❇️ نگاهی به شرایط جهان. (بخش نخست). 🔸 تغییرات عمده جهان در عرصه صنعت و اقتصاد و وضعیت ایران

❇️ نگاهی به شرایط جهان
(بخش نخست)
🔸 تغییرات عمده جهان در عرصه صنعت و اقتصاد و وضعیت ایران

✍️ حمید آصفی

👈کل جهان در آستانه یک تحول است، ولی بورژوازی کشورهای مرکزی بر سر راه این تحول توافق ندارند و در بین جناح‌های مختلف بورژوازی اختلاف است. جلوه بارز این اختلاف در ریاست جمهوری ترامپ دیده می‌شود. میزان اختلاف به‌گونه‌ای است که سه چهار بار مشاور امنیت ملی را عوض می‌کند، وزیر امور خارجه عوض می‌کند و خودش هم در سیستم آرام و قرار ندارد! این امر ناشی از این است که سرمایه‌هایی از آمریکا بیرون آمده است و رفته در کشورهای پیرامونی مثل چین، هند و برزیل. این اتفاق آمریکا را به بزرگ‌ترین واردکننده جهان تبدیل کرده است. این کشور مقامش را به‌عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده صنعتی از دست داده است و هفتاد درصد واردات آمریکا کالاهای دانش‌بر است، زیرا اصل بازی و جغرافیای تولید صنعتی در جهان کاملاً عوض شده است.
🔺در ایران چند عامل باعث شد که کشور نتواند از این تغییر صنعتی استفاده‌ای که می‌توانست ببرد را ببرد. ایران که همیشه برای آمریکا شاخ و شانه می‌کشد، چین و ویتنام هم می‌کشیدند. از لحاظ رتبه‌بندی سیاسی چینی‌ها پنج رتبه از ما بهترند، ولی فاصله صنعتی شدنشان ببینید چند رتبه است. آن‌قدر فاصله زیاد است که نمی‌توانید ببینید؛ زیرا از لحاظ درونی ما الگوی منسوخی را اتخاذ کردیم که همان تداوم راهبرد جایگزینی واردات و انزوا بود. زمانی که چین، هند، برزیل و آسیای جنوب شرقی معکوس این الگو عمل می‌کردند و از انزوا بیرون می‌آمدند ما به انزوا رفتیم. همان زمانی که ویتنام از انزوا بیرون می‌آمد ما به انزوا رفتیم. حامل پارادایمش، پاردایم ایدئولوژیک خرده‌بورژوازی سنتی بود که از یک بازی پیچیده می‌ترسد. پاردایم منسوخی که چپ (مذهبی-سکولار) به‌عنوان سرمشق اتخاذ کرد، ایدئولوژیک بود و واکنش بورژوازی سنتی چیزی جز این نیست؛ اما چپ فن‌سالار چه میرحسین موسوی تا همه جریان چریکی و غیرچریکی این انزوا را تأیید کردند؛ یعنی خرده‌بورژوازی مدرن ما هم چه در دولت و چه در اپوزیسیون همین موضع را داشتند. آقای رفسنجانی در تقابل با این استراتژی بازار را باز کرد. آن موقع مهندس سحابی می‌نوشت با این شیوه شما هم چوب را می‌خورید و هم پیاز را! بدون اینکه سرمایه خارجی و فنّاوری را جذب کنید بازار را باز می‌کنید. این موجب رانت‌خواری می‌شود.
🔺در ماجرای احمدی‌نژاد نومحافظه‌کارها او را به عرصه دولت هل دادند و بلوغی که در دوره خاتمی از لحاظ اجتماعی و سیاسی در حال اتفاق افتادن بود را قیچی کردند. جناح محافظه‌کار در غرب به‌خصوص جمهوریخواه‌ها و اسرائیل و عربستان به‌هیچ‌وجه حاضر نبودند که ایران این مسیر بلوغ را طی کند. به‌عنوان‌مثال امارت هفتمین/ هشتمین صادرکننده جهان است و هیچ‌چیز هم تولید نمی‌کند و فقط دلالی می‌کند، بارانداز و پاانداز است.

#اقتصاد_جهان #صنعت #وضعیت_ایران
✅ #سیاست_شناسی
@politicology