دولت محیط زیستی یازدهم: تدبیر‌های مقطعی، ناامیدی‌های مدام

دولت محیط زیستی یازدهم :تدبیر های مقطعی، ناامیدی های مدام

این مطلب تلخیصی است از گزارش منتشر شده توسط پایگاه تحلیل میدان به آدرس
http://meidaan.com/archive/16659
@sahatzist
به رغم انتقادها و هشدارهای فراوان در خصوص انتقال غیرقانونی آب از سرچشمه‌های کارون به فلات مرکزی، به نظر می‌رسد دولت روحانی قصد عملیاتی کردن این پروژه را داشته باشد. این در حالی‌ست که با استناد به نامه مورخه ۲۵ اسفند ۹۴ سازمان حفاظت محیط زیست کشور با موضوع توقف عملیات اجرایی طرح بهشت آباد، طرح انتقال آب به کرمان فاقد ارزیابی محیط زیستی است. ضمن اینکه مرکز پژوهش‌های مجلس در فروردین‌ماه ۸۷، دفتر فنی آب وزارت نیرو در تیرماه ۸۹، سازمان بازرسی کل کشور در سال ۹۰ نیز با اجرای این پروژه مخالفت کرده و شورای عالی آب کشور نیز در سال ۹۲ از آن به‌عنوان طرحی «غیراصولی، مخرب و غیرقانونی» نام برده است. براساس قانون و مصوبات شورای عالی آب، هیچ پروژه عمرانی بدون اخد مجوز ارزیابی زیست محیطی نباید اجرا و دولت نیز نباید برای این پروژه‌ها اعتبار اختصاص دهد.
@sahatzist
سازمان‌های مردم نهاد محیط‌زیستی پروژه انتقال آب بهشت آباد را «ضد محیط‌‌زیستی» توصیف کرده و نسبت به نابودی کارون و «عواقب محیط ‌زیستی، اجتماعی و اقتصادی جبران‌ناپذیر» آن هشدار داده‌اند. بنابر انتقادات صورت گرفته، سال‌هاست حق آبه طبیعی و قانونی جلگه خوزستان با سد سازی‌ها و طرح‌های انتقال آب بر روی رودخانه کارون محدود شده، اما در این میان استان‌هایی مانند کرمان، یزد و اصفهان به اسم «مصرف شرب» خواهان سهم بیشتری از آب کارون هستند. هفته پیش استاندار یزد طی سخنانی جنجالی ادعا کرده بود «آب کارون را می‌بریم و به هیچکس هیچ ربطی ندارد».
@sahatzist
از سوی دیگر تالاب‌های خوزستان به دلیل عدم دریافت حق‌آبه، خود به کانون ریزگرد تبدیل شده‌اند و ۶۰۰ هزار هکتار از دشت‌های حاصلخیز خوزستان نیز به دلیل نبود آب، زیر کشت نرفته است. وضعیت آب شرب شهرهایی مانند اهواز، آبادان و خرمشهر طی دو دهه اخیر نیز بسیار نامناسب بوده است، تا جایی‌که مردم آب آشامیدنی را پس از شش مرحله تصفیه مورد استفاده قرار داده و یا اقدام به خرید آب تصفیه شده می‌کنند. هم‌چنین طبق گفته فعالان محیط زیست «یک میلیون اصل از مرغوب‌ترین نخل‌های آبادان به‌دلیل کم شدن دبی رودخانه کارون و افزایش سطح شوری در حال نابودی است». کارشناسان با بیان اینکه کارون تاکنون چند برابر حق‌آبه آب شرب شهرهای فلات مرکزی را به حوضه زاینده‌رود پرداخت کرده، ادعای اجرای طرح بهشت آباد برای تامین آب شرب را زیر سوال برده‌اند.
@sahatzist
یکی از انتقادات فعالان محیط زیست در سال‌های اخیر این بوده که در صورتی‌که استان‌های فلات مرکزی با مشکل کمبود آب مواجه هستند، توسعه صنایع نیازمند آب مانند صنعت فولاد و مس در این استان‌ها چه توجیهی دارد؟ آنها فشار مسئولین استان‌های اصفهان، یزد و کرمان جهت تخصیص ۵۸۰ میلیون متر مکعب آب به این استان‌ها را نشانی از قصد آنها برای استفاده غیر شرب از آب کارون دانسته‌اند، چرا که این میزان آب «دو برابر نیاز شرب استان‌های مقصد» است.

http://s1.upzone.ir/16579/Karoon.jpg