نوشته زیر تلخیصی است از صحبت‌های دکتر فرهادی مردم شناس برجسته کشورمان در سازمان محیط زیست که متن کامل سخنرانی ایشان در پایگاه خبری

نوشته زیر تلخیصی است از صحبت های دکتر فرهادی مردم شناس برجسته کشورمان در سازمان محیط زیست که متن کامل سخنرانی ایشان در پایگاه خبری ایسنا قایل مشاهده است :
قسمت دوم: از تمدن کاریزی تا فرهنگ چاه عمیق

◀️انقلاب‌خیزی ایرانیان ریشه در روحیه مشارکت و ناخودآگاه جمعی آنها دارد
@sahatzist
وی با اشاره به اینکه یونگ روانپزشک و متفکر سوئیسی، معتقد است ما انسانه‌ها فقط ناخودآگاه فردی نداریم بلکه ناخودآگاه جمعی هم داریم، اظهار کرد: ناخودآگاه جمعی و قومی ما برای مشارکت آمادگی دارد. این موضوع را می‌توان در جریان نهضت‌ها و و انقلاب‌ها در کشورمان جستجو کرد. کشور ما سرزمین انقلاب‌خیزی است و این موضوع از روحیه مشارکت مردم بر می‌آید.
@sahatzist
این استاد تمام دانشگاه با بیان اینکه نهضت تنباکو نیز نشانه یارگیری در میان ایرانیان قدیم است، گفت: چطور شد که توانستیم در سرزمین خشک ایران، تمدن کاریزی ایجاد کنیم. حفر قنات کاری نظیر جنگ بود. جنگ با دیو خشکی که در سرزمین ما اتفاق افتاد. بنابراین برای حفر قنات در دشت یزد و میبد، احتیاج به برنامه‌ریزی و لجستیک بود.
فرهادی با انتقاد از برخی نویسندگان که معتقد به کوتاه‌مدت بودن ایرانی‌ها و عملکرد آنها هستند گفت: ملتی که قنات می‌سازد و درخت گردو می کارد که در 50 سالگی به بار واقعی می‌نشیند، ملت کوتاه‌مدتی نیستند، بلکه آنها دارای فرهنگ یاریگری هستند و به درازمدت فکر می‌کنند و برای درازمدت تصمیم می‌گیرند. در حال حاضر این ما هستیم که امروزه کوتاه مدت و کلنگی شده‌ایم.

@sahatzist
◀️با سد و چاه عمیق به توسعه پایدار دست پیدا نمی‌کنیم

این استاد دانشگاه ادامه داد: اگر ما ایرانی‌ها از ابتدا مردمی مقطعی و کوتاه‌مدت بودیم یا به صورت ژنتیکی فردگرا می‌بودیم، راه درمان متفاوت بود. در حالی که ما در گذشته اینطور نبودیم و حالا فردگرا شده‌ایم. بنابراین باید چاره را در جای دیگر جست‌وجو کنیم. ایرانیان در گذشته چون موسیقیدانان هم‌نوایی داشتند بنابراین از همه NGOها، طبیعت‌دوستان و طرفداران حفظ محیط زیست درخواست می‌کنم به بحث مشارکت برگردند و تاریخ مشارکت را در ایران مطالعه کنند چون بدون کاریز و با سد و چاه عمیق به توسعه پایدار دست پیدا نمی‌کنیم.

◀️وی با اشاره به اینکه در کشور ما احتیاج به توزیع نعمات وجود دارد، گفت: در فرهنگ جمع‌گرا افراد به دنبال توزیع نعمت‌ها هستند تا جمعیت را حفظ کنند و ماهیت کاریز این است که در دراز مدت دستیابی به نعمت‌ها صورت گیرد و بهره‌برداری از آن انجام شود تا در دفاع از سرزمین توانا باشند.

وی با بیان اینکه همین که قنات تبدیل به چاه عمیق شده است، نشانه کوتاه مدت و مقطعی شدن و بی‌برنامه شدن ما ایرانیان است. اضافه کرد: این به معنای عدم استفاده از تکنولوژی نیست بلکه باید از تکنولوژی نیز در مسیر توسعه پایدار و اهداف دراز مدت استفاده کنیم.
@sahatzist
فرهادی با تاکید بر اینکه کاریز، شیر زمین را می‌نوشد ولی چاه عمیق خون زمین را می‌مکد، گفت: در کاریز کمترین پرتی آب اتفاق می‌افتد، بنابراین فرهنگ کاریزی نمایش فرهنگ ایرانی است که با مشارکت، حیات خود را شروع می‌کند، با مشارکت نعمات خود را برداشت می‌کند و با مشارکت تداوم می‌یابد.

این استاد مردم‌شناسی و جامعه‌شناسی با اشاره به اینکه طول عمر سدها نهایتا 50 سال است، گفت: این در حالیست که 400 سال پیش شیخ علی نقی کمره‌ای قناتی حفر کرده که هنوز هم پایدار است. بنابراین این مملکت در گذشته مملکتی کوتاه مدت نبوده ولی ما کوتاه مدت شده‌ایم.
@sahatzist
ساحت زیست
عکس مربوط به دستگاه حفاری چاه عمیق می باشد.
http://s1.upzone.ir/46932/A.0238.1.jpg