🔻نگاه صرف تاریخی به دین/ دشمن ولایت در زمان کنونی کیست؟ 🔻.. ✍مهدی مسائلی

🔻نگاه صرفِ تاریخی به دین/ دشمنِ ولایت در زمان کنونی کیست؟🔻

✍مهدی مسائلی

نگاهِ صرفِ تاریخی به دین، یکی از عوامل پررنگ‌شدن تعصبات مذهبی و گسترش فرقه‌گرایی است. در این نگاه، مصادیقِ حق و باطل به زمان صدر اسلام منحصر می‌شود و تطبیق‌پذیر بر مصادیق امروزی آن‌ها نیست. براین‌اساس، مبارزهٔ حق و باطل در روزگار کنونی، به اختلاف‌های تاریخی و فرقه‌ای منحصر می‌شود و مسلمانانِ اهل سنت، ازآن‌جهت که نگاهی متفاوت به وقایعِ صدر اسلام دارند، به‌عنوان دشمنِ اصلیِ شیعه و مکتبِ اهل‌بیت(ع) معرفی می‌شوند.
به دیگر سخن، در این نگاه، مخالفان ولایت در زمان حاضر فقط مسلمانان سنی‌مذهبی هستند که به موضوع امامت اهل‌بیت(ع)اعتقادی ندارند؛ اما سلطه‌گران مستکبر با همهٔ جنایت‌هایشان، دشمن ولایت به‌حساب نمی‌آیند؛ زیرا آن‌ها هیچ اظهارنظری دربارهٔ مباحث تاریخی صدر اسلام ندارند و به قضاوت دربارهٔ خلفا نمی‌پردازند. در مقابل، فردی سنی‌مذهب هرچند در عمل و رفتار از سیرهٔ اهل‌بیت(ع) پیروی کند، به‌خاطر قضاوت‌های تاریخی‌اش، دشمنِ ولایت به‌حساب می‌آید.
در این نگرش، برای قضاوت درباره شخصیت‌های تاریخی، صفات واقعی آن‌ها بررسی و تحلیل نمی‌شود؛ بلکه حب‌وبغض فرقه‌ای عامل جانب‌داری‌ها یا دشمنی‌ها است، ازاین‌رو غلو در مدح و مذمت افراد، به حدِّ اعلای خویش می‌رسد.
در این نگاه سعی نمی‌شود تا از تجربیات تاریخی استفاده شود، بلکه تلاش می‌شود تاریخی متناسب با اعتقادات و سلایق کنونیِ افراد، اثبات یا رد شود. ازاین‌رو، بعضی از فروعِ بی‌ارزش تاریخی در جایگاه اصول اعتقادی تشیع می‌نشینند و مانع می‌شوند تا فرد با گذر از این حواشی، به حقیقت ایمان و کفر در زمان کنونی بپردازد.
براین‌اساس، بعضی از شیعیان حاضرند در پرتوی حمایت هر ظالم و جنایت‌کاری قرار گیرند و از این فرصت، برای مناظره و مخاصمه با اهل‌سنت استفاده کنند. در این نگاه، طاغوت‌های زمان ازآنجاکه نسبت به عقاید شیعه و سنی ساکت‌اند، دشمن مذهبی به‌حساب نمی‌آیند، بلکه باید برای غلبه بر اهل ‌سنت با آن‌ها دستِ دوستی و اتحاد داد.
......
🔴متن بالا قسمتی از کتاب«جریانِ افراط‌گرای شیعه، مختصات فکری و رفتاری» است که به زودی توسط نشر آرما منتشر می‌شود.


🔰منبع: مهدی مسایلی، مطالعات و یادداشت ها

@religionandsociety