🔻 شیعه در آمریکای شمالی🔻. ایالت متحده آمریکا و کانادا.. ✍🏻پروفسور لیاقت تکیم و دکتر علی عسگری یزدی

🔻 شیعه در آمریکای شمالی🔻
ایالت متحده آمریکا و کانادا

✍🏻پروفسور لیاقت تکیم و دکتر علی عسگری یزدی

🔹کتاب " شیعه در آمریکای شمالی " بر آن است تا تصویری واقعی از وضعیت و جایگاه شیعه در این قاره را ارائه نماید. با در نظر گرفتن محدودیت منابع در خصوص این موضوع و اینکه تاکنون اثر مستقلی به زبان فارسی در این زمینه منتشر نشده، مؤلف سعی نموده تا مطالب مفید و قابل توجه ای را در معرض دید خوانندگان قرار دهد. قبل از ورود به موضوع شیعیان بایسته است خوانندۀ محترم آشنائی کلی با منطقه آمریکای شمالی و پیشینه تاریخی ورود اسلام به این منطقه داشته و از شرایط خاص و موقعیت ویژه آن اطلاعاتی را به دست آورد. با در نظر گرفتن این ضرورت قبل از فصول اصلی کتاب به دو مسئله یعنی نگاهی اجمالی به وضعیت این منطقه و تاریخچه گسترش اسلام پرداخته ایم.

🔸امروزه مهم ترین تحقیقات در زمینه شیعه در اروپا و آمریکا و توسط مسیحیان پروتستان و یهودیان آن دیار و در اسرائیل انجام می شود. کشورهای اروپایی و آمریکایی جلودار مطالعات شیعه شناختی هستند و هزینه های هنگفتی به این امر اختصاص می دهند، البته مطالعات شیعه شناختی امروزه تقریبا عالم گسترند و در شرق نیز گسترش محسوسی دارند، استرالیا هم از این امر مستثنا نیست. چنانکه چند دانشگاه بزرگ این کشور مانند دانشگاه های کانبرا، سیدنی و ملبورن دارای بخش های شیعه شناسی و اسلام شناسی هستند و طرح های تخقیقاتی پیرامون شیعیان به انجام می رسانند و کنفرانس سالانه برگزار می کنند.

🔹در کشور انگلستان نیز، چند مؤسسه و مرکز آموزشی و پژوهشی در کار شناخت و شناساندن شیعیان پیشتاز هستند و سایر مؤسسات را تغذیه می کنند: یکی از این مراکز، مرکز مطالعات اسلامی آکسفورد است که با حمایت مالی سلطان برونئی و پادشاه عربستان سعودی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1985 در دانشگاه «آکسفورد» انگلیس تأسیس شد. این مرکز، نشریه ای هم به نام مجله مطالعات اسلامی منتشر می کند که کانون توجه مراکز آکادمیک اسلام شناسی دنیا قرار است و در آن مطالب و نتایج پژوهش های انجام شده درباره شیعیان منتشر می شود.
مرکز سوم مرکز مطالعات فقه اسلامی در دانشگاه «هاروارد» است که در اواسط دهه 90 تأسیس شد. این مرکز در سال 1991 در قالب طرح مطالعه فقه اسلامی در مدرسه حقوق دانشگاه «هاروارد» شروع به کار کرده و با حمایت کشورهای عربی بخصوص امارات متحده عربی به صورت مرکزی مستقّل درآمده است. این مرکز امروزه بسیار اهمیت یافته و تحقیقات گسترده ای در زمینه فقه اسلامی، بخصوص فقه شیعه، انجام می دهد و کنفرانس های مهمّی برپا می کند و از استادان برجسته این رشته از دنیای اسلام برای فرصت مطالعاتی دعوت به عمل می آورد.

🔸از حوزه چهارمی که نباید غفلت کرد، مطالعات شیعه شناسی در دانشگاه های اسرائیل است. امروزه چهار دانشگاه مهم اسرائیل یعنی دانشگاه حیفا، دانشگاه بارایلان، دانشگاه عبری اورشلیم و دانشگاه تل آویو، در زمینه تشیّع و شیعیان ایران مطالعه می کنند. مرکز موشه دایان برای مطالعات آفریقا و خاورمیانه، در دانشگاه تل آویو در سال 1984، همایش بین المللی بسیار مهمی ترتیب داد و از همه اسلام شناسان و ایران شناسان مخالف انقلاب اسلامی ایران دعوت به عمل آورد. مجموع سخنرانی های این کنفرانس، در کتابی با عنوان تشیّع، مقاومت و انقلاب به چاپ رسید، در دیباچه ویراستار کتاب آمده است که: این کتاب هدف دوگانه ای را تعقیب می کند: ارزیابی وضعیت شیعیان اثنی عشری در جهان، و بررسی تأثیر انقلاب اسلامی بر شیعیان در مناطق شیعه نشین جهان.

🔹متأسفانه امروزه در حوزه های علمیه و مراکز علمی و پژوهشی خود، هیچ پژوهشی در زمینه مطالعات جامعه شناختی شیعیان انجام نمی گیرد. فقط مستشرقان و غربی ها هستند که شیعه را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهند. امروزه، حتی اگر بخواهیم آماری در مورد تعداد جمعیت شیعه دنیا ارائه دهیم، باید به سایت «CIA» و امثال آن مراجعه کنیم. آیا صحیح است که یک مذهب متعالی تعداد جمعیتش را، آداب و رسوم و شعائرش خودش را نداند و ادیان و مذاهب و اقوام دیگری با اغراض مشخص، برای او شناسنامه بنویسند؟

🔸موضوع ترجمه کتاب حاضر بررسی وضعیت شیعیان در آمریکای شمالی است. مولف محترم می کوشد با تکیه بر اطلاعات موجود این قاره، تصویری نسبتاً کامل از پیشینه حضور شیعیان در این منطقه و تحولات آنها در گذر زمان و آداب و رسوم و فرهنگ و نهادها و مراکز اسلامی، فرهنگی و مذهبی آنها ارائه دهد.

🔰منبع: مطالعات شیعه در غرب

@religionandsociety