» واشکروا لی ولا تکفرون» ۱.» نسبت به من شکرگزار باشید و ناسپاسی نکنید «

»وَاشْكُرُواْ لِی وَلاَ تَكْفُرُونِ » 1
» نسبت به من شكرگزار باشید و ناسپاسی نكنید«


شكر وسیله‌ای برای زیاده شدن نعمت‌ها و در مقابل، ناسپاسی و كفران نعمت، موجب مجازات الهی است :
» لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِیدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِی لَشَدِید ٌ 2
« اگر شكرگزاری كنید (نعمت خود را) بر شما خواهم افزود و اگر ناسپاسی كنید مجازاتم شدید است . «
افراد بسیار كمی می‌توانند وظیفۀ شكر را انجام دهند ، لذا انسان‌های شاكر بسیار كم‌اند :
» وَقَلِیلٌ مِّنْ عِبَادِیَ الشَّكُور ُ3
» اندكی از بندگان من سپاسگزارند «.

شكر
شكردرلغت به معنای ثنای منعم و دراخلاق، شناخت نعمت منعم و راضی بودن به آن و عمل كردن به مقتضای آن به همراه ستودن او و بكار بردن نعمت در طاعت اوست.

شناخت منعم به این است كه انسان بداند كه همه نعمت‌ها از خداست. و منعم حقیقی اوست و اگر كسی به انسان نیكی كرد در واقع خدا او را مسخّر كرده است بنابراین همه نعمت ها به خدا ختم می شود.

شكرزبانی : این‌كه انسان در مقابل هر نعمتی كه در ناحیۀ خداوند به او می‌رسد، زبان به شكر او بگشاید و این اوّلین مرحله شكر است.

شكرقلبی : همان‌گونه كه شناخت نعمت منعم، شكر قلبی است، راضی بودن به نعمت منعم نیز، شكر قلبی است مخصوصاً‌ هنگامی شكر خواهد بود كه رضایت و شادی انسان به منعم یا نعمت نه از آن جهت باشد كه آن نعمت، مالی است كه وسیله كامرانی و لذت او را در دنیا فراهم می‌كند، بلكه از آن جهت كه به وسیله آن می‌تواند به قرب منعم برسد و در جوار رحمت او قرار گیرد. نشانه این مقام آن است كه انسان از نعمت و مال دنیا شاد نشود مگر به آنچه مربوط به آخرت است و از هر نعمتی كه انسان را از یاد خدا باز دارد و سرگرم كند، غمگین و مخزون گردد زیرا مؤمن نعمت را نه برای خود آن نعمت بلكه برای قرب به منعم و لقاء او طلب می‌كند، این شكر، دومین مرتبۀ شكر است.

شكرعملی : سومین و كامل‌ترین مرتبه شكر، شكر عملی است قرآن، به كار بردن نعمت‌های خدا، در طاعت او و به كار نبستن نعمت‌ها در معصیت خداوند است .

پی نوشت :
1- سوره بقره آیه 152
2- سورهابراهیم آیه 7
3- سوره سباء آیه 13

@rahe_aseman