توسعه به سبک ایرانی … ای از فعالین محیط زیستی در سالیان اخیر انتقاداتی را نسبت به بعضی از آیین‌های نورورز مثل: استفاده از ماهی قرم

توسعه به سبک ایرانی

#ایمان_معمار
@sahatzist
عده ای از فعالین محیط زیستی در سالیان اخیر انتقاداتی را نسبت به بعضی از آیین های نورورز مثل : استفاده از ماهی قرمز در سفره های هفت سین ،تولید بیش از نیاز سبزه های نوروزی [که در نهایت، هم آنهایی که خریداری شده است و هم آنهایی که بدون مشتری مانده است می بایست به عنوان زباله به دور انداخته شوند ] و پیامدهای ناشی از این دورریختن جمعی در یک روز مشخص ، استفاده از گندم برای تهیه سفره نوروز به جای غلات دیگر و میزان آبی که برای تهیه این میزان گندم و بعد این میزان سبزه مصرف می شود ،انتقاداتی را مطرح کرده و خواستار اصلاح این آیین باستانی شده اند . از جمله این پیشنهادها حذف ماهی قرمز به عنوان یک رسم ابداعی و غیرریشه دار، کاشت سبزه های عید به صورت خانگی و در ابعاد کوچک و استفاده از غلاتی به جز گندم و آبیاری آنها با استفاده از پساب قابل استفاده خانگی و یا حتی جایگزینی آنها با سبزه های مصنوعی و .....بوده است. اما این پیشنهادها واکنش هایی را در فضای مجازی برانگیخته و برخی پیشنهاد دهندگان را متهم به " سانتی مانتالیسم یا کسب شهرت و ..." کرده اند. عده ای دیگر با انتقاد از صرفه جویی های این چنینی معتقدند تا وقتی ساختارهایی در ابعاد کلان شرایطی را فراهم می کنند که تالاب ها و دریاچه های کشور خشک شود ، رفتارهای فردی کم اثر و بیهوده خواهند بود و یا مثلا صرفه جویی های فردی را در طول سال انجام دهید و با پس انداز این صرفه جویی نوروز را به روال شصت هفتاد سال اخیر برگزار کنید. این نوشتار در پی بررسی صحت اتهامات وارد شده است.
@sahatzist
1-محیط زیست عموما جزو مقولاتی است که فی نفسه سانتی مانتال شناخته می شود.یعنی ذات مشکلات زیست محیطی به گونه ای است که آثار عیان اقتصادی خود را بسیار دیر نشان می دهد و به همین جهت هم محیط زیس گرایی رفتاری تجملی تلقی می گردد.اما چرا ؟
به این دلیل که اگر کسی فعال حوزه کارگری باشد می تواند اثرات مبارزات خود را به سرعت و با افزایش مثلا ده درصدی حقوق کارگران ببیند، یا اگر شخصی فعالیت سیاسی پیشه کند حداکثر ظرف مدت چهارسال در اولین انتخابات پیش رو نتیجه اقدامات خود را خواهد دید. اما یک کنشگر محیط زیستی اثرات فعالیتش را به احتمال زیاد نه خودش می بیند و نه فرزندانش و تازه این به فرض آن است که اثرات این فعالیت ابعادی عیان و قابل دیدن داشته باشد ! اصولا جامعه شناسان معتقدند یکی از دلایل بی توجهی به مسائل زیست محیطی "دور به نظر رسیدن مشکلات آن به لحاظ مکانی " و "دیر به نظر رسیدن آثار آن به لحاظ زمانی" است.
همین امر باعث می شود تا شما اگر طی یک معجزه دو دهه به عقب و مثلا زمان ابتدای ریاست جمهوری سید خندان برگردید و باز هم فعال محیط زیستی باشید به مراتب بیشتر از امروز متهم به چیزهایی مثل "کول بازی، تلاش برای کسب شهرت یا سانتی مانتالیسم " می شوید زیرا آنروز هنوز با چیزهایی مثل خشکی دریاچه اررومیه و تالاب ها و فرونشست دشت ها و ...روبرو نبودیم. محیط زیست تا وقتی اثرات عیان مادی در زندگی روزمره نداشته باشد فعالیت در جهت آن لوکس و تحملی به نظر می رسد و متاسفانه تاثیرات عینی بر زندگی روزمره انتظاری کاملا نابه جا از رویدادهای محیط زیستی است .
@sahatzist
2- تلاش برای انجام امور غیراخلاقی/ غیر عقلانی در سطح خرد به بهانه وجود امور غیراخلاقی /غیرعقلانی در ابعاد کلان ، یک اتفاق غیر غیراخلاقی /عقلانی است ! به این معنی که اگر اختلاس ها یا دزدی هایی در سطح کلان و ارقام نجومی در یک کشور انجام می شود، نمی توان آن را بهانه و دستاویزی برای دزدی های کوچک در سطح زندگی روزمره افراد قرارداد ، کما اینکه اگر در خیابان کسی کیف شما را بدزد و شما اعتراض کنید احتمالا منطق " برو یقه اونایی رو بگیر که چندهزار میلیارد اختلاس می کنن" منطقی نخواهد بود که شما را قانع کند !
به همین دلیل خشک شدن تالاب هورالعظیم توسط ورارت نفت بهانه مناسبی برای عدم صرفه جویی ها در زندگی روزمره نیست.
@sahatzist
3 فرض می کنیم در حالتی فرضی چنان خشکسالی وسیعی سرزمین ایران را فراگرفته که حتی برای نوشیدن یک لیوان آب باید مدت ها در صف ایستاد، خشکسالی باعث تخلیه بسیاری از روستاها و شهرها شده و این امر کشور را دجار کمبود غلات ضروری کرده است، صنایع بزرگ و آب بر در خطر تعطیلی قراردارند، کوچ اقوام مرزنشین به علت