♦️آیت‌الله سروش محلاتی در یادداشتی تلگرامی با عنوان «اشتباهات ما در حجاب!» نوشت:

♦️آیت‌الله سروش محلاتی در یادداشتی تلگرامی با عنوان “اشتباهات ما در حجاب!” نوشت:

“وضع حجاب بانوان در جامعه ما مطلوب نیست و اینک کارشناسان بارها بدان اذعان داشته و در این باره آمارها ارائه میکنند ….

طرح یک سوال

در شرایط کنونی یک سوُال هم این است که ایا ما از موضع فقه وحوزه چارچوب حجاب را بدرستی تبیین کرده ایم؟ و یا بدلیل انکه از آن کاسته یا بر ان افزوده ایم در وقوع این نابسامانی بی تاثیر نیستیم ؟ بنظر میرسد در تلقی کنونی از حجاب شرعی چند اشتباه وجود دارد ، اشتباهاتی که باعث شده حجاب از ابعاد شرعی ان حجیم تر و فربه تر معرفی شود ،و همانگونه که شهید مطهری هم متذکر شده وقتی حجاب را افزایش داده و سنگین میکنیم درحقیقت افراد با حجاب را کاهش داده و تقلیل میدهیم :

۱ . شرعی کردن حجاب عرفی

حجاب شرعی ستر و پوشش است ، ولی ما به پوشش عرفی (چادر ) اصرار ورزیدیم وان را حجاب برتر یا کامل معرفی کردیم ! وحاضر نشدیم این مدل را به شرع نسبت ندهیم بلکه تصریحا و یا تلویحا چادر را معیار حجاب قرار دادیم مثلا وقتی از مرجعی میپرسند که “برای پوشش چادر الزامی است؟” و کاملا روشن است که فقه چادر را الزامی نمیداند ولی ان مرجع پاسخ میدهد : ” حجاب کامل همان چادر است ” و با این پاسخ جواب روشنی به سوال داده نمیشود و بالاخره معلوم نیست حجاب کامل یعنی چه و حجاب ناقص چیست ؟ و ایا حجاب ناقص کافی است یا نه ؟ و وقتی خانمی از مرجع دیگری میپرسد که میخواهد از مانتو و روسری استفاده کند و شوهرش میگوید چادر بپوش ، و از مرجع “وظیفه”اش را میپرسد ، ایشان پاسخ میدهد : “نظر شوهر را رعایت کنید” ولی باز هم مرجع پاسخ اورا بصراحت نمیدهد که وظیفه اش چیست و ایا شوهر میتواند به بیشتر از حجاب شرعی همسر خود را تکلیف کند؟ و زن در اینجا ( با فرض عدم مخالفت با شوون اجتماعی خانواده ) وظیفه اطاعت دارد ؟

این مثالها نمونه ای است از استفاءات فراوان که نشان میدهد در فتاوا به شرع بسنده نکرده ایم و حتی وقتی از شرع میپرسند ، ما پاسخ دیگری میدهیم.

۲ . مطلق کردن حکم نسبی حجاب :

حجاب،وظیفه ای است که شامل بسیاری از زنان نمیشود مثلا کنیزان از ان معاف اند . زنان سالخورده نیز وظیفه پوشاندن سر و گردن خود را ندارند: ( و القواعد من النساء اللاتی لایرجون نکاحا فلیس جناح ان یضعن ثیابهن–نور۶۰) از سوی دیگر مخاطب این تکلیف زنان مسلمانند ( یا ایها النبی قل لازواجک و بناتک و نساء المومنین یدنین علیهن من جلابیهن –احزاب۵۹) ولی ما این حکم مقید و نسبی را مطلق تلقی کرده و برای پیر زن غیر مسلمان هم که وارد کشور میشود حجاب را لازم میدانیم ! چه اینکه نسبت به اقلیت های دینی کشور هم توقع رعایت حجاب داریم و انان را اجبار به رعایت ان میکنیم با اینکه بقول ایه الله العظمی گلپایگانی انان در پرتو حکومت اسلامی از ازادی درعمل بر طبق دین خود بر خوردارند و “نباید” مورد نهی از منکر از سوی مسلمانان قرار گیرند (فلهم ان یعملوا بما هو مقتضی دینهم..و لا یجوز ذلک -الامر بالمعروف و النهی عن المنکر – بالنسبه الی اهل الذمه . الدر المقصود ج۱ص۳۵۰)”


🔰منبع: سایت انصاف نیوز

@religionandsociety