# اقلیم، معماری و شهر.. قسمت اول: طراحی فضای سبز، معماران درخت کار و مهندسان چمن کار!

# اقلیم، معماری و شهر

قسمت اول: طراحی فضای سبز، معماران درخت کار و مهندسان چمن کار!

🖋 نازلي قريب

@sahatzist 👈🏿

🔆 در سرزمینی که بخش قابل توجهی از آن را فلات خشک مرکزی دربرگرفته و در بیش از نیمی از سال حتی قطره ای از نزولات جوی را به خود نمی بیند؛ تهیه و حفظ آب شیرین از مشکلات همیشگی مردمان این ديار بوده و آب بسیار مقدس به شمار می آمده است. معماران سنتی این حوالی با تجربه ای چندهزارساله، بدون استفاده از کوچک ترین ابزار و تجهیزات مکانیکی دوران مدرن، اصول و روش هایی بدیع را به میان آوردند که شرایط زیست محیطی سخت آن روزگار را به مراتب آسان تر می نمود. ایشان، با حداقل های ممکن، بهترین شرایط زیستی را هم به خود و هم به محیط زیستشان تقدیم داشتند. اما امروز علی رغم پیشرفت تکنولوژیک و استفاده از مصالح جدید، روش ها و تکنیک های پیشرفته که هم به لحاظ اقتصادی بسیار پرهزینه و هم به لحاظ محیط زیستی آلوده کننده می باشند؛ نتوانسته ایم آسایش موردنظر را فراهم نماییم.
@sahatzist 👈🏿

🔆 پیش از آن که بافت سنتی و به ظاهر مدرن شهرهای کنونی این کهن بوم مورد بررسی قرارگیرند؛ سعی برآن است تا حداقل هایی بی اهمیت از نگاه شهروندان واکاوی شوند. در اینجا به تنها یک تفاوت آشکار درخت و چمن و تأثیرات آن بر خرداقلیم های متأثر از مردمان این دیار خواهیم پرداخت. سوال اصلی این است که آیا مرسوم نبودن چمن کاری در کشور ایران قبل از ورود مدرنتیه صرفا به خاطر ناآشنایی ایرانیان با چمن بوده است؟
@sahatzist 👈🏿

🌿 هر یک درخت ممرز و یا بلوط بزرگ یک میلیون BTU یا 252000 کیلوکالری هوای خنک تولید می نماید. این میزان برابر است با مقدار هوای خنک تولیدشده توسط یک دستگاه تهویه مطبوع با 20 ساعت کار در شبانه روز به منظور خنک سازی 10 اتاق معمولی که معادل با اندازه خنک سازی هوا توسط 500 مترمربع چمن می باشد. بایستی خاطرنشان ساخت که میزان آب مصرفی هر مترمربع چمن در یک روز گرم تابستانی چیزی حدود 9 لیتر می باشد و برای سیراب نمودن500 مترمربع از آن، 4500 لیتر از این مایع پرارزش طلب می گردد؛ این در حالی است که یک درخت بالغ با بیش ترین نیاز به آب روزانه فقط و فقط چیزی حدود 10 لیتر را طلب می نماید. علاوه بر این، توجه به سایه برخاسته از یک درخت تناور نیز غیرقابل چشم پوشی است. این سایه نه تنها به تعدیل شدت گرمای هوا کمک شایانی می نماید که از تبخیر آب نیز تا حد قابل توجهی می کاهد. برخلاف این موضوع، هر مترمربع چمن علاوه بر مصرف میزان قابل توجهی آب، به سبب تابش مستقیم خورشید به راحتی نیز زرد و ناکارآمد می گردد.
@sahatzist 👈🏿

🌑 حال با دقت بیش تری به اطرافمان، به شهرهایمان، به حیاط و باغچه هایمان بنگریم. چه میبینیم؟ درختان بالغ یا چمن و گیاهانی از این دست؟ انتخاب با شماست.

http://uupload.ir/files/ymgk_161222_907.jpg
خبرها و مطالب بیشتر را در وبلاگ ساحت زیست بخوانید و یا به صفحه اینستاگرام ما بپیوندید.

وبلاگ ساحت زیست 👇🏿
http://sahatzist.blogfa.com/

اینستاگرام ساحت زیست 👇🏿
https://www.instagram.com/sahat_zist/


تصویر مربوط به جنگل های بلوط زاگرس است.همان ها که هکتار هکتار در حال سوختن اند.