❎فاصله دولت رانتیرنفتی تا تعمیق دموکراسی (بخش دوم)

❎فاصله دولت رانتیرنفتی تا تعمیق دموکراسی (بخش دوم)

👈با شروع مدرنیته از قرن پانزدهم و تسری آن با محوریت :آگاهی فرد از فردیت خود ،جدایی دین از دولت ، تاکید بر آزادی‌های فردی، افسون‌زدایی از جهان ، وجوه افتراق و اشتراک آن در شرق مورد ارزیابی قرار گرفت، که خاورمیانه نیز مستثی ازتاثیر پذیری نبود ،کما اینکه مدرنیته سیاسی توانست این منطقه را با مفاهیم شاید جدیدی مثل دموکراسی روبرو سازد.

🔺هرچندامروزه این باور وجود دارد که در جامعه بین‌الملل شاهد چند گانگی دموکراسی هستیم ، اما به قول یورگن هابرماس فیلسوف مدافع مدرنیته که اعتقاد داشت مدرنیته پروژه‌ای ناتمام است وهنوزبه آخر نرسیده‌است، کماکان ارزیابی و اصلاحات فرایند های دمکراتیک در چارچوب مدل های مختلف قدرت های سیاسی(حکومت های) موجود در خاورمیانه در حال تراکنش است. شاید به راحتی بتوان گفت هنوز برخی از کشور های خاورمیانه(مثل عربستان) و حتی شرق(مثل چین) " یک دمکراسی " به مردمان خود بدهکارند!؟ شایدهم بتوان گفت کشورهایی هم وجود دارند که به یک شبه‌دموکراسی نزدیک ترند!

🔺تجربه تاریخی نشان داده است حتی درآمدهای دوران سرخوشی نفتی کمتر باعث توسعه سیاسی و تعمیق دمکراسی شده است. به نظر می رسد که انحصار رانت نفتی در دست دولت های منطقه توانسته آنها را در فرموله کردن و پیاده سازی سیاست خارجی یا اعمال محدودیت ها ی سیاسی داخلی(البته با توجیهاتی پوپولیستی و شگردهای مشروعیت طلبی) به خودرایی برساند.توماس فریدمن حتی عقیده مخالفی هم دارد مبنی بر اینکه میان افزایش درآمد نفت و سرعت ایجاد دمکراسی رابطه معکوسی وجود دارد.✍️ رضا میرزایی

#دولت_رانتیر #نفت #درآمد_نفتی #دموکراسی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology