«حکمرانی سر به هوا»

"حکمرانی سر به هوا"

🔴محمّد حسين كريمي پور مقدمه ای بر مطلب منتشر شده از خود در نشریه تجارت فردا نوشته است که این مقدمه و برشی از اصل مطلب نشریه فردا را در زیر می خوانید. متن کامل این یادداشت را با رفتن روی INSTANT VIEWبخوانید و برای علاقه مندان به مسائل محیط زیست و رابطه آن با حکمرانی سیاسی بفرستید.

ساحت زیست
@sahatzist

✅در غالب چالش‌های کشور، رد پای پر رنگ "حکمرانی سر به هوا" دیده می‌شود. آن که می‌گوید هزينه کشورداریِ ما، از طريق دست کردن در جیب آیندگان تامين شده، راست می‌گوید. طُرفه آنکه آنچه از پسران و دختران‌مان دزدیده‌ایم را هم به باد داده‌ایم. دزد حسابگر و عاقلی هم نبوده‌ایم. بین خساراتی که به خود و آیندگان زده‌ایم و منافعی که برده‌ایم، تناسبی وجود ندارد.
@sahatzist
✅يادداشت اخيرم در هفته نامه تجارت فردا، با محاسباتي سر انگشتي نشان مي دهد كه نفع سالانه حاصل از تاراج آب درياچه اروميه به صد ميليون دلار هم نمي رسد. براي وصول به اين مبلغ اندك، برنامه ريزان حاكميت ايراني، حيات آذربايجان و كردستان را به مسلخ طوفانهاي وحشي نمكي برده اند. طوفانهايي كه تجربه"درياچه آرال" نشان داد آثاري معادل جنگ اتمي خواهند داشت.

✅نشان داده ام تنها در مرحله ابتدايي طغيان نمكي و در استانهاي مجاور درياچه ، آنهم فقط حول سه "مركز هزينه" مورد بررسي (افت ارزش املاك، درمان و مهاجرت) خسارتي بيش از ٤٠ ميليارد دلار وارد خواهد شد. در مراحل پيشرفته طغيان بادهاي نمكي، خسارات تا دوردستها از زنجان تا تركيه و عراق ، زندگي دهها ميليون نفر را زير و رو خواهد كرد و سر به صدها ميليارد دلار خواهد زد. سفاهت ما، براي دستمالي ، شعله در چه قيصريه ها افكنده است!
@sahatzist
✅ريشه مشترك دردهاي ايران ، سطح نازل حكمرانيست. ارتقاي كيفيت حكمراني، كاري به غايت دشوار، امّا تنها راه نجات ايران و ضرورتي فوري است.

✅آن کاسبی را که برای رسیدن به یک سکه منفعت دکانش را به باد فنا داده، خود را زیر بار 100 سکه تاوان ببرد، «سفیه» می‌خوانند. به بوروکراسی‌ای که برای تامین سالانه 90 میلیون دلار منفعت رعیت، حرث و نسل آذربایجان و کردستان را دم دهان اژدها بفرستد و ده‌ها میلیارد دلار هزینه گردن ملت بگذارد، چه باید گفت؟

✅منابع آب زیرزمینی ایران، صحنه تاراج وحشتناکی بوده است. نزدیک به نیمی از چاه‌های کشور، غیرمجاز حفر شده‌اند. در پاسداشت اصول پوپولیسم، وزارت نیرو و نهادهای نظارتی هم ساکت و ناظرند. منابع آبی دوسوم دشت‌های کشور در وضعیت بحرانی‌اند. بسیاری از این منابع مانند بینالود و همدان، چنان تخریب شده‌اند که امکان احیا ندارند. یعنی برخی از کهن‌ترین اقامتگاه‌های اقوام ایرانی را برای همیشه از قدرت میزبانی تمدن، سترون کرده‌ایم. اضافه‌برداشت تجمیعی کشور به رکورد جهانی 120 میلیارد مترمکعب رسیده است. این میزان آبی است که برای تولید 92 میلیون تن غلات با بهره‌وری نازل، به‌کار برده‌ایم.

✅اگر در 25 سال اخیر توانسته بودیم بهره‌وری نازل آب کشاورزی‌مان را به ترکیه و لبنان نزدیک و مثلاً به سطحی پنج درصد بهتر از امروز، ارتقا دهیم یا سالانه چهار میلیون تن غله (بگو سالی به قیمت یک میلیارد دلار معادل با ارزش افزوده تولید محلی 200 میلیون دلار در سال) کمتر تولید و به‌جایش واردات کرده بودیم، امروز این اضافه‌برداشت موحش، ارکان کشور را به لرزه درنیاورده بود. یا اگر با قیمت‌گذاری مصنوعی زمینه اتلاف عظیم نان را نیافریده بودیم، مصرف غلات سالانه قریب دو میلیون تن کمتر بود و نیمی از این اضافه‌برداشت آب وجود نداشت.
@sahatzist
✅بدون حساب‌وکتاب و آماده‌سازی زمینه کار، دنبال سراب خودکفایی غلات رفتیم، بدان خیال که امنیتِ غذاییِ خوداتکا داشته باشیم. نه‌تنها امنیت آبی را از دست دادیم، بلکه اگر روزی محاصره شویم، دیگر فاقد پتانسیل آبی مکفی برای تولید داخلی غلات کافی هستیم. کشوری برای نسل آینده به ارث می‌گذاریم که فاقد امنیت آبی است و در امنیت غذایی به قهقرا رفته است.

✅قرآن مجید فرموده: اموال‌تان را که خداوند مایه قوام و (تامین زندگی) شما قرار داده به سفیهان ندهید. سوره نساء، آیه
برای خواندن یادداشت روی INSTANT VIEW بروید.👇

نکته: برای دسترسی به لینک زیر با رایانه از فیلتر شکن استفاده کنید اما در صورتی که از تلفن همراه استفاده می کنید نیازی به فیلترشکن ندارید.
ساحت زیست