🌾🌿🌾 …. |آیا همه علوم بشری در قرآن هست؟

🌾🌿🌾



|آیا همه علوم بشری در قرآن هست؟

✍️ برخی خواسته‌اند با استناد به کریمه‌ی: وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ ٱلْكِتَبَ تِبْيَنًا لِّكُلِّ شَىْ (نحل/89) [و بر تو این کتاب را نازل کردیم که روشنگر هر چیز است]، بگویند تمامی معارف بشری اعم از دانش دنیا و دین، ریشه‌اش در قرآن کریم است!
پایه و مایه‌ی این حرف، چقدر است؟
جناب علامه می‌گوید نظر مفسران این است که چون قرآن، شأنی غیر از هدایت ندارد بنابراین: «مراد از «هر چیزی»، امور مربوط به هدایت بشر است؛ یعنی معارف حقیقی مربوط به دنیا، مبدأ و معاد، اخلاق فاصله، شرایع الهی، قصه‌ها و مواعظ».
خب! اینجا طبعا سوالی پیش می‌آید مبنی بر اینکه انبوه روایت‌هایی که می‌گوید علم گذشته و حال و آینده آنهم با جزئیات و دقایق امور، در قرآن است را چگونه باید تفسیر کنیم؟
خود مرحوم علامه متوجه این نکته بوده‌اند و لذا بعد از طرح نظر عموم مفسران می‌گوید: این دیدگاه، زمانی صحیح است که منظور از تبیان، بیان به معنای عرفی کلمه بگیریم یعنی اظهار معنا به وسیله دلالت لفظ. به این معنا، آیات قرآن بر بیش از امور هدایتی، دلالتی ندارد.
«ليكن در روايات آمده كه قرآن تبيان هر چيزى است ، و علم «ما كان و ما يكون و ما هو كائن » يعنى آنچه بوده و هست و تا روز قيامت خواهد بود همه در قرآن هست ، و اگر اين روايات صحيح باشد لازمه‌اش اين مى‌شود كه مراد از تبيان اعم از بيان به طريق دلالت لفظى باشد و هيچ بعدى هم ندارد كه در قرآن كريم اشارات و امورى باشد كه آن اشارات از اسرار و نهفته‌هايى كشف كند كه فهم عادى و متعارف نتواند آن را درك نمايد.»

📚 ترجمه تفسير الميزان، ج12، ص470



@rahe_aseman
🌾🌿🌾