‍ 🔻در جستجوی روش سنتی استیفای حقوق مدرن زنان🔻

‍ 🔻در جستجوی روش سنتی استیفای حقوق مدرن زنان🔻

🔹 مؤسسه فقهی وابسته به یوسف صانعی در قم چند ماهی است که فعال‌تر شده و جلسات فقهی متعددی درباره مسائل جدید برگزار می‌کند. این مؤسسه که «فقه الثقلین» نام دارد، ‌به‌تازگی نشستی درباره «چالش‌های حقوق زنان در فقه» با حضور یوسف صانعی، اسدالله بیات زنجانی و سید محمد موسوی بجنوردی برگزار کرد که گروهی از زنان مسؤول در دولت روحانی همچون معصومه ابتکار و شهیدخت مولاوردی به همراه دو زن نماینده مجلس؛ فریده اولادقباد و طیبه سیاوشی، و نیز خانم اشرف بروجردی؛ رییس کتابخانه ملی ایران هم در آن سخنرانی کردند.

🔸در این نشست همچنین گروهی از چهره‌های حوزوی که جزو شاگردان مرحوم منتظری و صانعی هستند به سخنرانی پرداختند؛ شخصیت‌هایی چون سید ضیاء مرتضوی (نویسنده اصلی تقریرات درس آقای صانعی)، سید ابوالفضل موسویان (مدیر گروه الهیات و معارف دانشگاه مفید)، عباسعلی روحانی (امام جمعه موقت منصوب مرحوم آیت‌الله طاهری در اصفهان و رییس پژوهشکده وابسته سید حسن خمینی) و شیخ حسین عرب (استاد دوره خارج حوزه علمیه کاشان).

🔹آقای صانعی در این جلسه گفت: «ما با نوآوری بر پایه فقه جواهری و فقه شیخ انصاری موافقیم و نوآوری می‌باید بر اساس کتاب و سنت و عقل باشد». وی همچنین در خصوص احکام فقهی زنان گفت که می‌توان به «قاعده‌ انصاف» رجوع و بر اساس آن، احکام بانوان را استنباط و حتی قانون‌گذاری کرد: «به پیامبر عرض می‌کنیم یا رسول الله اگر خودت جای کسی بودی که می‌خواستی قانون را برای او وضع کنی، آیا چنین وضع می‌کردی؟ آیا فکر می‌کردی که دخترت را شوهر بدهی و اگر خواست پایش را از منزل بیرون بگذارد خلاف شرع بدانی، اما مردش تا آخر شب بیرون برود و گاهی عیاشی کند و بعد هم با آن وضع بیاید خانه؟ یا اینکه به صورت مطلق طلاق را دست مرد بدهیم؟».

🔸نکته دیگری که آقای صانعی در این نشست گفت روش فقهی امام خمینی بود: «شما به فقه امام نگاه کنید؛ از کتاب الطهاره تا کتاب قبض و اقباض که در نجف گفته، در همه جا امام تحقیق و مطلب جدید دارند. صاحب جواهر و صاحب مفتاح الکرامه گاهی تند می‌روند اما امام هیچ‌گاه تند نمی‌رفت».

🔹آیت‌الله جوادی آملی نیز در رونمایی کتاب «تحریرالاصول» از مبانی اصولی امام در برابر آخوند خراسانی دفاع کرده و مبنای آخوند در کفایه را زمینه‌ساز «انحراف کتاب شهید جاوید در تفسیر واقعه عاشورا» دانسته بود. آقای جوادی آملی نیز از فقیهانی است که زن را شایسته‌ حضور در اغلب فعالیت‌های اجتماعی می‌داند و کمتر محدودیتی برای او در نظر می‌آورد. وی درباره قضاوت بانوان نیز تلویحا و با استناد به فتوای مقدس اردبیلی(فقیه بزرگ شیعه در قرن دهم) گفته که زن مجتهد و منصوب ولی‌ فقیه می‌تواند قاضی شود (زن در آئینه جلال و جمال، ص353).

🔸 آیت‌الله اسحاق فیاض(مرجع بزرگ کنونی نجف) نیز حضور زنان در همه مناصب عالی‌رتبه سیاسی و دینی را مجاز می‌داند. وی حتی تصدی رهبری حکومت را نیز برای زنان جایز می‌شمارد (جایگاه زن در نظام سیاسی اسلام، سایت آیت‌الله فیاض).

🔹در نشست اخیر مؤسسه فقه الثقلین، آقای سید ضیاء مرتضوی که یکی از شاگردان صانعی است، به بحث اصولی قلمرو حجیت خبر واحد پرداخت و گفت که فقهای پیشین در مسائل خطیر به این مسأله توجه داشتند که محتاطانه به خبر واحد تمسک کنند. امروز نیز می‌شود از همین راهکار فقهای بزرگ شیعه بهره گرفت تا حقی از زنان ضایع نشود.

🔰منبع: کانال طلبه بانو

@religionandsociety