♦️معرفی فیلم محیط‌زیستی: «لوح سپید».. 🖋

♦️معرفی فیلم محیط‌زیستی: "لوح سپید"

🖋#حمیده_نوح_پیشه

✳️می‌توان گفت بیشترین فرمی‌که شرکت‌های فیلم‌سازی یا کارگردانان مستقل در آن به مسایل و دغدغه‌های محیط‌زیستی پرداخته‌اند، فیلم‌های کوتاه بوده‌است.

✅فیلم امروز "tabula rasa "از آرنولداس ویتکاس"Arnoldas Vitcas" فیلمساز اهل لیتوانی است که در سال ۲۰۱۱ ساخته شده است.
فیلم با یک نمای نسبتا آشنا آغاز می‌شود یک ربات که در بیابانی ظاهرا عاری از زندگی به سختی قدم‌ برمی‌دارد...که تقریبا اولین چیزی که به ذهن مخاطب می‌رسد این است که تکنولوژی و مدرنیته محیط قابل زیست زمین را نابود کرده است اما در ادامه می‌بینیم که این ربات، که الان دیگر مطمئن نیستیم که یک رباتِ صِرف است یا تفکر انسانی دارد، برای نجات تنها گونه حیات که یک ‌گیاه است حتی جان‌ خود را به خطر می‌اندازد ولی گویی کارگردان با صحنه آخر همه چیز را تمام‌شده نمی‌داند و دوباره آغازی بر این ماجرا متصور شده است.
@sahatzist
برای درک بهتر فیلم بهتر است بدانیم که نام این فیلم یک واژه لاتین است به معنی "لوح خالی" به انگلیسی "Blank slate" که پیشینه فلسفی عمیقی دارد.
طرفداران نظریه لوح سفید معتقدند که افراد بدون هیچ‌گونه معرفت یا شناخت ذهنی و درونی متولد می‌شوند و هر آنچه از بدو تولد می‌آموزند از علم و دانش و معرفت و تجربه‌های زیستی‌شان ذهن و شخصیت آنها را شکل می‌دهد.
آنها به "پرورش از طرف طبیعت" معتقدند.

جالب است بدانید که یکی از بزرگ‌ترین و الهام‌بخش‌ترین فیلسوفان این ‌نظریه ابن‌سینا است که معتقد بود عقل انسان در بدو تولد یک ‌لوح سپید است، یک استعداد خالص که از طریق آموزش و پرورش به فعلیت درمی‌آید.
بعدها ابن‌طفیل تحت تاثیر این نظریه رمان فلسفی "حی‌ابن‌یقظان" را نوشت و توسعه یک ذهن وحشی از یک لوح سفید در انزوای کامل یک‌ جزیره به یک فرد بزرگسال را نشان داد.
همین اعتقاد فلسفی بود که پایه و اساس نظریه جان لاک در باب فهم بشر را تشکیل داد که پایه مدرنیته امروز است.
@sahatzist
در این فیلم نیز می‌توان گفت که گویی کارگردان معتقد است هرچه که ما با محیط زیست خود انجام داده‌ایم...همه تلاش‌ها در حفظ آن یا بی‌تدبیری‌ها در نابودی آن در اثر تجربه صِرف و همراه با خطا و اشتباه بوده است و انگار هنوز هم نمی‌خواهیم این مسیر را تمام کنیم و قصد داریم تا نابودی همه چیز ادامه دهیم...
عملکرد انسان در قبال زمین و طبیعت مانند لوح سفیدی است که خطاها و اشتباهات زیادی داشته است و اکنون دیگر نیاز به فداکاری از طرف انسان دارد و ادامه این ‌مسیر جز این طریق ممکن نیست و این راه‌حل ظاهرا بسیار دردناک است...

اما در پایان فیلم ناگهان با بیداری ربات انسانی از خوابی عمیق یا درک تجربه‌ای زیسته مواجه می‌شویم...
درکی که ممکن است ما را به بیداری حقیقی برساند و باعث شود از نابودی همه چیز جلوگیری کند.

لوح سفیدِ تجربه و درک‌بشری، گویی برای ساخته و ‌پرداخته شدن ‌نیاز به طی این ‌مسیر و درک نابودی و دیدن سرنوشت نهایی داشت که حداقل در این فیلم‌ میسر شده است.

در انتها می‌توان ‌به شباهت دورِ این فیلم ‌کوتاه به انیمیشن زیبای "وال ای" نیز اشاره کرد که در آینده به آن خواهیم پرداخت.
#معرفی_فیلم_محیط_زیستی
#انسان_معاصر
#فلسفه_محیط_زیست
#Tabula_rasa

http://www.pic98.ir/upload/2jxd_untitled1.jpg