🔴📈 پیروزی الگوی اکولوژیک بر سیاست‌های جمعیتی

🔴📈 پیروزی الگوی اکولوژیک بر سیاست‌های جمعیتی
@sahatzist
🔹 نظام طبیعت مبتنی بر پایه‌ی اصولی است که این اصول، در ذاتِ انتخابگر بشر گرچه در مسیر مصالح یا سیاست‌ها قابل نقض یا دستکاری هستند، لیکن در نهایت از آن‌جا که تحت تأثیر قوانین طبیعت پیش می‌روند در نهایت ولو در بازه‌ی زمانی طولانی‌تر و علیرغم مقابله‌ی انسان، یا به همین مسیر طبیعی منتهی می‌شوند یا خط سیر آن‌ها در جدالِ مداوم با مقاومت انسان، به سمت مقصد طبیعی متمایل می‌شود.
@sahatzist
🔹 سیاست‌گذاری جمعیتی، از جمله‌ی تصمیم‌گیری‌هایی هستند که به شدّت تحت تأثیر اصول طبیعی بوده و تا بسترهای همسازِ طبیعی آن فراهم نشده باشد، قانون‌گذاری و تبلیغ و ترویج آن، دو پاسخ بیشتر نخواهد داشت؛ در واکنش به این جریانِ بدون زیرساخت، جامعه به دو طبقه‌ی آگاه و ناآگاه تقسیم می‌شود؛
@sahatzist
🔹 طبقه‌ی آگاه بی‌تردید عاقبت فرزندآوری بدون زیرساخت را پیش‌بینی می‌کند و قانون و تشویق و تنبیه بر مدیریت خانواده در این دسته تأثیرگذار نخواهد بود. والدین آگاه، از روی قضا و قدر و اتّفاقی خانواده را وسعت نمی‌دهند، برای تولّد تا بزرگسالی و زمان استقلال فرزند، برنامه دارند و حساب و کتاب می‌کنند. بنابراین مطلوبیت فرزندآوری در جامعه‌ای فاقد بسترهایی مثل اشتغال امن، آموزش و امکاناتِ رفاهی مناسب یا شرایط اقتصادی متزلزل خانوادگی که نتوان تحت تأثیر آن بر پتانسیل حمایت مالی، عاطفی و اجتماعی فرزند حساب کرد، به طور قطع پایین خواهد آمد. تکلیف طبقه‌ی دوّم در این بحث نیز روشن است که تحت تأثیر ابزارها و سیاست‌های ترویج افزایش جمعیت، بدون برنامه‌ریزی و صرفاً به امید وعده‌های داده شده فرزندآوری می‌کنند. نتیجتاً در پی فقدان امکانات اقتصادی، اجتماعی و آموزشی مناسب و فقرِ غالبِ فرهنگی، احتمال ظهور و بروز انواع آسیب‌های اجتماعی در این فضا را افزایش می‌دهند.
@sahatzist
🔹 در پژوهش علمی محمّد فولادی که در پایگاه مشهور داخلی مقالات علمی (SID) منتشر شده و نگارنده در کمال تعجّب با استفاده از فیلترشکن توانست به این مقاله‌ی خاص دست پیدا کند، می‌خوانیم که «در پی فقدان سیاست جمعیتی مناسب و زیرسازی شده و تغییر ساختار سنّی جمعیت، باید منتظر آثار منفی تأثیرگذار بر رشد اقتصادی نیز بود. طبق آمار ارائه شده در مقاله‌ی مورد بحث، کشور ما در بازه‌ی سال‌های 55 تا 65 با نرخ رشد 3/9 درصدی جمعیت و رشد کم‌سابقه‌ی جمعیت جوان جامعه مواجه شد. در سال 1365، تقریباً 5/45 درصد جمعیت، زیر 15 سال سن داشتند. افزایش نسبی جمعیت زیر 15 سال در فواصل سال‌های 1335 و 1345، نتیجه‌ی بهبود وضعیت بهداشتی و کاهش مرگ و میر کودکان بوده است. ولی در فواصل سال‌های 55 تا 65 و به‌ویژه پس از انقلاب، عوامل اجتماعی، سیاسی و سیاست‌های تشویقی منجر به افزایش نرخ باروری و در نتیجه بالا رفتن شمار جمعیت شد. بدین ترتیب، متأسفانه به دلیل ناهماهنگی و ناموزونی سیاست افزایش جمعیت، با توسعه‌ی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور، شاهد مشکلات عمیق اقتصادی و معضل بیکاری هستیم. این امر، ناتوانی در افزایش رشد بالای اقتصادی و ایجاد زمینه‌های ناهنجاری‌های اجتماعی و بیکاری و دیگر آسیب‌های اجتماعی را در پی داشته است».
@sahatzist
🔹 متخصصان علم اکولوژی می‌دانند که میزان جمعیت زیست‌مندان در طبیعت، تحت تأثیر عواملی مثل احساس امنیت، امکان لانه‌گزینی و وجود زیستگاه مطلوب، غذا و البته جمعیت شکارچی و دشمنان طبیعی است. این بده بستان طبیعی بین زیستمند و زیستگاه است که جمعیت گونه‌ها را بدون هیچ تبلیغ و تشویق و تنبیهی در کنترل دارد. از این حیث،‌ انسان نیز به واسطه‌ی حیات جسمانی و وابستگی به طبیعت، مغلوب این جریان است. مقابله با نظم اکوسیستم و طبیعت، اگر محکوم به زوال نباشد، چالش‌های عمیقی را در پی خواهد داشت، چنانچه شاهدیم.
@sahatzist

🖋زهرا انوشه
yon.ir/B3oRV