🔶تغییر کارکرد مسجد در ایران.. ✍بهروز مرادی

🔶تغییر کارکرد مسجد در ایران

✍بهروز مرادی

مسجد یعنی «سجده گاه» و در دین اسلام؛ مکانی ست که برای عبادت و خلوت درونی و سازماندهی ارتباط باطنی با خدا در نظر گرفته شده است.
در ابتدای جنگ عراق با ایران و جیره بندی کالاها و خوراکی ها، مساجد به مکان توزیع اجناس کوپنی مانند سیگار، پنیر، کره و .... تبدیل گردیدند. هنگام انتخابات نیز مساجد ازجمله اصلی ترین مراکز رأی گیری را تشکیل می دهند. همچنین مساجد در ایران از دیرباز مکانی برای مراسم عزاداری مذهبی و بویژه عزاداری ماه محرم، روضه خوانی و نوحه سرایی بوده اند. امروزه مساجد مرکز اصلی مداحی به شمار می روند. البته در مساجد، امکان برگذاری مراسم ختم مردگان برای عموم نیز وجود دارد، مشروط به رزرو آن از قبل و پرداخت هزینه ی مربوطه.
همچنین بسیاری از مساجد امروزه به کار پخت و پز و فروش غذا مشغول اند و یعنی اینکه تبدیل به آشپزخانه گردیده اند. چنین مساجدی از کارکرد فروش غذا به متقاضیان، از درآمد قابل توجهی برخوردار می گردند.
این سازمان دینی آنچنان سرگرم امور غیرعبادی گردیده که فرصت چندانی برای ارائه ی خدمات اصلی خود به متقاضیان عبادت ندارد. شگفت اینکه عموم آنها پس از ساعت اولیه ی اذان تعطیل می شوند و یعنی در بسیاری از ساعات شبانه روز امکان عبادت و اقامه ی نماز در آنها وجود ندارد. بدین ترتیب مسجد با از دست دادن کارکرد اصلی خود در ایران، به سازمانی متفاوت با کارکرد اقتصادی، سیاسی، عزاداری، نوحه سرایی، مداحی، روضه خوانی و آشپزی تبدیل گردیده است.

در ادبیات جنگی، گروهی وجود دارد به نام «تخریب چی» که وظیفه اش: منهدم ساختن تجهیزات دشمن بدون درنظر گرفتن سایر ملاحظات است. به نظر می رسد عده ای در ایران وجود دارند که دارند با اجزای ساختاری جامعه همین کار را انجام می دهند.

بهروز مرادی
24 آبان 97

@drBehrouzMoradi
@religionandsociety