الهیات و محیط زیست. بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم سنتی

الهیات و محیط زیست
بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم سنتی
قسمت سوم : تلفیق الهایت کاتولیکی و جهان بینی امریکای جنوبی

@sahatzist
این مطلب تلخیصی از سفرنامهٔ نائومی کلاین فعال محیط زیستی به واتیکان است که از تارنمای ترجمان اقتباس گردیده است. نائومی کلاین، روزنامه‌نگار و فعال اجتماعی کانادایی برای سخنرانی در کنفرانسی مطبوعاتی دربارهٔ نامهٔ اخیر پاپ فرانسیس دربارهٔ محیط زیست و سمپوزیوم دو روزه در همین رابطه به واتیکان سفر کرده است. به چالش کشیدن انسان‌محوری، جایگزین شدن زمین مادر با خدای پدر، واژگونی قرن‌ها سنت تفسیری که آشکارا با طبیعت دشمنی می‌کرد، جدی شدن تلقی‌های سوسیالیستی از آموزه‌های مسیح و تغییر در جغرافیای قدرتِ کلیسا، همه و همه تغییرات رادیکالی است که واتیکان دچار آن شده و توجه کلاین را به خود جلب کرده است.

@sahatzist
شور و عشق به جهان طبیعت بخشی از تأثیر فرانسیس است، تاثیری که مشخصاً از تغییر در جغرافیای قدرت در کلیسای واتیکان نشأت گرفته است. فرانسیس اهل آرژانتین است و تورکسون اهل غنا. یکی از روشن‌ترین نقل قول‌های بخش‌نامه پاپ این است: چه کسی جهان اعجاب‌انگیز دریا‌ها را به گورهای بی‌فایده و خالی زیرآب بدل کرد؟ این نقل قولی بود از عبارتی که یک اسقف کاتولیک در کنفرانسی در فیلیپین گفته بود. این نشان می‌دهد که در بخش‌های عظیمی از نیمکره جنوبی، مشخصه‌های ضدطبیعت دکترین مسیحی چندان جدی گرفته نمی‌شوند. کاتولیسیسم، خاصه در آمریکای لاتین با جمعیت عظیم بومیانش، قادر نبود که جهان‌شناسی‌ای را که مرکز آن موجودات زنده و زمین مقدس بودند، دیگرگون کند؛ و نتیجه اغلب این بود که کلیسا مسیحیت را با جهان بینیِ بومیان در هم می‌آمیخت. این تلفیق و درهم‌آمیزی عاقبت در بخش‌نامه پاپ در والا‌ترین مراتب کلیسا ظاهر شد.
@sahatzist
با این‌حال تورکسون در سخنرانی خود در این باره هشدار می‌دهد، او می‌گوید برخی فرهنگ‌های آفریقایی طبیعت را می‌پرستند و این با مراقبت از طبیعت یکی نیست. ممکن است زمین مادر ما باشد، اما سرور ما خداست. حیوانات ممکن است بستگان ما باشند، اما انسان‌ها حیوان نیستند. با این حال، هرچه هم این موضع را تعدیل کنیم، وقتی آموزه‌های رسمی پاپیِ، ایده‌ای محوری همچون تسلط انسان بر زمین را به چالش می‌کشند، کنترل وقایع بعدی ممکن است؟

این نکته‌ای است که الهی‌دان و کشیش کاتولیک ایرلندی، «شان مک‌دونا» به شدت بر آن تاکید کرده است. او یکی از کسانی است که در تهیه پیش‌نویس بخش‌نامه پاپ نیز نقش داشته است. او می‌گوید نباید از این واقعیت فرار کنیم که عشق به طبیعتی که در بخش‌نامه پاپ حاضر است، چرخشی رادیکال نسبت به کاتولیسیسم سنتی را نشان می‌دهد. به عقیده مک دونا ما به سوی الهیاتی جدید حرکت می‌کنیم. مک دونا برای اثبات نظر خویش دعایی لاتینی را ترجمه کرده است که زمانی به نحو عمومی در «جشن ظهور» تلاوت می‌شد: به ما بیاموز که به چیزهای زمین نفرت بورزیم و به چیزهای بهشت عشق. غلبه کردن بر قرن‌ها نفرت ورزیدن به جهان زمینی، تکلیفی ساده نیست. به نظر مک دونا در مقابل کارهایی که در پیش است، این تنها هدفی کوچک است.
@sahatzist
http://s1.upzone.ir/64635/img.jpg