❇️☸️ چهره دو گانه اتحادیه اروپا در حل مسایل بین المللی. ✍️قدیر گلکاریان (بخش نخست)

❇️☸️ چهره دو گانه اتحادیه اروپا در حل مسایل بین المللی
✍️قدیر گلکاریان (بخش نخست)

👈در هفته گذشته شاهد دوگانگی در رویکرد اتحادیه اروپا با کشورهای منطقه و بالاخص قفقاز جنوبی شدیم. در شرایطی که خانم فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از کمک 190 میلیون دلاری به جمهوری ارمنستان سخن به میان آورد، نگاهی متفاوت از جانب ایتالیا در قبال خط انتقال انرژی "تاناپ" که از طریق جمهوری آذربایجان، گرجستان و خاک آناتولی به اروپا کشیده شده است، شاهد شدیم.
🔺این دو مسأله در کنار همدیگر زاویه دید ما را نسبت به حساسیت سیاسی- امنیتی اتحادیه اروپا در هارتلند مذکور وسیعتر می سازد. کمک اتحادیه اروپا به ارمنستان در راستای مبارزه با فساد اداری و رشوه نبوده بلکه در خصوص تثبیت موقعیت اقتصادی آن کشور بوده است. اتحادیه اروپا با هدف اینکه ارمنستان بتواند دست به اصلاحات اقتصادی مناسبی بزند شایسته دریافت 190 میلیون دلار شده است. خانم موگرینی در توضیح این تصمیم در برابر رسانه های خبری افزود که هدف جامعه اروپایی توسعه زیر ساختهای اقتصادی آن کشور و تشویق دولت در احیای حقوق ملی بوده است. این تصمیم در پی مذاکره میان مسئولین رده بالای سیاسی ارمنستان با وزرای خارجه و مسئولین کمیسیون اروپا در بروکسل نتیجه داده است. در مدتی نه چندان دور، شاهد اعتراضات خیابانی مردم در ایروان و درخواست استعفای سرکیسیان از قدرت بودیم و دلیل این اعتراضات مردمی در بروز فساد اداری و سیاسی در کشور ارمنستان بوده است. بعد از چندین روز تداوم اعتراضات خیابانی سرانجام نیکول پاشینیان به قدرت رسید و مذاکرات میان ارمنستان با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به طور جدی دنبال شد. خانم موگرینی در آن زمان به صراحت اعلام داشته بود که حل مشکلات ارمنستان صرفاً از مسیر حل بحرانهای ناشی از فساد اداری و رشوه خواری نمی گذرد بلکه ارمنستان بایستی در زمینه اقتصادی و توسعه بازرگانی خود دست به اقدامات لازم و اصلاحات بنیادی بزند و همچنین نسبت به حقوق انسانی نیز بی تفاوت نباشد. بعد از این قضیه است که از یکسو حمایت مادی از ارمنستان شکل عینی پیدا می کند از سوی دیگر ایروان تحت فشار قرار می گیرد که به نحوی موضوع قره باغ را حل نماید.
🔺در همین حال خبر افتتاح بهره برداری خط انتقال انرژی تاناپ از جمهوری آذربایجان و گذر از مسیرهای گرجستان و ترکیه به سمت قاره اروپا سر تیتر اخبار منطقه ای میشود. این پروژه که به نام خط لوله انتقال گاز ترانس آناتولی موسوم به جاده ابریشم انرژی شناخته میشود، قرار است گاز تولیدی جمهوری آذربایجان در منطقه شاه دنیز 2 را از سواحل خزر به سمت گرجستان و از آنجا با عبور از خط لوله موجود در خاک آناتولی به کشور ایتالیا برساند. لوله گذاری انتقال گاز به طول 1850 کیلومتر بوده که با هفت ایستگاه تقویت فشار و 4 ایستگاه سنجش و 49 مخزن بزرگ پیش بینی شده است. در این کردیدورجدید انرژی کشورهای منطقه قفقاز- آناتولی- اروپا مشارکت دارند و در اجرای 20 ساله این خط لوله 12 شرکت مختلف منطقه ای و بین المللی از 6 کشور فعالیت داشته اند. خط لوله تاناپ با هزینه 40 میلیارد دلار سرانجام در شهر اسکی شهیر ترکیه با شرکت رؤسای جمهوری ترکیه،آذربایجان و گرجستان افتتاح شد و مقرر است گاز جمهوری آذربایجان با ظرفیت 16 میلیارد متر مکعب در دو مرحله به اروپا برسد. مرحله دوم آن که به نام "تاپ" معروف شده است مقرر است در 2019 در ترانس آدریاتیک به مرحله پایانی خود برسد و سرانجام طرفیت سالانه 16 میلیارد متر مکعبی وارد اروپا شود.
🔺تمام این مسایل در نگاه اول بسی شیرین و قابل تقدیر است ولی نگاه ایتالیا به موضوع خط لوله انتقال انرژی تاناپ متفاوت است. بعد از 20 سال تلاش مشترک در انجام پروژه یاد شده، مسئولین سیاسی- اقتصادی ایتالیا نگاه متفاوتی نسبت به این پروژه دارند. به عقیده آنان، گرچه آذربایجان و ترکیه سعی دارند با راه اندازی کامل این پروژه هم نسبت به فروش منابع انرژی و هم درآمد ناشی از ترانزیت آن به سود سرشاری برسند و در عین حال امنیت و استقرار سیاسی را در منطقه فراهم آورند، اما هر اندازه که قاره اروپا به منابع گازی و نفتی منطقه شرق و همچنین قفقاز وابسته میشود، این امر باعث خواهد شد که قاره اروپا بیش از پیش محتاج به منابع انرژی روسیه شود.

#ترکیه #اروپا
✅ #سیاست_شناسی
@politicology