علوم اجتماعی و آب: دستورکارهای مغفول. آخر: افشای دروغ بی طرفی مطالعات مربوط به آب!.. 🖋و

علوم اجتماعی و آب: دستورکارهای مغفول
@sahatzist
✅قسمت آخر: افشای دروغ بی طرفی مطالعات مربوط به آب !

🖋#محمدفاضلی و #سجاد_فتاحی

منبع:تارنمای شمس
@sahatzist
◀️رابطه آب و مسئله بی‌طرفی علوم بایوفیزیک

🔸تحلیل‌های اجتماعی نشان می‌دهد که در برخی مواقع، نتایج برآمده از تحقیقات و پژوهش‌های علوم بایوفیزیک**، در خدمت گروه‌های مختلف قدرت در جامعه بوده و می‌تواند توجیه‌گر منافع آن‌ها باشد؛ درحالی‌که نگریستن به موضوعاتی واحد در این علوم از منظر ذی‌نفعان مختلف می‌تواند نتایج متفاوتی را به بار آورد.
🔸اما در دهه‌های گذشته غلبه توهم بی‌طرفی ارزشی علوم بایوفیزیک در نظام مدیریت منابع آب سبب شده است که منافع گروه‌هایی که از توانایی و قدرت بیشتری برای به خدمت گرفتن این علوم برخوردارند در دستور کار و صدر برنامه‌های این نظام مدیریتی قرار گیرد. این رویکرد در برخی موارد با منافع ملی کشور و پایداری سرزمین تعارض دارد. بنابراین یک مطالعه اجتماعی درباره پروژه‌ها و طرح‌های آبی باید با دیده شک به بی‌طرفی ارزشی نتایج علوم بایوفیزیک نگریسته و تلاش نماید منافع پنهان احتمالی در نتایج را برملا سازد.
@sahatzist
◀️ارزیابی تأثیر اجتماعی

🔸هر نوع مداخله حقوقی، تغییر در حکمرانی و مدیریت منابع آب، اجرای پروژه‌های آبی از قبیل سدسازی، انتقال آب یا حفر چاه‌های آب، اثرات اجتماعی گوناگونی در بازه‌های زمانی مختلف بر زندگی مردم بر جای می‌گذارد. یکی از مهم‌ترین دستور کارهای مطالعات اجتماعی آب، تحلیل این‌گونه تأثیرات است. تحلیل نشدن این تأثیرات و آشکار نشدن آن‌ها برای جامعه است که فضایی برای تصمیم‌گیری‌های گاه مخرب در حکمرانی و مدیریت منابع آب ایجاد کرده است و ازاین‌روست که باید ارزیابی تأثیر اجتماعی یکی از بنیادی‌ترین بخش شرح خدمات مطالعات اجتماعی آب باشد.
@sahatzist
◀️سخن آخر

🔸جامعه محققان و متخصصان منابع آب از آن موضع‌گیری‌های اولیه در سالیان گذشته در مقابل بین‌رشته‌ای خواندن مدیریت منابع آب و بی‌ارتباط دانستن علوم اجتماعی و آب کوتاه آمده، اما هنوز دستور کار روشنی برای آن‌ سهمی که علوم اجتماعی می‌تواند در مطالعات آب داشته باشد وجود ندارد.
🔸ما تلاش کردیم نشان دهیم که مطالعات اجتماعی مدیریت منابع آب و پایدارسازی آن‌ مستلزم دستور کاری بسیار پیچیده‌تر از آن چیزی است که ذیل «فرهنگ صرفه‌جویی» یا «هم‌نوا کردن ذینفعان با تصمیم‌های بوروکرات‌های دولتی» به‌عنوان وظیفه مطالعات اجتماعی آب تعریف می‌شود. ما در این نوشتار کوتاه به همه ابعاد مطالعات اجتماعی آب نپرداخته‌ایم اما همین مقدار نیز نشان می‌دهد برای به‌کارگیری مناسب علوم اجتماعی در مدیریت منابع آب، باید رویه تولید دانش و مشارکت علوم اجتماعی در بخش آب کشور به‌کلی تغییر کند.
#علوم_اجتماعی

علوم بایوفیزیک**: احتمالا منظور نویسندگان محترم تاکید بر بیوفزیک کشاورزی است. در سال های گذشته عموما صنعت کشاورزی توجیه کننده ساخت سدها بوده است.
@sahatzist

http://s1.upzone.ir/116192/636233863972180557.jpg