☸️ نگاه کلی به وضعیت سیاسی …. ✍️ رضا میرزایی

☸️ نگاه کلی به وضعیت سیاسی...
✍️ رضا میرزایی

👈روی آوری به "کل نگری" در بحران ها هر چند به دلیل فراموش شدن و به نوعی از دست دادن متغییر های گسترده، یک ریسک بزرگ تلقی می شود، اما احتمالا" میتوان بر این موضوع اشاره کرد که می توان با کل نگری سیاسی از شدت پیچیدگی ظاهر شده سیاسی بکاهیم. شاید با کمی اطمینان هم بتوان گفت روی آوری به کل نگری سیاسی در بحران ها بهتر از مات ماندن در برابر انبوهی از متغییر های درهم پیچیده سیاسی است.
🔺سیاست اغلب با عواقب غیر منتظره ، حساسیت به تغییرات کوچک ، پویش غیر تعادلی ،ظهور الگوها و تغییرات ناگهانی در نتایج مشخص می شود و بنابراین میتوان گفت این ها همه صفات فرایند های غیر خطی هستند که پیش بینی را مشکل می سازد. بازیگران سیاسی نیز در یک محیط اجتماعی پویا و البته پیچیده کار می کنند.بنا بر این مجموع تفکرات سیاسی دولتمردان حتی با فرض رسیدن به یک نتیجه مشترک ، به علت تنوع ، می تواند پیچیدگی موضوعات را مضاعف نماید. ما می توانیم در فضای مجازی به مقالاتی دست یابیم که بر اساس زمینه هایی نظیر "نظریه چشم انداز" ، "مدل سازی محاسباتی" ، تجزیه و تحلیل سری زمانی" ، "تجزیه و تحلیل مقطعی" ، " نظریه بازی پویا" ، "شبکه های عصبی" ، "مدل های پنهان مارکوف" و غیره پاسخ های محاسبه شده در دنیای سیاست و روابط بین الملل را تبیین نموده اند.
🔺به نظر میرسد بسیاری از کشورها و از جمله شاید کشور ما فاصله قابل توجهی با اینگونه روش ها دارند!؟ بعنوان نمونه اگر این سوال مطرح شود که آیا امکان پیش بینی تنظیمات اتحاد در سیستم سیاست خارجی ما با اتحادیه اروپا وجود دارد یا خیر؟ ، در پاسخ آنچه که به طور قطع مورد توجه قرار نمی گیرد " روش های محاسباتی " است!؟
🔺هر چند این روش ها نیز پیچیدگی های خاص خود را دارند، اما در زمان عدم امکان یا روی آوری به این روش ها، احتمالا" می توان کل نگری سیاسی را جایگزین نمود. در فضای موجود سیاسی کشور (تحلیلی توصیفی ژورنالیستی...) می توان این انتظار را داشت که نتایج تصمیمات سیاسی اغلب از عدم قطعیت قابل توجهی برخوردارباشند ، هرچند این عدم قطعیت می تواند یک قاعده عام نیز تلقی شود. به عنوان نمونه برجام یک تصمیم سیاسی فراگیر بود اما به نوعی با عدم قطعیت در نتایج مواجه شده است.
🔺به طور کلی این یک نتیجه نزدیک به ذهن است که ما در حوزه های سیاسی با یک کمپلکس سیاسی مواجه هستیم. مجموعه ای دارای اجزا شاید دقیق و البته تو در تو و وابسته به هم که گره ناک نیز می باشد. شاید بتوان گفت انرژی منفی چنین کمپلکسی فقط با پیگیری "جریانات اصلی" قابل تضعیف خواهد بود و در این حالت است که فرصت ردیابی سر نخ ها را در آینده خواهیم داشت و البته از هزینه های مرتبط ناگریز خواهیم بود!
🔺به نظر می رسد دیگر زمان آن رسیده است که تجربیات قبلی و البته ناموفق و پرهزینه ، برآمده از مداخلات موازی و غیر مهارتی را بایستی کمتر مورد توجه قرار دهیم. کمپلکس سیاسی فعلی حرکت رو به جلویی دارد کمااینکه این هشدار نیز وجود دارد که کمربند اسلامی با ماهیتی " مستقل خواه "، نیز در اطراف کشور در حال شکل گیری است که احتمالا به تنهایی استراتژیک ما تنهایی دیگری را تحمیل خواهد کرد!؟ موضوع آخر اینکه تجربیات کشورهایی چون ونزوئلا هرچند برای کسانی یا گروه هایی امید بخش است، اما بنا بر دلایلی چنین آستانه تحملی در کشور ما قابل پیش بینی نخواهد بود!؟

#وضعیت_سیاسی #کل_نگری
✅ #سیاست_شناسی
@politicology