اکوفمینیسم هندی و واندانا شیوا. قسمت اول

اکوفمینیسم هندی و واندانا شیوا
قسمت اول

این مطلب برگرفته از سایت تحلیلی خبری مهرخانه می باشد.

🖋 سیمین یکتایی

رابطه تجربی میان زنان و طبیعت
بسیاری از اکوفمینیست ها به شواهد تجربی مبنی بر رابطه محیط زیست و زنان اشاره کرده اند. نشانه هایی از رابطه میان تشعشعات محدود رادیواکتیو، آفت کش ها، سموم و دیگر آلاینده ها؛ و آسیب فراوان بر سلامتی زنان و کودکان گزارش شده است. شماری دیگر نشان داده اند که سیاست های توسعه جهان اول، باعث سازمان دادن به انواعی از مشاغل در جهان سوم شده، که جلوی فعالیت زنان در خانواده و تأثیرگذاری آنان بر خود وخانواده هایشان را می گیرد. فمینیست های مدافع حقوق حیوانات بیان داشته اند که تولید صنعتی گوشت، آزمایش بر روی حیوانات، شکار و گوشتخواری با شماری از مفاهیم و فعالیت های پدرسالارانه مرتبط است. فمینیست هایی که این شواهد را جمع آوری کرده اند، سعی داشته اند ارتباط زنده، واقعی و قابل لمس زنان و طبیعت را به تصویر کشیده و ضرورت پرداختن به تحلیل های انتقادیِ اکوفمینیستی را روشن سازند.(Warren, 1993)

واندانا شیوا
واندانا شیوا Vandana Shiva، متولد سال 1952، دارای دکترای فیزیک، فعال و محقق محیط زیست در هند است. او در حال تحصیل در رشته فیزیک اتمی بود که یک روز خواهر پزشکش، درباره تأثیرات تشعشعات هسته ای بر «حیات» ،با وی صحبت کرد. شیوا شوکه شده بود؛ نه فقط به خاطر اطلاع از اثرات وحشتناک تشعشعات اتمی، که به خاطر اینکه در طی تحصیل در دانشکده فیزیک، هیچ کدام از این واقعیات را نشنیده بود. انگار که آموزش های وی در دانشکده فیزیک درباره خطرات و آسیب های این تشعشعات، «سکوت» کرده بودند.
@sahatzist
وی تحصیلات کارشناسی خود را در رشته فیزیک به پایان برده و سپس در کانادا کارشناسی ارشد فلسفه علم خواند. سپس با انجام مطالعاتی درخصوص مبانیِ فلسفیِ مکانیکِ کوآنتوم در سال 1978 از دانشگاه وسترن اونتاریو در کانادا مدرک دکترا گرفت. شیوا عمر خود را در راه تحقیقات بین رشته ای در زمینه علم، فناوری و سیاست های محیط زیستی گذرانده، بیش از 20 کتاب در زمینه محیط زیست تألیف کرده، جنبش های متعدد محیط زیستی در سرتاسر جهان به راه انداخته، یکی از مؤثرترین فعالان زن محیط زیست در جهان بوده و جایزه های متعدد در این زمینه دریافت کرده است. وی در 1993 جایزه «حق معاش» Right Livelihood Award»(1) را از آن خود کرد و در سال 2005 نامزد دریافت جایزه صلح نوبل بوده است.
@sahatzist
اندیشه های شیوا
در هند، واندانا شیوا مهم ترین مدافع اکوفمینیسم به شمار می رود. بعضی ها وی را در ردیف اکوفمینیست های تندرو قرار می دهند، اما نقادی وی درباره کل مدل توسعه و تأثیراتش بر محیط زیست، شیوا را بیشتر به اکوفمینیست های سوسیالیت نزدیک می¬سازد.
شیوا یکی از مهم ترین کتاب های خود را با نام «زنده ماندن؛ زنان، اکولوژی و نجات در هند» در سال 1988 منتشر کرد. کتاب وی درباره رشد اکوفمینیسم در تمام جهان بود. شیوا در این کتاب بین «مرگ اصول زنانه» و «توسعه مردانه» ارتباط برقرار کرد. «توسعه مردانه» اصطلاحی است که وی برای توصیف سرایت کشاورزی پیشرفته غربی به جهان سوم، به کار می برد.(Hobgood-Oster, 2005)
@sahatzist
شیوا تلاش کرد تا ملاحظات نژادپرستی و استعماری را به جنبش اکوفمینیسم وارد کند.
ادامه دارد...
#سیمین_یکتایی
#اکوفمنیسم
#واندانا_شیوا
ساحت زیست
@sahatzist
عکس مربوط به طرح روی جلد کتاب "زنده ماندن" نوشته خانم واندانا شیوا می باشد.

http://s1.upzone.ir/9160/51_BrMij73L._AC_UL320_SR214_320_.jpg