⭕️معرفی فیلم محیط‌زیستی.. ✅مستندهای محیط‌زیستی ایرانی-قسمت دوم. 🎞مستند «مادرکشی»

⭕️معرفی فیلم محیط‌زیستی

✅مستندهای محیط‌زیستی ایرانی-قسمت دوم
🎞مستند "مادرکشی"

این فیلم مستند با پژوهش، کارگردانی و نویسندگی کمیل سوهانی و تهیه‌کنندگی محمد شکیبانیا، در سال1394 به سفارش مرکز بررسی‌های نهاد ریاست‌جمهوری ساخته شد.

مستند «مادرکشی» نگاهی آسیب شناسانه به وضعیت حکمرانی آب در ایران دارد.

این فیلم با رویکردی پژوهشی می‌کوشد ضمن به تصویر کشیدن مظاهر و نتایج بحران آب، علل مختلف به‌وجود آمدن این بحران را در ایران بررسی ‌کند.

اما این فقط بخشی از کارکردهای آن است؛ آنچه به واقع در این مستند نمایش داده می‌شود حکایت مرگ ایران نه در اثر خشکسالی که به خاطر اشتباهات فاحش و گاه جبران‌ناپذیر مدیریتی در حوزه سدسازی‌های عظیم و بی‌رویه، دخالت در اکو سیستم طبیعی، اجازه حفر چاه‌های عمیق، انتقال آب بین حوزه‌های آبریز، بهره‌وری پایین و برنامه ریزی غلط در کشاورزی است.

نمایش مستند مادرکشی در دانشگاه‌ها و برخی سینماهای مستقل واکنش‌های زیادی را برانگیخته که نشان از اهمیت آن دارد.
@sahatzist

در ادامه نقدهای موافق و مخالف این فیلم را از منابع مختلف می‌آوریم تا با فضای ایجاد شده میان کارشناسان و منتقدان آشنا شوید؛ ولی توصیه ما این است که ابتدا خود این اثر را بدون پیش‌زمینه فکری ببینید و بعد قضاوت کنید.

سه روز پس نمایش فیلم "مادرکشی" در جشنواره سینماحقیقت "مهندس رضازاده" مدیر عامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در همایش سد سازی و میراث فرهنگی مطالب بسیار تندی را در مورد این فیلم بیان کرد و در قسمتی از سخنانش گفت: "در این فیلم ما به عنوان متهم معرفی شدیم و گفته می‌شود که ۶۵۰ سد در کشور ساخته شده که ۱۲۰ عدد از آنها هم با زور و فشار مثلا مسئولین سیاسی محلی بوده. اما من اینجا عرض می‌کنم سهم ما از آن ۶۵۰ تا سد تنها ۸ سد بوده است."
@sahatzist
در دی ماه سال 94 این مستند در دانشگاه فردوسی مشهد اکران شد. در این جلسه، محمدحسین پاپلی یزدی استاد دانشگاه فردوسی برای اولین بار بحران آب را با مافیای آب در کشور مرتبط دانست. ویدیوی ۴ دقیقه‌ای صحبت‌های این استاد دانشگاه در ماه‌های بعد هزاران بار توسط کاربران شبکه‌های اجتماعی منتشر و بازخوردهای مختلفی در پی داشت.(این ویدیو را می‌توانید در ادامه مطلب ببینید)

یادداشت‌های زیادی در مطبوعات در ارتباط با این مستند بحث‌برانگیز نوشته شد.

قرار بود مادرکشی در شبکه مستند نیز نمایش داده شود ولی به خاطر آنچه فشار وزارت نیرو بر عوامل برنامه نامیده شد، تا به حال این اتفاق نیفتاده است. یاسر عرب، پژوهشگر و مستندساز، در نامه‌ای سرگشاده به رییس‌جمهور روحانی به خاطر این مسئله اعتراض کرد.

در جلسات نقد و نمایش فیلم گفتگوهای کارشناسی بسیاری پیرامون آن شکل گرفته و برخی از این جلسات مانند جلسه نمایش مستند در جامعه مهندسین مشاور به تنش کشیده شد.

نمایش و نقد مستند مادرکشی در سیرجان یکی از خاص‌ترین مراسم‌های اکران این مستند جنجالی بود. "احمد علوی" دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران در این مراسم با بیان سخنانی صریح به پشت پرده های سیاسی مدیریت منابع آب در ایران اشاره کرد. علوی همچنین ایجاد بازار آزاد آب را یکی از راه حل های نجات از این بحران بیان کرد.

در جریان نمایش این فیلم در پردیسان "دکتر هدایت فهمی" به عنوان یکی از مدیران باتجربه بخش آب در وزارت نیرو به نقش عوامل قدرتمند بالادستی در تحمیل برنامه به وزارت نیرو برای سدسازی اشاره کرد.
به عنوان مثال، ایشان به ماده ۲۷ قانون بهره وری بخش کشاورزی اشاره کردند که مطابق آن، نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزارت نیرو را موظف به ساخت سدهای بیشتر کردند تا بتوانند ۳۰ میلیارد مترمکعب دیگر از آب نداشته کشور را مهار کنند!

"محمد درویش"مديركل دفتر آموزش و مشاركت‌ مردمي سازمان حفاظت محيط زيست؛ از کسانی است که به عنوان موافق بیشترین نقد و نظر را درمورد این فیلم دارد
به نظر وی: "رسيدن به خودكفايي در كشاورزي آرماني غلط بود!"
@sahatzist

البته این فیلم مخالفانی هم دارد که اغلب سدسازان و مهندسان سدسازی هستند که از فعالیت‌های خود، قاطعانه دفاع می‌کنند.
مانند این یادداشت از "محمدرضا اسلامی"
در نقدِ "مادر کشی"
http://www.k