیانه از دموکراسی ، دموکراسی صرفا حق حاکمیت مردم نیست بلکه حق حاکمیت اکثریت هایی از مردم است که خود این اکثریت ها ثابت نیستند.
🔸با توجه به این امر می توان نتیجه گرفت : یکی دیگر از اصول مسلم دموکراسی ، محتوای غیرایدئولوژیک قانون اساسی است که امکان پویایی حاکمیت اکثریت جدیدی از مردم را فراهم می آورد . مردمی که در آینده ممکن است از طریق یک اکثریت جدید ، تقاضاهای جدیدی را مطرح کنند.

#دموکراسی #ایدئولوژی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology