🌎شکارچی فقرا!.. قسمت دوم: فساد سیستماتیک و ناکارآمدی به مثابه برادران تغییر اقلیم

🌎شکارچی فقرا !

🔻این مطلب در پرونده محیط زیست نشریه "قلمرو رفاه" نشر یافته و ساحت زیست با اندکی تغییر به بازنشر آن پرداخته است.

🖊ایمان معمار

قسمت دوم: فساد سیستماتیک و ناکارآمدی به مثابه برادران تغییر اقلیم
@sahatzist

🔸برشمردن همه متغیرهای تاثیر گذار بر توان تاب آوری جوامع، پژوهشی مستقل می طلبد اما از دید نظریه اجتماعی این متغیرها همچون اغلب "متغیرهای اجتماعی" دیگر در نهایت ذیل روی کردهای اقتصادی-سیاسی-اجتماعی-فرهنگی-زیست محیطی قرار خواهند گرفت.

🔸در رویکرد زیست محیطی می توان به موقعیت های جغرافیایی جوامع و تاثیر آن بر شکنندگی آن ها اشاره کرد. با توجه به اینکه تغییر اقلیم عموما به شکل "گرمایش جهانی" بروز می کند طبیعتا شهرهایی که نزدیک به منابع آب شیرین قراردارند و یا اقلیم سردتری دارند توان تاب آوری بیشتری خواهند داشت و کمتر نیازمند بذل توجه ساختار سیاسی از این قبل هستند.
@sahatzist
🔸در ذیل روی کرد فرهنگی می توان پیرامون سنت های زیبایی شناختی یا دینی همچون معماری و شهرسازی یا نوع پوشش و لباس، مثال های متعددی آورد. بدیهی است شهرهایی که با سرعت بیشتری به سمت معماری و مصالح متناسب با اقلیم ناپایدار حرکت می کنند، پایدارتر خواهند بود. نمونه دیگر از تاثر عوامل فرهنگی، تلفات 5 برابری زنان نسبت به مردان در گردباد 1991 بنگلادش است. دراین باره فرضیاتی چون دست و پاگیر بودن پوشش زنان و یا فرهنگ شدیدا مردسالارانه ای که زنان را طفیلی و وابسته مردان می کرد و قدرت تصمیم گیری در شرایط بحرانی را از آنان می گرفت و باعث می شد تا برخی در انتظار خویشاوند مردی که بتواند همراهیشان کند در خانه بمانند و به کام مرگ روند، مطرح شده است.

🔸در چشم اندازهای سیاسی ناکارآمدی و فساد نظام مند نهادهای حکمرانی که باعث اتلاف سرمایه های مالی و اجتماعی جامعه می شوند و در بعد اجتماعی ضعف نهادهای مدنی وتشکل ها و اتحادیه های صنفی که مانع تشکیل پیوندهای اجتماعی قوی و شکل گیری جامعه مدنی می گردند، می توانند تاثیرات قابل توجهی بر توان یک جامعه دربرابر پدیده هایی چون گرمایش جهانی و تغییر اقلیم بگذارند.

🔸اما آن روی کردی که به نظر می تواند بخش قابل توجهی از سیاست های افزایش قدرت انعطاف پذیری را ریل گذاری کند، متغیرهای اقتصادی هستند.

🔸لب و لباب آنچه که یک سیاست گذار با دغدغه کاهش پیامدهای تغییر اقلیم بر جوامع انسانی و حتی غیر انسانی باید بداند در یک جمله خلاصه می شود: «تغییراقلیم شکارچی فقراست». هر گروه، طبقه، جنس، نژاد، قوم و...که در جامعه فقیرتر باشند بیشتر قربانی تبعات تغییر اقلیم قرار خواهد گرفت و این نظریه چنان در تحلیل داده های حاصل از پیمایش های میدانی و تجربی تقویت شده است که پژوهشگرانی که در ذیل رویکرد های چپ خود را تعریف می کنند تغییر اقلیم را از اساس یک "امر طبقاتی"می دانند.

🔸اما چه کسانی بیشتر فقیرند و چه گونه تغییر اقلیم بر آنان اثر می گذارد؟
پاسخ: آن ها که توانایی جسمی و روانی لازم برای مولد بودن را ندارند یا این توانایی به صورت تبعیض آمیز از آن ها گرفته شده است.
ادامه دارد...
@sahatzist
ساحت زیست

https://t.me/sahatzist