🔵کودکی که از وسط کشیده می‌شود!

🔵کودکی که از وسط کشیده می شود!

@sahatzist
🔸کودک بیمار و در شرف مرگی را تصور کنید که نیازمند کمک فوری از طرف والدین، نزدیکان و گروه پزشکی است. اگر در چنین وضعیتی اگر به جای رسیدگی به حال کودک بر سر اینکه کودک متعلق به چه کسی است، آیا درست تربیت شده یا خیر، در آینده قرار است به چه کسی واگذار شود، آینده شغلی او چه خواهد شد و...مناقشه صورت بگیرد، امیدی به نجات او از مرگ خواهد بود. اگرچه شاید در این ضرب المثل و حکایت حاجت مناقشه های زیادی باشد اما زاینده رود و کارون همچون کودکانی هستند که توسط مادران ادعایی از هر طرف کشیده می شوند و هیچ کس نیز حاضر به کوتاه آمدن نیست حتی اگر این کودک توسط شمیر به دو نیم تقسیم شود.

🔸روزنامه همشهری به این موضوع پرداخته و هشدار داده که اختلاف اصفهانی‌ها به‌عنوان پایین حوزه‌ رودخانه کارون با اهالی استان‌های بالادست این حوزه، وقت‌ را می‌کشد و فرصت‌طلایی نجات کارون و زاینده‌رود را که الان‌است، از میان می‌برد.(این پاراگراف از کانال روزآروز اخذ شده است)

🔸در زیر قسمتی از گزارش همشهری را می خوانید. برای خواندن گزارش کامل در انتهای مطلب بر روی INSTANT VIEW بروید.
@sahatzist
🖊شیرین شفیعی _ خبرنگار

🔻خشکی زاینده‌رود ابرچالشی ماندگار است که نه تنها در یک دهه و نیم گذشته به هیچ راه‌حلی روی خوش نشان نداده، بلکه به بالاگرفتن کشمکش‌ها بین بهره‌برداران بالادست و پایین‌دست دامن زده است. این در حالی است که کارشناسان، حل ابرچالش‌هایی مانند خشکی زاینده‌‌رود و کاهش چشمگیر آورد کارون را نیازمند تعامل همه ذی‌نفعان، نگاه ملی و برنامه‌ریزی بر اساس تفکر استراتژیک می‌دانند. کارون و زاینده‌رود به 2 برادری می‌مانند که از سرزمین آب یعنی چهارمحال ‌و‌ بختیاری سرچشمه می‌گیرند؛ استانی که در مسیر پر بارش‌ترین مناطق در رشته کوه زاگرس قرار گرفته و به دلیل نشستن بر بام ایران، آب را به استان‌های همسایه سرازیر می‌کند.

زاینده‌رود؛ نخستین قربانی سدسازی

🔻با شتاب گرفتن طرح‌های سدسازی و انتقال آب بین استانی در دهه 70، زاینده‌رود نخستین رودخانه‌ای بود که قربانی سد‌سازی و انتقال آب شد. ذخیره 980 میلیون مترمکعبی پشت سد زاینده‌رود، مسئولان ملی را بر آن داشت بدون نیم‌نگاهی به سابقه خشکسالی در این حوضه و میانگین آورد پایین رودخانه، در گام نخست مصارف صنعت و آشامیدن در استان را افزایش دهند و در مرحله دوم طرح‌های انتقال آب به استان‌های همسایه (در قالب تونل‌های کوهرنگ 2 و ۳ و بهشت‌آباد) را کلید بزنند.

🔻طولی نکشید تاریخ کاهش بارش و بحران آب در فلات مرکزی تکرار شد و استانداران اصفهان از میانه‌های دهه 80 کوشیدند تا افت شدید ذخیره پشت سد را، که می‌بایست آب آشامیدنی جمعیتی بیش از 5 میلیون نفر و نیاز آبی صنایع مادر و پرمصرفی مانند فولاد، پتروشیمی و نیروگاه‌های برق را تامین کند، با باز کردن و بستن جریان آب رودخانه در فصل‌های سرد و گرم سال مدیریت کنند. در گیر و دار کشمکش‌ کشاورزان پایین‌دست و بالادست بر سر حقابه‌ها بود که با دستور ویژه رئیس‌ جمهوری در سفر استانی به چهارمحال‌ و بختیاری، میزان مصرف بالادست جهش ناگهانی یافت و درگیری بین بهره‌برداران زاینده‌رود در بالادست و پایین‌دست شکل جدی‌تری گرفت.
@sahatzist
از دهه مدارا تا دهه بحران

🔻دهه 80 با این برخورد مداراگونه گذشت تا این‌که ادامه خشکسالی در دهه 90 موجب مطرح شدن مصوبه‌های 9 ماده‌ای برای احیای زاینده‌رود و سپس پیشنهاد ناتمام تعریف گام‌های مراحل هفت‌گانه و بازچرخانی آب در مسیر رودخانه شد. اما مشکل زاینده‌رود ریشه‌دارتر از آن بود که با چنین راه‌حل‌هایی به نتیجه برسد. در نتیجه ذخیره سد به پایین‌ترین اندازه در نیم قرن اخیر رسید و هنوز هم نشانگرهای آب از خط قرمز هشدار بالاتر نرفته‌ است. از سوی دیگر خشکی زاینده‌رود رکورد 19 ماهه را شکسته و از خرداد سال 96 به‌جز سهمیه اندکی که برای نجات باغ‌های غرب رها شد، تاکنون آبی در بستر رودخانه جاری نشده است. آخرین آمارهای رسمی نشان می‌دهد ذخیره آب پشت سد زاینده‌رود به حدود 10 درصد رسیده و بحران آب در مرکز ایران در حالی روز ‌به‌ روز بیشتر رو به وخامت می‌گذارد که هنوز هم تکلیف طرح‌های انتقال آب که قرار بود سال‌ها قبل اضافه برداشت‌های آشامیدنی، صنعت و حتی کشاورزی در این حوزه را جبران کند، مشخص نیست. این موضوعی بود که با واکنش نمایندگان اصفهان در مجلس هنگام پیشنهاد لایجه بودجه از سوی دولت روبه‌رو شد و است