‍ جنبش حذف سد‌ها از توهم تا واقعیت!.. 🖋

‍ جنبش حذف سد ها از توهم تا واقعیت!

🖋#سید_جلال_الدین_میرنظامی
@sahatzist
آیا آن طور که مخالفان سدسازی و طرفداران محیط زیست در ایران ادعا می کنند، جنبش حذف سدها در دنیا صرفا دلایل اکولوژیکی دارد یا عوامل دیگری در آن سهیم هستند؟ آیا می توان نسخه حذف تمامی سدها را برای همه کشورها تجویز کرد؟ حذف سدها منافع چه گروه هایی را به خطر می اندازد؟ ساخت آنها چه طور؟ مقاله ای که در تارنمای مرکز پژوهش های استراتژیک ریاست جمهوری دراین باره منتشر شده سعی در پاسخ به این پرسش ها دارد. متن کامل مقاله را از فایلی که در انهای مطلب قرارداده شده می توانید مطالعه کنید.

🔵در چند سال اخیر در کشورمان، سخن از حذف سدها را بارها شنیده‌ایم. سدهایی که با هزینه‌های گزاف احداث شده‌اند و خوب یا بد در حال بهره‌برداری هستند. سدهایی که با تأمین منابع آب از یک سو و تخریب اکوسیستم‌ها و سرمایه‌های انسانی از سوی دیگر، برخی را منتفع و برخی دیگر را متضرر کرده‌اند. اگرچه احداث سدها توانسته‌است از طریق تنظیم جریان آب و کنترل سیلاب‌ها، به بهبود معیشت و رفاه جوامع کمک شایانی را ارائه دهد، اما از طرف دیگر وضعیت نامطلوب اکوسیستم های آسیب‌پذیر کشورمان موجب شده تا تقاضا برای حذف سد مطرح گردد.
@sahatzist
🔵در حال حاضر در کشورمان، دو گروه طرفدار و مخالف حذف سد، به دو جامعه­‌ی نسبتاً کوچک محدود می­ شوند. طرفداران حذف سد عموماً از فعالان محیط­‌ زیستی هستند که بدون تعلق و وابستگی به محدوده یا منطقه­‌ای خاص، اساساً به دلیل توجه جدی به حفظ محیط­ زیست کشور و مشاهده فعالیت­‌های حذف سد در برخی کشورهای پیشرفته، حذف سدها را طلب می­‌کنند. مخالفان حذف سدها نیز عموماً از مسئولان تأمین آب در کشور هستند که حذف سدها را یک تصمیم احساسی می­‌دانند و گروه مخالفان را به عدم آگاهی و اطلاع نداشتن از واقعیت­‌ها متهم می­‌نمایند. البته انتظار می­‌رود در صورت ورود بحث حذف سدها به عرصه­‌ی عمل، بخش قابل توجهی از حاکمیت و جامعه نسبت به آن عکس­‌العمل­‌های تند نشان دهند و دیگر صرفاً به یک جدال کلامی بین دو جامعه­‌ی دوستداران حفظ محیط­ زیست و مسئولان تأمین آب خلاصه نخواهد بود.
@sahatzist

🔵در این نوشتار، سعی خواهد شد تا با نگاهی به مطالعات صورت گرفته در زمینه­‌ی ابعاد اجتماعی و سیاسی حذف سدها که اخیراً در یک شماره ویژه از مجله «Water Alternatives» چاپ شده است، به دنبال پاسخ به این سوالات باشیم که اساساً نهضت حذف سد در کشورهای پیشرفته چگونه شکل گرفته است، هدف اصلی آن چیست و با چه مسائلی روبروست؟ پاسخ به این سوالات از این منظر حائز اهمیت است که اگر بتوان فلسفه­‌ی نهضت پرطمطراق حذف سد را شناخت، آنگاه می­‌توان با نگاهی متعادل­‌تر نسبت به راهکار حذف سد برای احیای اکوسیستم­‌های نیمه­‌جان کشورمان پرداخت.

در ادامه خلاصه‌ای از این نوشتار ارائه می‌شود و متن کامل مقاله در لینک پایین صفحه قابل دسترسی است.
@sahatzist
🔵از منظر اکولوژیکی، سدها موجب تغییرات شدیدی در فرایندهای اکوسیستمی مانند افزایش نشت و تبخیر آب، جلوگیری از مهاجرت آبزیان، کاهش جابجایی رسوبات و تغریق نمودن اکوسیستم­‌های رودخانه می­‌شوند. اما با نگاهی بر مقالات این مجله میتوان این جمع‌­بندی را ارائه داد که اصولاً عوامل متعدد دیگری به غیر از مسائل اکولوژیکی در حذف سدها دخیل بوده­‌اند و حتی به پایان رسیدن عمر سازه­‌های سدها و مسائل امنیتی نقش کلیدی را در حذف سدها ایفا کرده­‌اند. شِرِن‌ و دیگران(۲۰۱۷) به این مسأله تأکید می­‌کنند که بسیاری از سدهایی که تا کنون در کانادا حذف شدند جزو سدهایی هستند که در قرن نوزدهم یا اوایل قرن بیستم برای اهدافی احداث شده­‌اند که یا عمر مفید آنها به سر رسیده یا دیگر آن اهداف وجود ندارد. اما در سدهایی که هنوز در حال تأمین اهداف موردنظر خود هستند با مناقشات بسیار جدی­‌تری برای حذف شدن روبرو هستند. لذا، نکته­‌ی بسیار مهم دیگری که به طور غیرمستقیم می­‌توان از این مقالات و ارجاعات ذکر شده در آنها استنباط کرد، این است که دغدغه­‌ی حذف سد عموماً در مناطق پرآب (نسبت به تقاضا) مطرح و پیگیری شده است.

برای خواندن مطلب کامل فایل زیر را مطالعه بفرمایید
@sahatzist
ساحت زیست